SPOTLIGHTS

BBC: Γιατί η συνταξιοδότηση στα 65 είναι δύσκολη υπόθεση – Είναι τα 75 έτη το νέο όριο;

BBC: Γιατί η συνταξιοδότηση στα 65 είναι δύσκολη υπόθεση – Είναι τα 75 έτη το νέο όριο;

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

«Η συνταξιοδότηση είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση σε σχέση με πριν από 30 χρόνια» και ακόμα δυσκολότερη «σε 30 χρόνια από τώρα»

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και η καθημερινότητα γίνεται όλο και περισσότερο ακριβή, αναφέρει σε άρθρο του το βρετανικό δίκτυο του BBC, σημειώνοντας ότι «ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση από την εργασία», καθώς ο στόχος για συνταξιοδότηση στα 60 και 65 έτη απομακρύνεται ως μη ρεαλιστική – ή ακόμα και λογική – για πολλούς ανθρώπους, ειδικά τώρα.

Ορισμένα μεγάλα οικονομικά στελέχη συμφωνούν. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων BlackRock δημοσίευσε την ετήσια επιστολή της προς τους επενδυτές της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλός της Λάρι Φινκ απηύθυνε μια προειδοποίηση για τους εργαζόμενους που ελπίζουν να συνταξιοδοτηθούν – άνετα και με οικονομική ασφάλεια – στα 60 τους. Καθώς το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης αποδυναμώνονται και το κόστος ζωής εκτοξεύεται, ο Φινκ προειδοποίησε ότι η συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών δεν θα είναι εφικτή για πολλούς, ακόμη και για τους περισσότερους, ανθρώπους.

«Η συνταξιοδότηση είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση σε σχέση με πριν από 30 χρόνια» και ακόμα δυσκολότερη «σε 30 χρόνια από τώρα», ανέφερε ο Φινκ.

Από το 2000 έως το 2019, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 67 έτη στα 73 έτη, ενώ μέχρι το 2050, ο ΟΗΕ αναμένει ότι ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι 65 ετών και άνω.

Και καθώς ο πληθυσμός γερνάει, πολλές χώρες θα φτάσουν σύντομα σε ένα σημείο όπου περισσότεροι άνθρωποι θα αποχωρούν από το εργατικό δυναμικό από όσους θα εισέρχονται σε αυτό: στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σημείο αυτό μπορεί να έχει επιτευχθεί έως το 2029, στη Βραζιλία έως το 2035, στην Ινδία έως το 2048 και στις ΗΠΑ έως το 2053.

«Το προσδόκιμο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1850 στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει η Ρεμπέκα Σιρ, καθηγήτρια ειδικευμένη σε ζητήματα δημογραφικού και Υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.«Αλλά η ηλικία συνταξιοδότησης δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ».

Καθώς τόσο το υγειονομικό όσο και το οικονομικό τοπίο έχουν αλλάξει δραματικά, είναι η συνταξιοδότηση στα 65 ένας εντελώς μη ρεαλιστικός στόχος σε έναν σύγχρονο κόσμο, διερωτάται το BBC.

«Όχι μόνο η στοχευόμενη ηλικία συνταξιοδότησης δεν έχει αλλάξει ανάλογα με τις σύγχρονες συνθήκες, αλλά είναι επίσης ασαφές γιατί τα μέσα της δεκαετίας τα 60 έτη έγιναν de facto ηλικία συνταξιοδότησης», λέει ο ερευνητής οικονομολόγος στο Κέντρο Έρευνας για τη Συνταξιοδότηση στο Boston College, Gal Wettstein. Κατά κάποιον τρόπο, ήταν μια «πρόχειρη απόφαση» που είχε ως στόχο να οδηγήσει τους ανθρώπους εκτός του εργατικού δυναμικού προς το τέλος της ζωής τους.

Σύμφωνα με το BBC, πολλά κυβερνητικά προγράμματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ίδιο μοντέλο.

Στις ΗΠΑ, το Medicare, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης, είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω (υπάρχουν εξαιρέσεις για νεότερα άτομα με αναπηρία).

Οι Αμερικανοί δικαιούνται να λαμβάνουν τις πλήρεις παροχές κοινωνικής ασφάλισης στην ηλικία των 67 ετών, περίπου στην ίδια ηλικία που οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να διεκδικήσουν τις καθολικές κρατικές συντάξεις τους.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν θεσπίστηκαν πολλά από αυτά τα προγράμματα, το προσδόκιμο ζωής ήταν σημαντικά μικρότερο: στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ήταν 66 έτη για τους άνδρες και 71 έτη για τις γυναίκες. Τώρα, ωστόσο, «το προσδόκιμο όριο ζωής αυξάνεται, είμαστε υγιέστεροι περισσότερο στην προχωρημένη μέση ηλικία και στις αρχές της τρίτης ηλικίας», σημειώνει.

Ένα άλλο θέμα που επισημαίνει το BBC είναι πως πολλοί πρώην εργαζόμενοι δεν έχουν αρκετές -ή καθόλου- προσωπικές αποταμιεύσεις για να στηριχθούν τη στιγμή που το κόστος ζωής αυξάνεται σε μια οικονομία που πλήττεται από τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, ο πλούτος των γενεών που κάποτε εξασφάλιζε στους νεότερους ένα «οικονομικό μαξιλάρι» αργότερα στη ζωή τους, γίνεται παρελθόν. Αυτή η έλλειψη ενός παραδοσιακού διχτυού ασφαλείας αναγκάζει πολλούς εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν στις δουλειές τους πέραν των 65 ετών για να δημιουργήσουν αρκετές αποταμιεύσεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Πια ορισμένες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τα 65 έτη συνταξιοδότησης ως απαρχαιωμένο στόχο. Η ηλικία σύνταξης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη οριστεί να αυξηθεί από τα 66 στα 67 έτη, μεταξύ Μαΐου 2026 και Μαρτίου 2028, ενώ μετά το 2044, θα μπορούσε να ανέλθει στα 68 έτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments