Διεθνή

Μακελειό στην Μόσχα: Στους 137 οι νεκροί – Ανάμεσά τους και τρία παιδιά

Μακελειό στην Μόσχα: Στους 137 οι νεκροί – Ανάμεσά τους και τρία παιδιά

Πηγή Φωτογραφίας: A Russian Rosguardia (National Guard) serviceman secures an area as a massive blaze seen over the Crocus City Hall on the western edge of Moscow on Friday. (Photo: AP)

Το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στη Μόσχα έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αυξάνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, υπό το φόβο νέων επιθέσεων. Γαλλία και Ιταλία ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους.

Στο μέγιστο επίπεδο – Ανησυχία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία Στη Γαλλία οι αρχές αυξάνουν στο ανώτατο επίπεδο το σχέδιο ασφαλείας της χώρας. Παράλληλα, ενισχύεται η αστυνομική παρουσία σε κομβικά σημεία και δημόσιους χώρους, καθώς βασική ανησυχία τους είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Tο βράδυ της Κυριακής, σε Συμβούλιο Ασφάλειας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αυξήσει στην υψηλότερη βαθμίδα, τα μέτρα στη Γαλλία. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας, ώστε να μπορέσουν να οργανώσουν καλύτερα την ασφάλεια της χώρας. Καθώς, ταυτόχρονα λίγοι μήνες απομένουν μέχρι την Ολυμπιάδα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ότι η τζιχαντζιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή του Χορασάν επιχείρησε τους τελευταίους μήνες να διαπράξει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα. «Αυτό το γκρουπ (παρακλάδι) που έχει ανάμειξη στην επίθεση στη Ρωσία, έκανε πολλές προσπάθειες και στο δικό μας έδαφος. Γι’ αυτό ως προληπτικό μέτρο, αλλά με αξιόπιστα και αδιάσειστα στοιχεία, αποφασίσαμε να αυξήσουμε το όριο του συναγερμού, που είχαμε μειώσει στις αρχές του χρόνου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας πρότειναν τον τελευταίο καιρό στις αντίστοιχες ρωσικές, όπως και σε αυτές άλλων κρατών της περιοχής, μία «στενή συνεργασία» στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές υπηρεσίες διέθεταν πληροφορίες που θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ιταλία: Εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας

Στο ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός, Ματέο Πιαντεντόσι, προέδρευσε συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Κατά τη διάρκειά της, «έγινε προσεκτική ανάλυση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, με σκοπό την επικαιροποίηση των μέτρων αντιτρομοκρατικής πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται στην Ιταλία».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, «τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της προσεκτικής δραστηριότητας παρακολούθησης, επίσης στο διαδίκτυο, από τις αστυνομικές δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών για τον εντοπισμό πιθανών καταστάσεων κινδύνου στην εθνική επικράτεια».

«Αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα πρόληψης» σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο «κατέστησε δυνατή, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως σήμερα, την απέλαση 47 ατόμων για λόγους ασφαλείας, εκ των οποίων 9 με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Το 2024, ελήφθησαν 23 μέτρα πρόληψης, 5 εκ των οποίων εκδόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών».

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει επίσης πως «ενόψει των επικείμενων εορτών του (Καθολικού) Πάσχα, διατάχθηκε η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων επιτήρησης και ελέγχου από τις Αστυνομικές Δυνάμεις». Τονίσθηκε δε, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους χώρους μεγαλύτερης συγκέντρωσης και διέλευσης ατόμων, καθώς και σε όλους τους ευαίσθητους στόχους, υπό το πρίσμα της πιθανής ενημέρωσής τους.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Κορνέλιους Φούνκε είπε ότι η απειλή από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές «παραμένει έντονη», αλλά η εκτίμηση κινδύνου των Αρχών δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής. Η υπουργός Εσωτερικών ωστόσο, Νάνσι Φέζερ, σημείωσε πως η μεγαλύτερη ισλαμιστική απειλή και στη Γερμανία αυτή τη στιγμή προέρχεται από το παρακλάδι του ISIS (IS-K ή ISPK), το οποίο χτύπησε στη Μόσχα. Είναι το ίδιο παρακλάδι που τα Χριστούγεννα σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε καθεδρικό ναό στην Κολωνία, ωστόσο οι Αρχές το απέτρεψαν.

Στη Σερβία, αξιωματικοί της μυστικής αστυνομίας εθεάθησαν με πολυβόλα να περιπολούν στους δρόμους του Βελιγραδίου το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι αυτοί και αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα θα παρακολουθούν αθλητικούς χώρους και εμπορικά κέντρα στην πρωτεύουσα. Το μέτρο επικρίθηκε από τους αντιπάλους του Βούτσιτς ως περιττό και είχε σκοπό να τρομάξει τον πληθυσμό.

Σε επιφυλακή η Μόσχα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Μόσχας. Th Δευτέρα οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση περίπου 10 εμπορικών κέντρων. Από αυτά απομακρύνθηκαν εργαζόμενοι, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Μόσχας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments