Nέα της αγοράς

Σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό hub παραγωγής φαρμάκων μετεξελίσσεται η Τρίπολη

Σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό hub παραγωγής φαρμάκων μετεξελίσσεται η Τρίπολη

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με θέμα: "Η παραγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα ως πεδίο έρευνας και καινοτομίας", την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν η Αικατερίνη Αντωνίου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), ο Θεόδωρος Τρύφων(φωτό), Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.). (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν εκατοντάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης (περισσότερες από 1.000)

Σε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό hub παραγωγής φαρμάκων μετεξελίσσεται η Τρίπολη όπου ήδη «τρέχουν» δύο μεγάλες επενδύσεις, της Demo του Δημήτρη Δέμου και της Win Medica (όμιλος ELPEN), μία τρίτη, αυτή της Faran του Μάριου Κάτσικα, βρίσκεται υπό εξέλιξη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ευρύτερη περιοχή δύο ακόμη ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναζητούν τις κατάλληλες οικοπεδικές εκτάσεις, διερευνώντας το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν εργοστάσια.

Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν εκατοντάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης (περισσότερες από 1.000).

Ταυτόχρονα η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, από το 60% σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις ελλείψεις που υπάρχουν, όπως επεσήμανε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN στην εκδήλωση υπό τον τίτλο «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη το Σάββατο 30 Μαρτίου.

Αναφερόμενος στη δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως «Είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουνε στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».

Θεραπευτικές λύσεις Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος παρουσιάζοντας στοιχεία για τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και στην καινοτομία σημείωσε πως «Μέσα απ’ την καινοτομία προάγονται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του κόσμου μετά τη λήξη του καθεστώτος προστασίας, αλλά μέσα από ενέργειες, οριακής καινοτομίας, βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».

«Δεν μπορεί αν υπάρξει καινοτομία χωρίς την έμμεση βοήθεια της βιομηχανίας γενοσήμων. Ζούμε τον δυτικό κόσμο, και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό για την υγεία μας είναι αυτό. Τα φάρμακα για τα οποία διαβάζετε κάθε μέρα, τα καινοτόμα φάρμακα, δεν κυκλοφορούν στα περισσότερα κράτη, γιατί είναι πολύ ακριβά. Η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων παγκοσμίως έρχεται να αντιμετωπίσει τη ανάγκη αυτή. Άρα, το παιδί που βρίσκεται στη Νιγηρία, θεραπεύεται από τις βιομηχανίες γενοσήμων, που δίνουν λύση στο πρόβλημα του ασθενή. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ειδική θέση στον χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας γενοσήμων» όπως σημείωσε ο Δημήτρης Δέμος.

Κάλεσμα για επενδύσεις και στις πολυεθνικές Και ποιοι είναι οι λόγοι που επιλέχθηκε η Τρίπολη; Τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχονται και μέσω του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λόγω της απολιγνιτοποίησης σε κοντινές περιοχές, όπως η Μεγαλόπολη, καθώς και η εγγύτητα της αρκαδικής πρωτεύουσας με την Αθήνα.

Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το επενδυτικό clawback θα επεκταθεί και πέραν του 2025. Υπό αυτό το πρίσμα θα γίνει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Εστιάζοντας δε στην ανάγκη για επενδύσεις, έκανε αναφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημιουργία νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τη μεταποίηση, στέλνοντας μήνυμα και στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων στη χώρα στα πρότυπα του hub της Pfizer, στην Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά παραγωγή α’ υλών φαρμάκων Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της Demo στην Τρίπολη, ο κ. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας Demo στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης.

Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η Demo θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αυτή, η εταιρεία συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

«Επιπλέον, η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο της φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας», όπως υπογράμμισε.

Η νέα παραγωγική μονάδα της Win Medica Από πλευράς του, ο Χρήστος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Win Medica, μιλώντας για την επένδυση της Τρίπολης, σημείωσε πως «Η κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη, μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες). Το οφέλη της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Η εταιρεία, παράλληλα, έχει συνάψει, ήδη, συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία».

Νέα μονάδα και από τη FARAN Ο Μάριος Κάτσικας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FARAN, που επίσης θα επενδύσει στην Τρίπολη, αναφερόμενος στην απόφαση της εταιρείας να επενδύσει στην Τρίπολη σημείωσε πως «Πενταπλασιάσαμε τον κύκλο εργασιών της εταιρείας τα τελευταία 5 χρόνια, προχωρώντας στα επόμενα πλάνα μας. Θα φτιάξουμε μία σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τρίπολης. Στη μονάδα θα αναπτυχθούν, αρχικά, γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας παρεντερικών σκευασμάτων, μικρού όγκου, σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και παραγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση, προγραμματίζεται μελλοντικά, να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλότερα πρότυπα, εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προιόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται Η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ, κα Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026 και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.

Ας σημειωθεί ότι από το 2019, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχωρά σε επενδύσεις-ρεκόρ, για τα τελευταία 30 χρόνια. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν ήδη «ξεκλειδώσει» επενδύσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ με τον νέο κύκλο προκήρυξης για τα έτη 2024-2025, αναμένεται να αυξηθούν κατά 400 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στη διασφάλιση της επάρκειας της αγοράς και της πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Παράλληλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάδειξη της χώρας μας σε κόμβο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων στη ΝΑ Ευρώπη, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική κατευθύνει στον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της ΕΕ και την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας.

ΠΗΓΗ/ Ξανθή Γούναρη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments