SPOTLIGHTS

Golden visa: Εκτός ανταγωνισμού η Ελλάδα σε σχέση με την Ισπανία

Golden visa: Εκτός ανταγωνισμού η Ελλάδα σε σχέση με την Ισπανία

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com

«Μας πετάει τελείως εκτός ανταγωνισμού. Γιατί να προτιμήσει ένας επενδυτής την Χρυσή Βίζα στην Ελλάδα όταν στην Ισπανία χορηγείται με 500.000 ευρώ;», αναρωτιούνται κύκλοι της αγοράς.

Εκτός ανταγωνισμού τίθεται το πρόγραμμα Χρυσής Βίζας της χώρας μετά από τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την οικοδομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με μια σειρά ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη χθες, τα όρια επενδύσεων για τη Golden Visa στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους αυξάνονται στα 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στα 400.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το τωρινό όριο κυμαίνεται από 250.000 εως 500.000 ευρώ.

«Μας πετάει τελείως εκτός ανταγωνισμού. Γιατί να προτιμήσει ένας επενδυτής την Χρυσή Βίζα στην Ελλάδα όταν στην Ισπανία χορηγείται με 500.000 ευρώ;», αναρωτιούνται κύκλοι της αγοράς.

Αν και όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται να προσαρμοστούν τα ποσά επένδυσης που απαιτούνται από τους επενδυτές που στοχεύουν στην άδεια διαμονής, πολλοί υποστηρίζουν ότι η κίνηση της κυβέρνησης είναι υπερβολική και ότι στην ουσία καταργείται το πρόγραμμα.

Υπό την πίεση της στεγαστική κρίσης, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί λύσεις που θα ανακουφίσουν την αγορά και θα αυξήσουν την προσφορά που παραμένει εξαιρετικά χαμηλά.

Ωστόσο, η ζήτηση των ακινήτων από επενδυτές του προγράμματος Χρυσής Βίζας αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, εξηγούν κύκλοι της αγοράς, προσθέτοντας ότι η κατάργηση του προγράμματος δεν βοηθάει την αγορά, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία.

Προσθέτουν, επίσης, ότι το πρόγραμμα τροφοδοτεί την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας με φρέσκα κεφάλαια, τη στιγμή που η τραπεζική χρηματοδότηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι Έλληνες αγοραστές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων λόγω των χαμηλών μισθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa ήταν το πιο περιζήτητο της Ευρώπης, προσελκύοντας περίπου 200 εκατ. ευρώ τον μήνα σε ξένες επενδύσεις.

Όχι πια Airbnb

Σε μια προσπάθεια να διοχετεύσει περισσότερες κατοικίες στην μακροχρόνια μίσθωση, το υπουργείο αποφάσισε ότι δεν επιτρέπεται οι ξένοι επενδυτές να διαθέτουν το ακίνητο τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μπορούν μόνο να εκμισθώνουν τα κτήρια που αποκτούν, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης, η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

«Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στη συνολική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους τους πολίτες λαμβάνοντας υπόψιν ωστόσο και την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις με πιο ισορροπημένους όρους», ανέφερε ο υπουργός, παρουσιάζοντας τους νέους κανόνες.

Και ένα θετικό

Παρά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, θετική χαρακτηρίζεται η απόφαση που προβλέπει χαμηλότερο όριο, δηλαδή στις 250.000 ευρώ, για τους επενδυτές που αγοράζουν κτήρια που μετατρέπονται σε κατοικίες. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

«Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτήρια που μπορεί να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό και να πετύχει η κυβέρνηση αυτό που θέλει», εκτιμούν ειδικοί της αγοράς.

Προκειμένου το νέο σύστημα να εφαρμοστεί ομαλά και να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς, προβλέπεται μεταβατική περίοδος με τις εξής προϋποθέσεις:

Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα . Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα, αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

ΠΗΓΗ/Στέλιος Μπούρας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments