Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Σε αναμονή της αναφοράς στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Σύνοδος Κορυφής: Σε αναμονή της αναφοράς στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Για τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι σημαντική η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αναφορά στις ευρωτουρικές σχέσεις και στο Κυπριακό αναμένεται να υπάρχει στα συμπεράσματα της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με προσχέδιο.

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεκτημένο αναφέρεται στο προσχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει το διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουγιάρ  ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα.

Τέλος, η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα ενισχύσει επίσης τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ερσίν Τατάρ μιλώντας σε ανταποκριτές ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες του επιβεβαίωσε πως ακόμα δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν ο τουρκοκύπριος ηγέτης θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ με σκοπό να βρεθεί κοινός τόπος, απάντησε κατηγορηματικά ότι εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν αποδεχθεί την «κυριαρχική τους ισότητα» δεν θα συμμετάσχουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε επίσης υπόψη την κοινοποίηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και τη στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσουν οι εργασίες σχετικά με την κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως απαιτείται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments