Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Οι 10 μεγάλοι στόχοι για τις ευρωεκλογές

Στέφανος Κασσελάκης: Οι 10 μεγάλοι στόχοι για τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Περιγραφή Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στην εκδήλωση "Για Μια Άλλη Ευρώπη" όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του κόμματος για τις ευρωεκλογές, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Άλμα στο αύριο ή επιστροφή στο σκοτάδι του χθες το δίλημμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινή μεγάλη εκδήλωση

Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθες τους 10 μεγάλους στόχους για την δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που έχουν ανάγκη οι λαοί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας την εκδήλωση «Για Μια Άλλη Ευρώπη» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» όπου προβλήθηκαν αρκετά βίντεο με δηλώσεις πολιτών, κυρίως νέων, κάλεσε τους πολίτες «να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοδευτικής αντεπίθεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ψήφος μας στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ψήφος για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ειρήνης. Την δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη που έχουν ανάγκη οι λαοί και οι πολίτες της. Σας καλώ να αγωνιστούμε μαζί. Για την Ελλάδα που μας αξίζει στην Ευρώπη που θέλουμε!» υπογράμμισε.

Οι 10 μεγάλοι στόχοι είναι επιγραμματικά οι εξής:

Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη – να μην επιστρέψει η λιτότητα Δίκαιη πράσινη μετάβαση Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει 1. Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφερόμενος στον πρώτο στόχο, τόνισε ότι «η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο μας. Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με τεράστιες απώλειες αμάχων, θέτουν την ΕΕ μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία, πραγματικά ανεξάρτητη Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Άμυνας και ενεργειακή χειραφέτηση από τρίτες δυνάμεις.

Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Προτείνουμε την ανάληψη από την ΕΕ σοβαρής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την προώθηση συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, της ευρωπαϊκής της προοπτικής και της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Ο παλαιστινιακός λαός ζει μια νέα τραγωδία με επίκεντρο τη Γάζα. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από την ισραηλινή κυβέρνηση, που έχει υπερβεί κατά πολύ τα όρια της απάντησης στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Διεκδικούμε από την ΕΕ την ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και τις αραβικές χώρες, για εκεχειρία, ανταλλαγή ομήρων και λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση των συνόρων του 1967. Για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.

Μια αυτόνομη Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί μπροστά στον κίνδυνο επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Διεκδικούμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Μια αυτόνομη Ευρώπη που δεν θα εκβιάζεται από την Τουρκία του κ. Ερντογάν, αλλά θα θέτει η ίδια τους όρους και τις προϋποθέσεις του ευρωτουρκικού διαλόγου και της αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχοντας ως πρώτιστη προτεραιότητα την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Διεκδικούμε την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, την υπογραφή και κύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων και τη σταδιακή μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ που αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες».

2. Αντιφασιστική Ευρώπη – φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς Συνεχίζοντας με τον δεύτερο στόχο, ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα φάντασμα από το παρελθόν: την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοφασιστικών ιδεών. Αυτές οι δυνάμεις του μίσους απειλούν τα θεμέλια της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας των ευρωπαϊκών λαών.

Η αλήθεια είναι πως η σημερινή ΕΕ, με τις πολιτικές λιτότητας και την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης, έσπειρε τον σπόρο της απογοήτευσης και του θυμού, στον οποίον ευδοκιμεί η ακροδεξιά. Με άλλα λόγια, οι ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τη δομική κρίση ταυτότητας της ΕΕ για να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη σε εθνικές αναμετρήσεις, αλλά και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο εφιάλτης του παρελθόντος φοράει πλέον σύγχρονη μάσκα και μιλάει με ευχάριστα στα αυτιά λόγια. Αλλά το ίδιο τέρας συνεχίζει να κρύβεται από κάτω.

Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε κρισιμότατες πολιτικές της Ένωσης, όπως η κλιματική και η μεταναστευτική πολιτική, αλλά και στο σεβασμό του κράτους δικαίου, ειδικά από τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στρίβει προς τα ακροδεξιά για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ενότητα της Ευρώπης χτίστηκε πάνω στις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τους κινδύνους του φασισμού. Οφείλουμε να υψώσουμε φωνή ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρωτοστατεί στον κοινό αγώνα με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου κατά της ακροδεξιάς βαρβαρότητας και του νεοφασισμού. Ενός μετώπου που αγωνίζεται για κοινωνίες αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, ισότητας των δικαιωμάτων κόντρα στη βία και τη μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς.

Διεκδικούμε την πλήρη υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νεοφασιστική βία και τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστικών και νεοναζιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων. Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κέντρου τεκμηρίωσης, επιστημονικής έρευνας και εκπαίδευσης. Την καθιέρωση της εικοστής πέμπτης Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι η 25η Απριλίου «είναι η επέτειος της νίκης της ιταλικής αντίστασης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των Ιταλών φασιστών (1945). Επίσης, η επέτειος της Επανάστασης των Γαριφάλων στην Πορτογαλία, που τερμάτισε τη στρατιωτική δικτατορία 41 ετών το 1974».

3. Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη – να μην επιστρέψει η λιτότητα Σχετικά με τον τρίτο στόχο, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων γεννούν ανεργία, φτώχεια και ανισότητες. Η εμμονή της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς για οικονομική μεγέθυνση χωρίς κοινωνική συνοχή και κλιματική προστασία μεγάλωσε αυτές τις ανισότητες και όξυνε την περιβαλλοντική κρίση.

Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη βασισμένη σε ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Διεκδικούμε μια Ευρώπη όπου η οικονομική πρόοδος συνυπάρχει με την προστασία του περιβάλλοντος. Μια Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίες, δημιουργώντας νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δίκαιη κατανομή των ωφελημάτων της ανάπτυξης.

Οι δυνάμεις της προόδου, της Αριστεράς και της οικολογίας αγωνιζόμαστε για να μην επιστρέψει η λιτότητα στην ΕΕ. Προτεραιότητά μας, μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική που θα στοχεύει στην οικονομική και περιφερειακή σύγκλιση με μαζικές επενδύσεις για:

– Τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας

– Την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

– Τον εκσυγχρονισμό των βασικών δημόσιων υπηρεσιών

– Την αναγνώριση της οικονομίας της φροντίδας

– Το μετασχηματισμό της βιομηχανίας, των μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας

Κάτι τέτοιο απαιτεί κινητοποίηση οικονομικών πόρων που υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Αναπτυξιακό Ταμείο Next Generation EU. Αυτοί οι πόροι μπορούν να υπάρξουν, αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε μια ικανή, προοδευτική πλειοψηφία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

Διεκδικούμε έναν ισχυρό Κοινοτικό Προϋπολογισμό, που να μην περιορίζεται στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθώς και την ουσιαστική αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Διεκδικούμε την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα νέο σύμφωνο που θα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Η περιορισμένη πρόσφατη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό του ελλείμματος, ήταν αποσπασματική.

Διεκδικούμε τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Διεκδικούμε την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων στην ΕΕ και την καθιέρωση ενός κοινού ελάχιστου επιπέδου φορολόγησης των κερδών και μεγάλων περιουσιών στην ΕΕ.

Την επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στους πλούσιους για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων για τη μείωση της φτώχειας και την περιβαλλοντική μετάβαση.

Διεκδικούμε μέρος των 460 δις ευρώ που ξοδεύει σήμερα η ΕΕ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να διοχετευθεί σταδιακά σε επενδύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον οικολογικό μετασχηματισμό της Ένωσης.

Οι εταιρίες ενέργειας αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τις αυξήσεις των τιμών με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτά πρέπει να δοθούν άμεσα πίσω στην κοινωνία με έκτακτη φορολόγησή τους.

Διεκδικούμε τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε δανειστή τελευταίας καταφυγής. Να μπορεί δηλαδή η ΕΚΤ να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη της ΕΕ για δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία, την έρευνα, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον οικολογικό μετασχηματισμό.

Διεκδικούμε τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την κοινωνική στέγη με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, το οποίο θα δανείζει κράτη, δήμους, συνεταιρισμούς και μη κερδοσκοπικούς θεσμούς με μηδενικό ή ελάχιστο επιτόκιο για τη δημιουργία στέγης».

4. Δίκαιη πράσινη μετάβαση Για τον τέταρτο στόχο, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «η κλιματική αλλαγή συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Δεν είναι μακρινός κίνδυνος – την αισθανόμαστε ήδη με τους καύσωνες, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η Ευρώπη οφείλει να ηγηθεί στην πράσινη μετάβαση, με τρόπο δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο.

Η συντηρητική πλειοψηφία της ΕΕ κωλυσιεργεί, εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη αντί για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Όμως, υπάρχει εναλλακτική – μια εναλλακτική που είναι και οικονομική ευκαιρία!

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι θυσία, είναι επένδυση στο μέλλον. Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ευρώπη-ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη τεχνολογία, που δημιουργεί εκατομμύρια νέες, πράσινες θέσεις εργασίας. Μια Ευρώπη με καθαρό αέρα, αμόλυντες θάλασσες και δάση που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Μια Ευρώπη ανεξάρτητη από ορυκτά καύσιμα και επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Αυτή η Ευρώπη είναι εφικτή! Χρειάζεται όμως η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, σε βιώσιμες μεταφορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει την επιτάχυνση της υλοποίησης των Στόχων της Συμφωνίας της Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για την κλιματική ουδετερότητα. Με την πολιτεία να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πράσινη μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς. Με αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, με στήριξη των εργαζομένων που θα επηρεαστούν από τη μετάβαση, για να μη μείνει κανείς πίσω. Με πρωταγωνιστές τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες και όχι τα μεγάλα συμφέροντα των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων ή τους υπέρμαχους του πυρηνικού λόμπι.

Προωθούμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο. Με αίσθηση ευθύνης για το παρόν και το μέλλον των νέων μας, διεκδικούμε την αύξηση του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από 55% σε 65% ως το 2030 και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ το 2035 και όχι το 2050.

Τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου και ιδιοκτησίας των κοινών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Την προώθηση των αποκεντρωμένων ενεργειακών κοινοτήτων, για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την καταπολέμηση των καρτέλ, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, των παραγωγικών φορέων.

Τον επανασχεδιασμό του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα επαναφέρει τους πόρους των άμεσων επιδοτήσεων στα προηγούμενα επίπεδα, που θα απλοποιεί τα οικολογικά σχήματα και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, που θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια, την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

5. Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας Συνεχίζοντας με τον πέμπτο στόχο, την κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε ότι «το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο χτίστηκε πάνω στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς εργασίας. Όμως, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της συντηρητικής πλειοψηφίας της ΕΕ έχει αφήσει τους εργαζόμενους πίσω: Ελαστικά ωράρια, χαμηλοί μισθοί, ανασφάλεια στην εργασία – αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές δυνάμεις αγωνιζόμαστε για την μείωση των ανισοτήτων. Για μια Ευρώπη που προστατεύει και διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια Ευρώπη με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με κατώτατο μισθό που εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και με ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση. Μια Ευρώπη που επενδύει στην επαγγελματική κατάρτιση, ώστε οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις αλλαγές της αγοράς εργασίας.

Διεκδικούμε να αποκτήσει δεσμευτικό χαρακτήρα ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων με την ενσωμάτωσή του στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Διεκδικούμε η ΕΕ να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής με την αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων. Αυτό προϋποθέτει ισχυρά συνδικάτα. Υποστηρίζουμε το καθολικό δικαίωμα στην οργάνωση, τη συλλογική διαπραγμάτευση και τη συλλογική δράση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διεκδικούμε την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τηλεργασία και των εργαζομένων σε πλατφόρμες. Απαιτούνται κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα των εργαζομένων σε πλατφόρμες και να αναγνωρισθούν ως μισθωτοί εργαζόμενοι.

Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στην οικονομία της φροντίδας είναι γυναίκες. Διεκδικούμε, μαζί με το φεμινιστικό κίνημα και τα συνδικάτα, κοινωνικά και οικονομικά αξιόπιστη εργασία για τις γυναίκες.

Διεκδικούμε Οδηγίες για τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, αλλά και για Ευρωπαϊκό Βασικό Εισόδημα που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εγγυώνται σε όλους τους πολίτες ένα ελάχιστο εισόδημα που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για αξιοπρεπή ζωή (διατροφή, στέγη, ενέργεια, πρόσβαση στον πολιτισμό, χρήματα για επείγουσες ανάγκες).

Διεκδικούμε Κανονισμό της ΕΕ που να εγγυάται το νόμιμο δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις και πλήρη απασχόληση, καθώς και την απαγόρευση της απλήρωτης πρακτικής άσκησης.

Διεκδικούμε οι μετανάστες/τριες εργαζόμενοι/ες να γίνονται δεκτοί/ές με ίσους όρους και συνθήκες εργασίας.

Διεκδικούμε την τροποποίηση της Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας, με στόχο τη μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση του μισθού».

6. Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Μιλώντας γιια τον έκτο στόχο, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι πληγές ανοιχτές στο σώμα της Ευρώπης. Εκατομμύρια εργαζόμενοι και νοικοκυριά στην Ευρώπη και τη χώρα μας δοκιμάζονται καθημερινά από το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα η όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση αστικών περιοχών από την αγορά του real estate και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθιστά σχεδόν αδύνατη την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για τους πολλούς και κυρίως τους νέους και τις νέες.

Οφείλουμε να επουλώσουμε αυτές τις πληγές με πολιτικές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί ισχυρή Ευρώπη είναι η Ευρώπη που φροντίζει όλους τους πολίτες της.

Χρειαζόμαστε ισχυρά κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας, με προγράμματα στήριξης των ευάλωτων ομάδων, και με επενδύσεις σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης προσβάσιμες σε όλους.

Χρειαζόμαστε μια ΕΕ που θα επενδύσει σε δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, σε προγράμματα κατάρτισης για τους άνεργους, και σε μια δίκαιη φορολογική πολιτική που επιβαρύνει περισσότερο τους έχοντες.

Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.Διεκδικούμε το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών σε αξιοπρεπείς και περιβαλλοντικά φιλικές κατοικίες.

Διεκδικούμε καθολική δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην ΕΕ, καθώς και την καθολική παροχή φροντίδας στους ανήλικους, στην τρίτη ηλικία, τα άτομα με αναπηρίες.

Για να μην έρχεται ο κάθε επιτήδειος υπουργός να προπαγανδίζει πάνω από τον ασθενή, αναγκάζοντάς τον να ξαναπληρώσει για υπηρεσίες υγείας τις οποίες έχει ήδη πληρώσει πανάκριβα με τις εισφορές του.

Διεκδικούμε τη δημιουργία ευρωπαϊκού, δημόσιου φαρμακευτικού πυλώνα, που θα διασφαλίζει την επάρκεια και το χαμηλό κόστος των φαρμάκων.

Για να μην έχουμε αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων που δεν άντεχαν τον πόνο, επειδή δεν υπήρχε ένα απλό φάρμακο. Ένα φάρμακο το οποίο με καθεστώς ΝΔ δεν εισάγεται. Γιατί; Γιατί δεν είναι, όσο πρέπει ακριβό!

Διεκδικούμε το 7% του ΑΕΠ της ΕΕ για εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία. Και στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την ελληνική περιφέρεια hub έρευνας και καινοτομίας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τα δημόσια πανεπιστήμια με πόρους και προσωπικό, ώστε να ανασχέσουμε το brain drain με αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη.

Διεκδικούμε την απόδοση του 2% του ΑΕΠ της ΕΕ στη στήριξη της καθολικής πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού, τον σεβασμό των γλωσσών και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της Ευρώπης».

7. Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τον έβδομο στόχο, αυτόν της ισότητας και των δικαιωμάτων. «Η Ευρώπη υπήρξε ιστορικά φάρος προόδου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυριαρχία του συντηρητισμού και του φόβου για τη διαφορετικότητα που σπέρνει η Δεξιά και η Ακροδεξιά, απειλεί ανοιχτά αυτά τα κεκτημένα. Βλέπουμε οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των μειονοτήτων.

Αυτό δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε! Θέλουμε να ζήσουμε σε μια Ένωση της ισότητας, όπου κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό, θα απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Μια ΕΕ που θα λάβει αυστηρότερη στάση απέναντι σε κράτη-μέλη που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αγώνας διαρκείας για τα δικαιώματα των γυναικών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αγωνίζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τα δικαιώματα των γυναικών. Παλεύει κατά της λεκτικής και σωματικής έμφυλης βίας.

Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της ελευθερίας και της ισότητας. Ειδικά σε μια συγκυρία που καταγράφεται πανευρωπαϊκά έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών. Η πατριαρχία καλά κρατεί, δολοφονεί και ισοπεδώνει τις γυναίκες όλων των ηλικιών με μόνη αιτία το φύλο τους.

Διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και ίση αμοιβή της εργασίας τους.

Διεκδικούμε την εκπόνηση πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Διεκδικούμε την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” στην ΕΕ και στη νομοθεσία των κρατών-μελών και την υιοθέτηση κοινού ορισμού του βιασμού στην ΕΕ.

Διεκδικούμε τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για τις γυναίκες, στοχευμένες πολιτικές για ίσες ευκαιρίες γυναικών και ανδρών, αυξημένες και εγγυημένες συντάξεις για τις γυναίκες.

Διεκδικούμε Ευρωπαϊκή Οδηγία για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας πριν και μετά τον τοκετό, οικογενειακό προγραμματισμό και ελεύθερες, ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Τέλος στις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα στο γάμο και τη γονεϊκότητα για όλους, σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κάνουν διακρίσεις.

Διεκδικούμε την αναγνώριση των τρανς ταυτοτήτων και την διασφάλιση της πρόσβασης σε θεραπείες για την ελεύθερη ανάπτυξή τους σε όλη την ΕΕ.

Διεκδικούμε τον ορισμό και τη νομική καταπολέμηση της ρητορικής μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών.

Διεκδικούμε την υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση βάσει του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, της εθνικότητας, των θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Για μια Ευρώπη που θα κοιτάει προς το αύριο και όχι προς τον Μεσαίωνα των καμένων μαγισσών».

8. Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης Για τον όγδοο στόχο, ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «η γενιά μας ζει την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Η σύγχρονη πρόκληση της ΤΝ αλλάζει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα, από την εργασία και τις επιστήμες ως την καθημερινότητα. Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι όχημα προόδου και όχι εμβάθυνσης των ανισοτήτων.

Πρώτα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ψηφιακό χάσμα. Πολλοί συμπολίτες μας δεν διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ΤΝ. Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει ίση πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές δεξιότητες για όλους, ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα ψηφιακή εποχή.

Παράλληλα, πρέπει να θέσουμε κανόνες για την ΤΝ. Η ΤΝ δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμού ή χειραγώγησης. Χρειαζόμαστε μια αυστηρή ρύθμιση που να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι κυρίες Ασημακοπούλου και Κεραμέως σίγουρα θα διαφωνήσουν με αυτό…

Στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται στα θετικά η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ρυθμίσει τη χρήση της ΤΝ και να στηρίξει την απαγόρευση της βιομετρικής επιτήρησης, της αναγνώρισης των συναισθημάτων και της προληπτικής αστυνόμευσης στη βάση συστημάτων ΤΝ.

Η ρύθμιση της ΤΝ από την ΕΕ πρέπει να λάβει υπόψη της τον αντίκτυπο της ΤΝ στον κόσμο της εργασίας και να αποκλείει πιθανές χρήσεις της στη βάση διακρίσεων ή φυλετικά προκατειλημμένων συστημάτων. Η εισαγωγή της ΤΝ σε τομείς υψηλού κινδύνου και συναλλαγές mega-data πρέπει να απαγορευτεί. Όπως πρέπει να απαγορεύεται η χρήση ΤΝ σε οπλικά συστήματα. Η εισαγωγή ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση πρέπει να σέβεται και να ενισχύει τη δουλειά και το κύρος των εκπαιδευτικών.

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις και υπάρχει ο κίνδυνος του ψηφιακού αποκλεισμού. Για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες και όλους όσοι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, πρέπει να διασφαλιστεί η κατάλληλη υποστήριξη και η πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό, για την αποφυγή του ψηφιακού αποκλεισμού».

9. Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη Σχετικά με τον ένατο στόχο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αναφορικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της. Η σημερινή πολιτική της συντηρητικής πλειοψηφίας, εστιασμένη στην αποτροπή, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις αξίες μας ούτε στις ανάγκες μας.

Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταδικάζει τις χώρες εισόδου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών της Ευρώπης, δικαιώνοντας τη στάση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς: Όποιο κράτος-μέλος δεν δέχεται αιτούντες άσυλο, μπορεί απλώς να αποζημιώνει τις χώρες εισόδου, με αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο να εγκλωβίζονται μονίμως σε αυτές.

Το Σύμφωνο αυτό σηματοδοτεί επίσης το τέλος του ανθρώπινου δικαιώματος απονομής ασύλου στην ΕΕ, οδηγώντας στην αναστολή σχεδόν όλων των δικαιωμάτων των ατόμων που αναζητούν διεθνή προστασία, ενώ δεν προβλέπει σοβαρά μέτρα αποτροπής των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και πρέπει το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να αντικατασταθεί άμεσα από ένα πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, που θα σέβεται την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων.

Μια νέα μεταναστευτική πολιτική με υποχρεωτική, αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο στα είκοσι επτά κράτη-μέλη και ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, ώστε να αποσυμφορηθούν οριστικά οι χώρες εισόδου. Αλλά και με ασφαλείς, νόμιμες διόδους μετανάστευσης, ώστε να μπει τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και να χτυπηθούν αποφασιστικά τα δίκτυα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Αυτό δεν είναι απλά εφικτό, είναι και προς το συμφέρον μας. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ευημερία της Ευρώπης με τις δεξιότητες και την εργατικότητά τους. Χρειάζεται, όμως, η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο, πιέζοντας τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μια δίκαιη και ανθρώπινη προσέγγιση.

Τέλος, αν η ΕΕ επιθυμεί πραγματικά να ελαττώσει τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, οφείλει να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, αντί να μετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, πυροδοτώντας εμφυλίους και εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς πόρους των περιοχών αυτών».

10. Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει Ο δέκατος στόχος είναι «η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει». Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενισχύσει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Να ανοίξει τους θεσμούς της στην κοινωνία.

Η πρόσφατη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» κατέληξε σε κάλεσμα για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης στην κατεύθυνση της δημοκρατικής συμμετοχής, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της κοινωνικής συνοχής.

Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία; Διότι μόλις χθες η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατήγγειλε ότι «κάποιοι» την μπλοκάρουν από το να βρει την αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών. Την μπλοκάρουν από το να εφαρμόσει δικαιοσύνη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments