Ελλάδα

Bloomberg: Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισ. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Bloomberg: Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισ. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΤΩΠΑ / ΜΕΤΩΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ ILIALIVE.GR)

Η Ελλάδα επενδύει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία της χώρας από φυσικές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, λίγο πριν από την αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά τον Μάιο, σημειώνει σε δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Το πρόγραμμα Aegis είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο θα επιβλέπει τις προμήθειες για αυτό, θα είναι επίσης το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών της Ελλάδας.

Επένδυση 2,1 δισ. για τις φυσικές καταστροφές

Η πρωτοβουλία θα παράσχει νέο και αναβαθμισμένο εξοπλισμό στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συμπεριλαμβανομένων αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών για εναέρια παρακολούθηση, συστημάτων ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών, κέντρων ελέγχου πυρκαγιών και περισσότερων από 1.000 πυροσβεστικών οχημάτων.

Τα βασικά έργα προμηθειών θα διεκπεραιωθούν από τη Διευκόλυνση Προετοιμασίας Έργων του ΤΑΙΠΕΔ, ή PPF, η οποία έχει προϋπολογισμό 592 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχει προκηρύξει 16 διαγωνισμούς. Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων για το Aegis που ανέρχεται σε περίπου 970 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του στην Αθήνα.

Πυρκαγιές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι πυρκαγιές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το 2023, οι πυρκαγιές έκαψαν σχεδόν 675 τετραγωνικά μίλια δάσους, ή το 1,3% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αναβαθμίσει την τεχνολογική εργαλειοθήκη της χώρας για την πρόληψη των πυρκαγιών, αφού η Ελλάδα υπέστη τις περισσότερες καταστροφές από πυρκαγιές τα τελευταία 16 χρόνια.

Ο στόχος του Aegis

Στόχος του Aegis είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, των δασών και της φυσικής ομορφιάς και οικολογίας της χώρας εν μέσω αυξανόμενων κλιματικών απειλών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επίσης προϋπολογισμό 198 εκατ. ευρώ φέτος, για το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο υποστηρίζει μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, όπως ο καθαρισμός δασών, η αναβάθμιση και συντήρηση δασικών δρόμων πρόσβασης και η δημιουργία και διατήρηση αντιπυρικών ζωνών.

Το πρόγραμμα Anti-Nero III, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για το 2024, καλύπτει τον καθαρισμό περισσότερων από 14.300 στρεμμάτων δασών και προβλέπει τη δημιουργία και συντήρηση σχεδόν 20.000 στρεμμάτων αντιπυρικών ζωνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments