Πολιτική

Άδωνις: Συστήνουμε μη αμειβόμενη επιτροπή για τα φάρμακα που έχουν έγκριση μόνο από τις αμερικανικές αρχές

Άδωνις: Συστήνουμε μη αμειβόμενη επιτροπή για τα φάρμακα που έχουν έγκριση μόνο από τις αμερικανικές αρχές

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΙΚ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπερσυνταγογράφηση του αποτυχημένου νευρολογικού φαρμακου Relyvrio

Στη δημιουργία μιας ειδικής και μη αμειβόμενης επιτροπής για τα φάρμακα που έχουν έγκριση μόνο από τις αμερικανικές αρχές αδειοδότησης, προβαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε την υπερσυνταγόγραφηση του νευρολογικού φαρμάκου Relyvrio.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας τόνισε εισαγωγικά: «Όταν ανέλαβα τη θέση του υπουργού Υγείας, ένα από τα σημεία που με απασχόλησαν ιδιαίτερα είναι οι δαπάνες του φαρμάκου, που γίνονται μέσω του ΙΦΕΤ. Ο ΙΦΕΤ είναι ένας οργανισμός για να μπορεί το κράτος να δέχεται επείγουσες ανάγκες φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η δαπάνη μέσω του οργανισμού αυτού δεν υπόκειται σε rebain και σε claw back, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα φαρμακευτικά κανάλια. Μου είχε γίνει καταγγελία από τον πρόεδρο της επιτροπής των νευρολόγων και τον ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό, για μια ορισμένη σειρά φαρμάκων, τα οποία, κατά τη γνώμη του, υπερσυνταγογραφούντο, καίτοι δεν είχαν έγκριση από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.. Ένα από αυτά τα φάρμακα, που απευθυνόταν στη βαριά ασθένεια της νευρομυοπάθειας, λέγεται Relyvrio. To φάρμακο αυτό κοστίζει σε ετήσια βάση περίπου 100.000 ευρώ. Η προηγούμενη θεραπεία, αν και δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια, το φάρμακο άξιζε περίπου 150 ευρώ».

«Ξαφνικά, το φάρμακο αυτό πήρε άδεια από τον FDA και άρχισε να συνταγογραφείται ασταμάτητα στην Ελλάδα», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε πως «η δαπάνη για το Relyvrio έφτασε περίπου τα 17 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 και περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, καίτοι ο πρόεδρος της εταιρείας είχε αρθρογραφήσει δημόσια πως το φάρμακο αυτό κακώς συνταγογραφείται και δεν έχει επαρκώς αποδειχθεί ότι έχει την παραμικρή φαρμακευτική αξία. Η εταιρεία είχε προσπαθήσει να πάρει άδεια από τον ΕΜΑ, αλλά είχε αποτύχει, αφού δεν αποδείχθηκε η φαρμακευτική λειτουργία του σκευάσματος. Είχε λάβει έγκριση από τον FDA ως πολλά υποσχόμενο φάρμακο, με τον όρο ότι αν δεν περάσει στην φάση 3, θα αποσυρθεί. Το βράδυ της Παρασκευής, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το φάρμακο δεν πέρασε την φάση 3 και ότι ξεκινάει τη διαδικασία της απόσυρσης του φαρμάκου από την αμερικανική αγορά. Παρά ταύτα, οι γιατροί το συνταγογραφούσαν ασταμάτητα και αυτό προκάλεσε κόστος περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς, αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Υπάρχει μια σειρά φαρμάκων, τα οποία δεν έχουν έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά έχουν έγκριση μόνο από τις αμερικανικές αρχές. Οι γιατροί μας τα γράφουν κατά κόρον».

«Εμείς, λοιπόν, συστήνουμε μια μη αμειβόμενη επιτροπή ελέγχου αυτών των φαρμάκων», κατέληξε ο Άδωνις, «η επιτροπή αποτελείται από 11 τακτικά μέλη, που είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ και οικονομολόγοι υγείας. Όταν ένας γιατρός θέλει να συνταγογραφησει ένα φάρμακο, που δεν έχει έγκριση από τον ΕΜΑ ή θέλει να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο εκτός των ιατρικών ενδείξεων, τότε θα πρέπει αυτή η συνταγογράφηση να περνάει από αυτήν την επιτροπή και να αποδείξει στη συγκεκριμένη επιτροπή γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να συνταγογραφηθεί και, αν η επιτροπή κρίνει πως το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να συνταγογραφηθεί, τότε και μόνο να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ».

«Είναι απόλυτη ευθύνη μας να διαχειριστούμε τα χρήματα του ελληνικού λαού με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα, διότι ο πληθυσμός μας γηράσκει και η ανάγκη για φάρμακα μεγαλώνει. Νέες θεραπείες ανακαλύπτονται, αλλά είναι εξαιρετικά κοστοβόρες. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπο για να μη γίνεται κατάχρηση αυτών των θεραπειών. Αλλιώς, πολύ γρήγορα δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώνουμε κανένα φάρμακο», συμπέρανε ο Ά. Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments