Nέα της αγοράς

ΗΠΑ: Ο μεγαλοεπενδυτής Πόλσον «σπάει την μπάνκα» για τον Τραμπ – Οι σχέσεις με την Ελλάδα

ΗΠΑ: Ο μεγαλοεπενδυτής Πόλσον «σπάει την μπάνκα» για τον Τραμπ – Οι σχέσεις με την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: President Donald Trump arrives for a campaign rally at Bozeman Yellowstone International Airport, Saturday, Nov. 3, 2018, in Belgrade, Mont. (AP Photo/Evan Vucci) EVAN VUCCI, AP

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον διοργανώνει έναν έρανο στη Φλόριντα για τη συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό του Τραμπ τον επόμενο μήνα

Βαρύ… πυροβολικό μπαίνει μπροστά από τον Ντόναλντ Τραμπ για να τον υποστηρίξει οικονομικά στην προεκλογική μάχη απέναντι στον Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην πληρωμή των ογκωδών προστίμων του για μια σειρά από παρανομίες που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον διοργανώνει έναν έρανο στη Φλόριντα για τη συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό του Τραμπ τον επόμενο μήνα, έχοντας δίπλα του ως έτερους οικοδεσπότες τον Ρόμπερτ Μπίγκελοου, τον μεγαλοεπενδυτή ακινήτων που ήταν ο μεγαλύτερος δωρητής στην προεδρική εκστρατεία του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις και τον βαρόνο του σχιστόλιθου Χάρολντ Χαμ, ο οποίος –για την ιστορία- είχε καλέσει τον Τραμπ να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο.

Ο κατάλογος των 38 συμπροέδρων περιλαμβάνει άτομα που υπηρέτησαν στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ, τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο Γούντι Τζόνσον και δισεκατομμυριούχους από το Λας Βέγκας μέχρι τη Νέα Υόρκη. Αυτή η συγκέντρωση βαριών ονομάτων υποδεικνύει, όπως γράφουν οι FT, ότι ο πρώην αμερικανός πρόεδρος έχει κερδίσει πίσω ορισμένους κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους δωρητές παρά τις ποινικές κατηγορίες που τον βαρύνουν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω τον πρόεδρο Τραμπ στις προσπάθειές του για επανεκλογή. Οι πολιτικές του για την οικονομία, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική θα είναι πολύ ωφέλιμες για τη χώρα», δήλωσε ο Πόλσον. «Οι πολιτικές του για την οικονομία, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική θα είναι πολύ ωφέλιμες για τη χώρα».

Η εκδήλωση στο Παλμ Μπιτς στις 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες αφότου ο Τραμπ συνέτριψε τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένων των Ντε Σάντις και Νίκι Χέιλι στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία του κόμματος και κάλεσε τους χορηγούς που υποστήριξαν άλλους υποψηφίους να συμπαραταχθούν με μαζί του.

Ο Τραμπ έχει δύο μέτωπα ανοιχτά: από τη μια δίνει τη μάχη της συγκέντρωσης κεφαλαίων απέναντι στον Μπάιντεν, ο οποίος έχει μεγάλο προβάδισμα σε δωρεές, και από την άλλη καλείται να πληρώσει ποινές εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρόσκληση Η πρόσκληση για τον έρανο δείχνει δύο κατηγορίες δωρητών: αυτούς που δίνουν 814.600 δολάρια ανά άτομο και μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι του Τραμπ και εκείνους που θα δώσουν κατ’ ελάχιστο 250.000 δολάρια.

Και οι δύο θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον Τραμπ και θα λάβουν ένα λεύκωμα από τον πρόεδρο, με τίτλο «το ταξίδι μας μαζί».

Ως ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, ο Τραμπ μπορεί πλέον να συγκεντρώσει νόμιμα περισσότερα χρήματα ανά άτομο. Ο έρανος θα ωφελήσει επίσης την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών και το Save America, την ομάδα εκστρατείας που έχει ήδη πληρώσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια για να ξεχρεώσει ο Τραμπ.

Ο Πόλσον γνωρίζει τον Τραμπ περίπου 15 χρόνια και υπηρέτησε στην ομάδα οικονομικής πολιτικής του το 2016, ενώ το όνομά του έχει ακουστεί ως υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών εάν ο Τραμπ κερδίσει στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Λαμβάνουμε ένα συντριπτικό ποσό υποστήριξης από δωρητές», είπε ο Πόλσον. «Αυτή η υποστήριξη, μαζί με τη συντριπτική νίκη που πέτυχε στις προκριματικές εκλογές, δείχνει την ισχυρή υποστήριξή του μεταξύ των Αμερικανών».

Βαριά πορτοφόλια Μεταξύ των χορηγών που θα προεδρεύουν της εκδήλωσης θα είναι ο μεγιστάνας της ζάχαρης Pepe Fanjul, οι τιτάνες του καζίνο Steve Wynn και Phil Ruffin, ο πρώην γραμματέας του τμήματος εμπορίου Wilbur Ross, ο ιδρυτής του Key Square Group Scott Bessent και οι συντηρητικοί μέγα-δωρητές Robert και Rebekah Mercer. Ο ιδρυτής του Intercontinental Exchange Τζέφρι Σπρέτσερ και η σύζυγός του, πρώην γερουσιαστής Κέλι Λόφλερ, είναι επίσης συμπρόεδροι, όπως και η συνιδρύτρια της World Wrestling Entertainment, Linda McMahon.

Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Tim Scott, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Doug Burgum και ο επιχειρηματίας Vivek Ramaswamy – που όλοι δραστηριοποιήθηκαν εναντίον του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές- θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Εκτός από τον Bigelow και τον Hamm, άλλοι παρευρισκόμενοι που έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών υπέρ του Τραμπ είναι ο Omeed Malik, πρώην χρηματοδότης του Ντε Σάντις και ο Ken Garschina της Mason Capital, ο οποίος έδωσε 250.000 δολάρια γι τον Ντε Σαντις στις αρχές του περασμένου έτους.

Η σχέση του Πόλσον με την Ελλάδα Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο αμερικάνος μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον ήταν ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Τραμπ στην προεδρική καμπάνια του 2016.

Επιπλέον, μεταξύ 2000 και 2010 συνεισέφερε 140.000 δολ. σε πολιτικούς υποψηφίους και κόμματα, το 45% των οποίων πήγε στους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Πόλσον θεωρείται από τους πλουσιότερους στην ιστορία της Wall Street. Έχτισε τον μύθο του το 2007, όταν στοιχημάτισε μέσω των credit default swaps στην κατάρρευση της αγοράς των subprime ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Επέλεξε μάλιστα να επενδύσει στην Ελλάδα στα πολύ δύσκολα χρόνια των Μνημονίων. · Συγκεκριμένα, έχτισε θέση στην Τράπεζα Πειραιώς (διαθέτει πάνω από 18%), στην Alpha Bank ενώ διαθέτει παρουσία και στην ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments