Πολιτική

Πρόταση μομφής: Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πρόταση μομφής: Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Η «μονταζιέρα στα Τέμπη» βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με την κυβέρνηση να επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που «καίνε» για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ οι αντιπολιτευτικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ.

Τις τελευταίες ώρες το αντιπολιτευτικό μέτωπο συσπειρώνεται και έρχεται πρόταση άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που αναμένεται να γίνει δεκτή

Η «μονταζιέρα στα Τέμπη» βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό με την κυβέρνηση να επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που «καίνε» για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ οι αντιπολιτευτικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ.

Τις τελευταίες ώρες το αντιπολιτευτικό μέτωπο συσπειρώνεται με το ΠΑΣΟΚ να προτίθεται να καταθέσει πρόταση άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές.

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments