Πολιτική

Περνάει η πρόταση μορφής – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Περνάει η πρόταση μορφής – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Πηγή Φωτογραφίας: [368206] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το δημοσίευμα του "Βήματος" τροφοδοτεί τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε ρόλο τροφοδότη και διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων ανάγεται η εφημερίδα “Βήμα”.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έντυπο βρίσκεται στην “καρδιά” της πολιτικής ζωής, αλλά τούτο δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως δεν παρατίθενται ορισμένα στοιχεία, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη και σε σχέση προς τα οποία καλούνται να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Ιδιαίτερα, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας, υπάρχει αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη, που «ξεριζώθηκαν» παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία στην περιοχή των Τεμπών.

Όπως προκύπτει από έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία παρουσιάζει “Το Βήμα”, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία -όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο- αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Υπό το φως των στοιχείων αυτών, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, δεν πείσθηκε από την κυβερνητική ερμηνεία των γεγονότων και προανήγγειλε την υποβολή πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα.

«Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τη ζωή τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειές τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέφτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη».

Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας».

«Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε.

Ποιες είναι οι συνταγματικές επιταγές – Πώς τοποθετούνται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά

Για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, απαιτούνται τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών. Η Βουλή έχει το δικαίωμα να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από μέλος της κυβέρνησης ή από την κυβέρνηση συνολικά. Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο των βουλευτών και να περιλαμβάνει τα θέματα που θα συζητηθούν. Και πιθανή άρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση μέσω της αποδοχής πρότασης δυσπιστίας συνεπάγεται τον νομικό εξαναγκασμό της κυβέρνησης σε παραίτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές και συνεπώς, δεν μπορεί να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας, για την οποία απαιτούνται 50 βουλευτές.

Ωστόσο, η Νέα Αριστερά που διαθέτει 11 βουλευτές και το ΚΚΕ που έχει 21 γνωστοποίησαν ότι θα στηρίξουν μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας.

Επισημαίνεται πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διευκρινίζει πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνυπογράψει τη συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Περισσός, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε πως «φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα».

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά, η οποία διαθέτει 11 βουλευτές, δηλώνει ξεκάθαρα πως θα συνυπογράψει την πρόταση μομφής. Ειδικότερα η Νέα Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η Nέα Aριστερά στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια.

Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».

Ρόλο κλειδί στις εξελίξεις διαδραματίζει, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας», αναφέρει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Βούλα Κεχαγιά.

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η τοποθέτηση του κ. Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με τη συμμετοχή ξένων παρατηρητών.

“Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές. Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασσελάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments