Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Επικεντρώνεται στο αίτημα για εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Επικεντρώνεται στο αίτημα για εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [367485] 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να μην έχουν καταλήξει επακριβώς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους.

Το «τελεσίγραφο» των 24 ωρών που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέπνευσε χτες το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά την συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέλαση, αλλά στην Κουμουνδούρου φαίνεται να μην έχουν καταλήξει επακριβώς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους.

«Επιμένουμε σε εκλογές»

Σε «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» μετατρέπεται η απορία τι θα πράξει η Κουμουνδούρου και ο Στέφανος Κασσελάκης ύστερα από την εξάντληση της 24ωρης  διορίας που έδωσε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην διενέργεια εκλογών, ενώ άλλα στελέχη δήλωναν άγνοια για το τι σκέφτεται ο Στέφανος Κασσελάκης ως επόμενη κίνηση.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η κίνηση Κασσελάκη ήταν πολιτικά λογική, καθώς έπρεπε να βρεθεί σημείο διαφοροποίησης από τα υπόλοιπα κόμματα. Ωστόσο δεν λείπει ο προβληματισμός για το ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση, καθώς τα περιθώρια κλιμάκωσης της πίεσης έχουν εξαντληθεί. Μόνον ο Χρήστος Σπίρτζης δημόσια διατύπωσε τη διαφωνία του με το αίτημα για διεθνείς παρατηρητές, καθώς, όπως είπε, «ήταν μία βαριά υπερβολική τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, αλλά και αυτά που έχουν γίνει είναι βαριά».

Υποβαθμίζονται οι «διεθνείς παρατηρητές»

Φαίνεται πάντως ότι τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν στη διενέργεια εκλογών και θα επιχειρήσουν εύσχημα να υποβαθμίσουν το ζήτημα των διεθνών παρατηρητών, που προέκυψε λόγω της αμηχανίας της Κουμουνδούρου, όταν είδε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά να πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις μετά το δημοσίευμα για τις μονταρισμένες συνομιλίες. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης, ώστε να μην φανεί η Κουμουνδούρου ως «παρακολούθημα» του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε η ανάρτηση της γραμματέα της Κ.Ο. Θεοδώρας Τζάκρη, στην οποία ανέφερε: «Εδώ και τώρα εκλογές. Κανένα ημίμετρο!». Ο χαρακτηρισμός «ημίμετρο» παραπέμπει στην διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, ενώ είχε προηγηθεί η διευκρίνηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα θα υποστηρίξει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα είναι βέβαια πώς θα απαντούν στο προσεχές τριήμερο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις βολές της κυβέρνησης και της ΝΔ, που φαίνεται να βρήκαν χρυσή ευκαιρία για αντεπίθεση.

Πρωτοφανής η κίνηση για διεθνείς παρατηρητές

Παράλληλα κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο διεθνές περιβάλλον για την αποστολή διεθνών παρατηρητών δεν συγκεντρώνουν ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από δεκάδες ΜΚΟ της Ουγγαρίας για τις εκλογές του 2022, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκρίνεται θετικά. Ωστόσο οι σχέσεις της κυβέρνησης Όρμπαν με τις Βρυξέλλες βρίσκονταν σε εξαιρετικά κακό σημείο, κάτι που δεν ισχύει για την κυβέρνηση των Αθήνας που έχει καλές σχέσεις με την ηγεσία της Ε.Ε. και ιδιαίτερα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και τους υπόλοιπους ηγέτες – μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για διοργάνωση εκλογών με διεθνείς παρατηρητές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε στο παρελθόν κατέθεσε ανάλογο αίτημα. Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε φτάσει μέχρι το σημείο να ζητήσει κατά καιρούς αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ με πρόσωπο κοινής αποδοχής, διορισμό υπηρεσιακού υπουργού εσωτερικών αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές, καθώς και διορισμό υπηρεσιακού υπουργού Προστασίας του Πολίτη με διακομματική συναίνεση στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments