Πολιτική

Γεραπετρίτης: Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να υπεραμύνεται θεμελιωδών αξιών

Γεραπετρίτης: Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να υπεραμύνεται θεμελιωδών αξιών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του NATO, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε: «Σκοπός της συμμαχίας είναι να υπεραμύνεται θεμελιωδών αξιών όπως είναι η εδαφική ακεραιότητα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προστασία της ανθρώπινης αξίας».

Με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του NATO

Με αφορμή την 75η επέτειο από την ίδρυση του NATO, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε: «Σκοπός της συμμαχίας είναι να υπεραμύνεται θεμελιωδών αξιών όπως είναι η εδαφική ακεραιότητα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προστασία της ανθρώπινης αξίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» έγραψε:

«Με αφορμή την εβδομηκοστή πέμπτη επέτειο από την ίδρυση του NATO, της μακροβιότερης και ισχυρότερης αμυντικής συμμαχίας στην παγκόσμια ιστορία, επιτρέψτε μου να επισημάνω όχι τόσο την ιστορικότητα αλλά την αποδεδειγμένη αναγκαιότητα της στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, ιδίως σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες οι κρίσεις τείνουν να καταστούν κανονικότητα.

Προεχόντως, σκοπός της συμμαχίας είναι να υπεραμύνεται θεμελιωδών αξιών όπως είναι η εδαφική ακεραιότητα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η προστασία της ανθρώπινης αξίας. Και στον κρίσιμο χρόνο, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη μέλη της Συμμαχίας αποδεδειγμένα επιδεικνύουν ενότητα και αποφασιστικότητα στην καταδίκη των παραβιάσεων των ανωτέρω αξιών.

Εκτός δε του πεδίου των ένοπλων συρράξεων, η Συμμαχία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση προκλήσεων που κατατείνουν στην αποσταθεροποίηση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας μέσω ασύμμετρων και υβριδικών απειλών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναπτύσσει τις αποτρεπτικές της ικανότητες και σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Η Ελλάδα, στις 18 Φεβρουαρίου 1952, ημερομηνία προσχώρησης της στο NATO, έκανε μια στρατηγικής σημασίας επιλογή για τον προσανατολισμό της προς τη Δύση, η οποία εδραιώθηκε με τη συμμετοχή της στην EE.

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη διεθνή πολυμέρεια και την προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και επιθυμούμε να εισφέρουμε ενεργά στην παγκόσμια σταθερότητα, συμμετέχοντας ανελλιπώς σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα του OHE και αναπτύσσοντας σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού με χώρες πέρα από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα, από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Υποστηρίζουμε δε την ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, παράλληλα με την ανάπτυξη μια αυτόνομης και υπεύθυνης ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας.

Η πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας ως 32ου μέλους της Συμμαχίας, την οποία η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, καταδεικνύει ότι η Συμμαχία, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης και πυλώνα ασφάλειας για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments