Διεθνή

Γιατί οι Τούρκοι γύρισαν την πλάτη στον Ερντογάν

Γιατί οι Τούρκοι γύρισαν την πλάτη στον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η οικονομία, βασική αιτία της εκλογικής καθίζησης του "Σουλτάνου"

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Τούρκοι πολίτες τιμώρησαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας τον Εκρέμ Ιμάμογλου και καταποτίζοντας τους υποψήφιους του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές. Βασικότερος εξ αυτών ήταν η οικονομία, με τους πολίτες να θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνηση του. Η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη θέση με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 70% σε ετήσια βάση και τα επιτόκια να κυμαίνονται στο 50%, ασκώντας πίεση στις επιχειρήσεις και τις οικογένειες.

Ωστόσο, εκτός της οικονομίας, το ΑΚΡ κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι στις δημοσκοπήσεις, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, της δυσαρέσκειας των ισλαμιστών ψηφοφόρων, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ιμάμογλου ξεπέρασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και απευθύνθηκε στην κουρδική κοινότητα, η οποία αποτελεί το 10% των πολιτών της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, χρησιμοποιώντας το πολιτικό κεφάλαιο που απέκτησε από τις πρόωρες εθνικές εκλογές. Εκτός από τα εκλογικά αποτελέσματα, επέδειξε διαλλακτική στάση, λέγοντας στους υποστηρικτές του ότι μόλις τελειώσουν οι εκλογές η κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη διόρθωση της οικονομίας και ότι ο ίδιος δεν θα κατέβει στις επόμενες εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα αποδώσουν καρπούς φέτος και δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική, ιδίως στον περιορισμό των κουρδικών φιλοδοξιών για αυτονομία. Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, που ελπίζαμε, στις τοπικές εκλογές.»

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού μας . Το γεγονός ότι αυτό το κεφάλαιο των εκλογών, το οποίο έχει κουράσει το έθνος μας, το λαό μας και την οικονομία μας τον τελευταίο χρόνο, κλείνει από σήμερα είναι από μόνο του μια νίκη».

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι απίθανο να δημιουργήσουν απόσταση μεταξύ του Ερντογάν και της κορυφαίας ομάδας χάραξης οικονομικής πολιτικής υπό τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, σύμφωνα με τον Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της εταιρείας συμβούλων Teneo.

Ο κύριος κίνδυνος για το πολιτικό πρόγραμμα του Μεχμέτ Σιμσέκ, το οποίο απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία και υψηλά επιτόκια για τον έλεγχο του πληθωρισμού, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα δυσκολευτεί να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς των συνταξιούχων στα τέλη του 2024, λέει ο Piccoli.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα εμποδίσουν το οικονομικό του σχέδιο. ‘Έχουμε εφαρμόσει αποφασιστικά το μεσοπρόθεσμο σχέδιό μας. ‘Έχουμε απομακρυνθεί από λαϊκιστικά μέτρα που θα επιβάρυναν τη χώρα, τον λαό της και τις μελλοντικές γενιές. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας σχεδίου, με αποκορύφωμα τη βελτίωση του πληθωρισμού”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments