Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν εσωστρέφεια – Το “σενάριο εξόδου” για τον Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν εσωστρέφεια – Το “σενάριο εξόδου” για τον Ανδρουλάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Καθηλώνεται στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τον περασμένο Ιούνιο δείχνει να ρευστοποιείται ενώ έχει διασπαστεί, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς φθοράς και την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν αναδεικνύεται στο βασικό αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά, πλέον, καταγράφεται όλο και πιο συχνά ως τρίτη δύναμη.  

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα της GPO για ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ήρθε η ψυχρολουσία για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην τρίτη θέση µε 13,9% στην εκτίµηση ψήφου, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να τον προσπερνά.

Ιδιαίτερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία αποτυπώνει άνετο προβάδισμα 20,5 μονάδων καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 34,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην δεύτερη θέση με 14,3% έναντι 13,9% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 9,5%, η Ελληνική Λύση 8% και ακολουθούν Νίκη 3,4%, Νέα Αριστερά 3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,9%, Δημοκράτες  – Ανδρέας Λοβέρδος 2,6%, Μέρα 25 2,3% και Σπαρτιάτες 1,8%.

Την ίδια ώρα, η απειλή κρίσιµων εκροών προς τον νέο φορέα του Αντώνη Λοβέρδου  γίνεται ορατή, δεδομένου στην ίδια έρευνα κατέγραψε 2,6% λίγο µετά την ανακοίνωσή της δημιουργίας του νέου κομματικού υποκειμένου.

H ανάλυση του διευθύνοντος συµβούλου της MRB, ∆ηµήτρη Μαύρου, αιτιολογεί την πρόσφατη αποδυνάµωση του ΠΑΣΟΚ και τη µικρή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ µετά το συνέδριό του, εστιάζοντας στους ηγέτες τους. Για τον Στέφανο Κασσελάκη σηµειώνει ότι όσο δέχεται χτυπήµατα γίνεται µπαρουτοκαπνισµένος και αποκτά µεγαλύτερη πολιτική υπόσταση.

Ωστόσο, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εντοπίζει θολή στρατηγική, που προκαλεί κόπωση, λέγοντας ότι όσο προσπαθεί να ζυγίσει καταστάσεις τελικά χάνει. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο,  “ο κ. Ανδρουλάκης όσο προσπαθεί να ζυγίσει τις καταστάσεις, να είναι πολιτικώς ορθός και να είναι και λίγο έτσι και λίγο αλλιώς, μάλλον χάνει. Ενώ παλαιότερα ανέβαινε σταδιακά, και τσιμπούσε 0,5%, 1% τώρα δημιουργεί κόπωση».

Τα σενάρια εν όψει ευρωεκλογών

Από  εδώ και πέρα, αρχίζει ο “χορός” των σεναρίων για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη.

Στο χειρότερο σενάριο, αν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ χάσει τη δεύτερη θέση στην ευρωκάλπη του Ιουνίου, κάποια στελέχη του με διαφορετική άποψη για τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη σε καίρια νομοθετήματα θα θέσουν αναμφίβολα θέμα ηγεσίας, η οποία, δικαιολογημένα, θα εντείνει το κλίμα εσωστρέφειας, που επικρατεί στους κόλπους του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν αυτό το σταυροδρόμι της ραγδαίας ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ως μια απόλυτη ευκαιρία για την πλήρη επιστροφή στην εξουσία μετά από δώδεκα χρόνια, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο τον σκεπτικισμό και την εσωστρέφεια.

Σε ένα μετριοπαθές σενάριο όπου το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση, έστω και με χαμηλό ποσοστό μεταξύ 12% και 14%, και μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αμφισβητηθεί άμεσα, αλλά, αναμφίβολα, μια δύσκολη πολιτική πορεία προς τις εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Τέλος, το ιδεώδες σενάριο για τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη είναι το “σενάριο εξόδου” από την γκρίνια και την εσωστρέφεια.  Το ιδεώδες ενδεχόμενο δεν είναι άλλο από αυτό που ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει περιγράψει µε ένα ποσοστό από 16% και πάνω, που θα φέρει το κόµµα καθαρά δεύτερο και µε την προοπτική να προβάρει στις εθνικές εκλογές το κοστούμι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που θα διαψεύσει τις σημερινές δημοσκοπικές τάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments