Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία προεδρεύει σε όργανο του ΟΗΕ για τις γυναίκες

Η Σαουδική Αραβία προεδρεύει σε όργανο του ΟΗΕ για τις γυναίκες

Πηγή Φωτογραφίας: Saudi women leaving a shopping mall (AFP/Fayez Nureldine)

Προβολή στο θέμα έδωσε η Corriere della Sera. Στο πλαίσιο της «γυναικείας πολιτικής» των Σαούντ, που γίνεται για το θεαθήναι και όχι για την ουσία, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές της, εντάσσεται και η προβολή της 27χρονης που θα εκπροσωπήσει τη Σαουδαραβία στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe.

Την  οργή των ΜΚΟ που μάχονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικώς και των γυναικείων ιδιαιτέρως προκάλεσε η απόφαση του ΟΗΕ να ορίσει τη Σαουδική Αραβία επικεφαλής του φόρουμ του Οργανισμού για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι διαμαρτυρόμενοι λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο βασίλειο είναι προσχηματικές και ότι οι σκληρές συνθήκες εις βάρος των γυναικών, η καταπίεση και οι διακρίσεις, παραμένουν. Προβολή στο θέμα έδωσε η Corriere della Sera. Στο πλαίσιο της «γυναικείας πολιτικής» των Σαούντ, που γίνεται για το θεαθήναι και όχι για την ουσία, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές της, εντάσσεται και η προβολή της 27χρονης που θα εκπροσωπήσει τη Σαουδαραβία στον διαγωνισμό ομορφιάς Miss Universe. Αυτή η όμορφη γυναίκα, μία influencer των social media με ένα εκατομμύριο ακολούθους, θα ταξιδέψει στο Μεξικό τον προσεχή Σεπτέμβριο για να διεκδικήσει το «στέμμα». Μορφωμένη είναι, πάντως, οδοντίατρος, και γλωσσομαθής.

Αφούτου ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάναν ανέλαβε τα ηνία του κράτους έγιναν κάποιες προσπάθειας για την ισότητα των δύο φύλων. Ηρθησαν οι απαγορεύσεις όσον αφορά την οδήγηση Ι.Χ., επετράπη στις γυναίκες η παρακολούθηση συναυλιών, μάλιστα υπεγράφη και νόμος που καταργεί την υποχρέωση των γυναικών να ταξιδεύουν συνοδευόμενες από άνδρα και κατόπιν αδείας των ανδρών συγγενών τους. Ωστόσο οι ΜΚΟ διατείνονται ότι όλα αυτά απλώς κρύβουν τις διακρίσεις και την παραβίαση της ισότητας των δύο φύλων. Οι ΜΚΟ επισήμαναν την ειρωνεία να αναλαμβάνει η Σαουδική Αραβία την ηγεσία ενός παγκόσμιου φορέα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και με την ευκαιρία κατήγγειλαν ότι, παρά τις πριγκιπικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ο νόμος απαιτεί ακόμη την αδειοδότηση της γυναίκας από άνδρα, λόγου χάρη για να παντρευτεί. Επίσης, ότι η άρνηση της σεξουαλικής επαφής με τον σύζυγο ελέγχεται, κ.λπ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, και η νέα νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας «αποτυγχάνει να προστατεύσει τις γυναίκες και τα κορίτσια από κάθε μορφή έμφυλης βίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments