Πολιτική

Ο Μητσοτάκης άνοιξε τη δύσκολη συζήτηση για ευρωομόλογο για την άμυνα

Ο Μητσοτάκης άνοιξε τη δύσκολη συζήτηση για ευρωομόλογο για την άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Λίγο πριν εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη, σε μεγάλο βαθμό., στην ευρωπαϊκή άμυνα γενικά, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ελπίδα και ζήτηση, αλλά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ήταν αρκετό να αποκλειστούν οι αμυντικές δαπάνες από τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, ιδίως με τη συμμετοχή χωρών όπως η Ελλάδα. Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να “προσθέσει” περιεχόμενο στη συζήτηση, να καταθέσει την πρόταση των ευρωομολόγων για την ενίσχυση της κοινής άμυνας.

Η συζήτηση που άνοιξε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αγγίζει τον “πυρήνα” της διαμάχης μεταξύ αρκετών χωρών εντός της  Ε.Ε., με τη διάκριση να αναφέρεται ανάμεσα στις χώρες του νότου και τις “φειδωλές” χώρες του βορρά.  «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά», υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ευρω-ομόλογο, το οποίο προκάλεσε «ίντριγκα» σε μια συζήτηση υπό άλλες συνθήκες μπορεί να ήταν και απολύτως θεωρητική, λόγω της απουσίας προοπτικής αποφάσεων.

Στην πραγματικότητα, το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη είναι απλό. Δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να αναλάβει τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών. εάν η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει μια γεωπολιτική θέση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, πρέπει να δράσει σε μια κοινή γραμμή στην Αμυντική αγορά. Με άλλα λόγια, οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, όχι μόνο να αγοράζουν από κοινού, αλλά και με τη βοήθεια τρίτων χωρών. Φυσικά, αυτό το επιχείρημα δεν είναι ιδιαίτερα αρεστό σε χώρες όπως είναι η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες  Είναι ενδιαφέρον ότι η Ισπανία αντιτίθεται επίσης στα ευρωομόλογα, σε αντίθεση προς τη Γαλλία και την Ιταλία, που υποστηρίζουν την ιδέα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται  στο τραπέζι και, παρά τις διαφωνίες, θα αποτελέσει το κατεξοχήν θέμα συζήτησης. Θα αποτελέσει, με αυτόν τον τρόπο, και έναν μοχλό πίεσης προς την Κομισιόν, η οποία καλείται να συγκεράσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις και να παρουσιάσει τον Ιούνιο μια πρόταση, η οποία θα αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, επί της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην τελευταία Σύνοδο της πολιτικής «σεζόν» τον Ιούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments