Πολιτική

Η κυβέρνηση επισπεύδει την “επάνοδο στην κανονικότητα”

Η κυβέρνηση επισπεύδει την “επάνοδο στην κανονικότητα”

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οριστικοποιείται η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αύξηση κατώτατου μισθού, εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΑ που καταβάλλει οικονομικές ενισχύσεις σε τρία εκατομμύρια πολίτες, Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, νέα μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας αυτή τη φορά στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση σε θέσεις μάχης από σήμερα ώστε να γυρίσει την ατζέντα στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών, όπου τα προβλήματα παραμένουν πολλά και απαιτητικά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου θα αφορά αρχικά 600.000-650.000 δικαιούχους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των εργαζομένων που θα λάβουν την αύξηση θα αυξηθεί. Ο κατώτατος μισθός θα “σπρώξει” επίσης τους εργαζόμενους που δεν επηρεάζονται άμεσα από τον διοικητικά καθορισμένο μισθό να υπογράψουν συμβάσεις με την αύξηση, όπως συνηθίζεται, και καθώς η τριετία φτάνει στο τέλος της, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς το +10% υπολογίζεται σε μεγαλύτερη βάση.

Τα στοιχεία της Eurostat των τελευταίων ημερών ανέδειξαν με σαφήνεια το πρόβλημα αυτό: παρά την αύξηση του μέσου μισθού κατά 200 ευρώ και τη βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά στην κατάταξη στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει πέσει στον πάτο της Ευρώπης σε όρους αγοραστικής δύναμης δεν θα διορθωθεί για τα επόμενα χρόνια, καθώς η αύξηση πρέπει να προσαρμοστεί στην ισχύ της αγοράς για να μην επαναληφθεί ο κύκλος του πληθωρισμού και της αύξησης της ανεργίας. Η ανησυχία του κοινού ότι τα εισοδήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του είναι κατανοητή, αλλά μια βιαστική επιλογή θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα αμέσως μετά. Ποια θα είναι αυτά; Είναι ένα μέτρο για να κρατηθούν υπό έλεγχο οι τιμές των τροφίμων, καθώς είναι οι τιμές των τροφίμων , από τις οποίες “υποφέρει” σήμερα η ελληνική κοινωνία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν έναν μέτριο ρυθμό αύξησης των τιμών, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Αύξηση φέρνει και ο χαμηλότερος ρυθμός, περισσότερη ακρίβεια.

Η Εθνική Στρατηγική για τα άτομα αναπηρία περιέχει περισσότερες από 170 δράσεις που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και το σχέδιο του ΟΠΕΚΑ προβλέπει ευκολότερες διαδικασίες απόδοσης των επιδομάτων σε πάνω από τρία εκατομμύρια δικαιούχους – χθες βγήκε η είδηση ότι με μια αίτηση οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν όλα τα επιδόματα που δικαιούνται – αλλά και περισσότερη δικαιοσύνη ώστε να μην καταβάλλονται δημόσιοι πόροι σε ανθρώπους που δεν τους δικαιούνται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments