Πολιτική

Άδωνις: Τροπολογία για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων [vid]

Άδωνις: Τροπολογία για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων, τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), παρ' όλα αυτά όμως υπάρχει μέχρι τώρα αυτή η δυνατότητα, θεσμοθετεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Πώς θα λειτουργεί ο νέος μηχανισμός ελέγχου

Μηχανισμό ελέγχου, ώστε να αποφεύγεται η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων, τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχει μέχρι τώρα αυτή η δυνατότητα, θεσμοθετεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μια περίπτωση συνταγογράφησης φαρμάκου για βαριά νευρολογική ασθένεια, το οποίο δεν έλαβε τελικώς έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ και αποσύρθηκε, ωστόσο συνταγογραφούνταν ασταμάτητα με κόστος 20 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, το 2023 μέχρι σήμερα, έδωσε το έναυσμα για την σχετική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για την σχετική ρύθμιση, επισημαίνοντας πως είναι απόλυτη ευθύνη μας να διαχειριστούμε τα χρήματα που με κόπο μαζεύει ο ελληνικός λαός από την φαρμακευτική δαπάνη, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα. Διότι -όπως εξήγησε- ο πληθυσμός μας γηράσκει, η ανάγκη για φάρμακα διαρκώς μεγαλώνει, νέες καινοτόμες θεραπείες βρίσκονται διαρκώς (και ευτυχώς) κατά κανόνα εξαιρετικά κοστοβόρες και αν δεν βρούμε έναν τρόπο να μην γίνεται κατάχρηση όλων αυτών των νέων θεραπειών, πολύ γρήγορα δεν θα έχουμε να πληρώνουμε κανένα νέο φάρμακο.

Στο πλαίσιο αυτό, «συστήνουμε μια μη αμειβόμενη επιτροπή ελέγχου αυτών των φαρμάκων», τόνισε ο υπουργός Υγείας, «η επιτροπή αποτελείται από 11 τακτικά μέλη, που είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ και οικονομολόγοι υγείας. Όταν ένας γιατρός θέλει να συνταγογραφησει ένα φάρμακο, που δεν έχει έγκριση από τον ΕΜΑ ή θέλει να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο εκτός των ιατρικών ενδείξεων, τότε θα πρέπει αυτή η συνταγογράφηση να περνάει από αυτήν την επιτροπή και να αποδείξει στη συγκεκριμένη επιτροπή γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να συνταγογραφηθεί και, αν η επιτροπή κρίνει πως το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να συνταγογραφηθεί, τότε και μόνο να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ».

Η υπόθεση που κόστισε στο ελληνικό κράτος 20 δις ευρώ

Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα, όπως και ο λόγος για τον οποίο απαιτήθηκε η ρύθμιση, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι οι γιατροί δύνανται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής προώθησης των συνταγών να συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα τα φάρμακαΔηλαδή, μπορεί ένας γιατρός να κρίνει ότι ένα φάρμακο, που έχει έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΜΑ, συνταγογραφείται, μπορεί όμως να κρίνει ότι μπορεί να συνταγογραφείται κι ένα φάρμακο που δεν έχει έγκριση από τον ΕΜΑ αλλά έχει έγκριση πχ μόνο από τον αμερικανικό οργανισμό Φαρμάκων (FDA) ή να συνταγογραφείται ένα φάρμακο με έγκριση από τον ΕΜΑ που έχει κάποιες ενδείξεις εγκεκριμένες κι ο γιατρός να αποφασίζει («διότι είχε αυτή την ιδέα ή είχε διαβάσει κάποια κλινική μελέτη») ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιες άλλες ενδείξεις, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου από τον ΕΜΑ.

 «Αυτή η πολύ μεγάλη ελευθερία πλέον αρχίζει να ασκείται ιδιαίτερα καταχρηστικά» είπε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε στην υπόθεση η οποία τελικώς κόστισε στο Δημόσιο 20 εκατ. ευρώ, ως εξής:

«Όταν ανέλαβα τη θέση του υπουργού Υγείας, ένα από τα σημεία που με απασχόλησαν ιδιαίτερα είναι οι δαπάνες του φαρμάκου, που γίνονται μέσω του ΙΦΕΤ. Ο ΙΦΕΤ είναι ένας οργανισμός για να μπορεί το κράτος να δέχεται επείγουσες ανάγκες φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η δαπάνη μέσω του οργανισμού αυτού δεν υπόκειται σε rebain και σε clawback, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα φαρμακευτικά κανάλια. Μου είχε γίνει καταγγελία από τον πρόεδρο της επιτροπής των νευρολόγων και τον ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό, για μια ορισμένη σειρά φαρμάκων, τα οποία, κατά τη γνώμη του, υπερσυνταγογραφούντο, καίτοι δεν είχαν έγκριση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.. Ένα από αυτά τα φάρμακα, που απευθυνόταν στη βαριά ασθένεια της νευρομυοπάθειας, λέγεται Relyvrio. To φάρμακο αυτό κοστίζει σε ετήσια βάση περίπου 100.000 ευρώ. Η προηγούμενη θεραπεία, αν και δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια, το φάρμακο άξιζε περίπου 150 ευρώ».

«Ξαφνικά, το φάρμακο αυτό πήρε άδεια από τον FDA και άρχισε να συνταγογραφείται ασταμάτητα στην Ελλάδα», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε πως «η δαπάνη για το Relyvrio έφτασε περίπου τα 17 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 και περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, καίτοι ο πρόεδρος της εταιρείας είχε αρθρογραφήσει δημόσια πως το φάρμακο αυτό κακώς συνταγογραφείται και δεν έχει επαρκώς αποδειχθεί ότι έχει την παραμικρή φαρμακευτική αξία. Η εταιρεία είχε προσπαθήσει να πάρει άδεια από τον ΕΜΑ, αλλά είχε αποτύχει, αφού δεν αποδείχθηκε η φαρμακευτική λειτουργία του σκευάσματος. Είχε λάβει έγκριση από τον FDA ως πολλά υποσχόμενο φάρμακο, με τον όρο ότι αν δεν περάσει στην φάση 3, θα αποσυρθεί. Το βράδυ της Παρασκευής, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το φάρμακο δεν πέρασε την φάση 3 και ότι ξεκινάει τη διαδικασία της απόσυρσης του φαρμάκου από την αμερικανική αγορά. Παρά ταύτα, οι γιατροί το συνταγογραφούσαν ασταμάτητα και αυτό προκάλεσε κόστος περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς, αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Υπάρχει μια σειρά φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά έχουν έγκριση μόνο από τις αμερικανικές αρχές. Οι γιατροί μας τα γράφουν κατά κόρον», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments