Διεθνή

Τουρκία: Η επόμενη μέρα και το στοίχημα της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Η επόμενη μέρα και το στοίχημα της αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

26 χρόνια προεδρικής θητείας συμπληρώνει το 2028 ο Ερντογάν.

Την πρώτη του εκλογική ήττα εδώ και 22 χρόνια κατέγραψε την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)  για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες βρίσκεται στην δεύτερη θέση, με το CHP, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα -γνωστό και ως κεμαλικό- να κερδίζει την πρωτιά.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το μήνυμα είχε ληφθεί. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το κόμμα δεν θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι θα είναι θαρραλέο στην αυτοκριτική του. Σημείωσε ότι οι εκλογές ήταν ένα σημείο καμπής για το ΑΚΡ, το οποίο αναγνώρισε ότι είχε χάσει την εξουσία σε όλη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφώς ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι ένα μήνυμα που στέλνουν στον Πρόεδρο οι πολίτες με πρωταρχικό κριτήριο την οικονομία και τη συνεχιζόμενη εξαθλίωση.

Και ως πολιτικός που βίωσε την προηγούμενη οικονομική κρίση, ο Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι αυτό είναι το πιο ισχυρό όπλο για να ανεβάσει ή να ρίξει την τουρκική κυβέρνηση.

Άλλωστε, όπως έχουν αναγνωρίσει Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές, οι εξωτερικές υποθέσεις, ακόμη και τα ελληνοτουρκικά θέματα, καθώς και η διεθνής εικόνα της χώρας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν καθορίζουν την ψήφο των Τούρκων.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση προς όφελός του. Και θεωρητικά, έχει ακόμα τέσσερα χρόνια για να το κάνει. Αν εξαντλήσει αυτά τα τέσσερα χρόνια, θα διαρκέσει μέχρι το 2028.

Το ΑΚΡ έχασε επειδή ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος το 2028. Με άλλα λόγια, αποφάσισε πότε θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα. Κάποιοι πιστεύουν ότι το έκανε επειδή “διάβασε” το αποτέλεσμα και ήθελε να περάσει το δικό του μήνυμα. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να επιβάλει τον διάδοχό του και να επιλέξει τον επόμενο διάδοχό του.

Εξάλλου, ο Ερντογάν θα είναι 74 ετών το 2028. Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην ανακοίνωσή του.

Και το μεγαλύτερο ερώτημα που τίθεται είναι: μπορεί να υπάρξει το ΑΚΡ χωρίς τον Ερντογάν; Ή μπορεί να επιβιώσει με έναν διάδοχο που θα διορίσει ο Ερντογάν; Στην πραγματικότητα, το ΑΚΡ είναι ένα καθαρά προσωποπαγές πολιτικό κόμμα που συνδέεται πλήρως με τον Τούρκο πρόεδρο και αν μη τι άλλο, αρχίζει να φαίνεται ότι δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αυτόν.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία. Στη συνέχεια εξασφάλισε ένα εισιτήριο για να κατέβει στις προεδρικές εκλογές του 2028.

Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη δουλειά για να εξασφαλίσει τη νικηφόρα πορεία και στις προεδρικές εκλογές.

Η τουρκική αντιπολίτευση πρέπει να βρει το δικό της αφήγημα, να διασφαλίσει την ομοιογένεια των συμμαχιών της και να οικοδομήσει μια πολιτική ατζέντα που να υπερβαίνει τα συνθήματα, να βασίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τους πιστούς, προκειμένου να διεκδικήσει την εξουσία μέχρι το 2028.

Κάτι που απέτυχε να κάνει το 2023, όταν επιχείρησε να αμφισβητήσει τον Ερντογάν, αλλά κατέληξε σε μία ακόμα ήττα κατακερματισμένη και διαιρεμένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments