Nέα της αγοράς

Χαλκός: Εισέρχεται σε 2η bull market στη διάρκεια του τρέχοντα αιώνα

Χαλκός: Εισέρχεται σε 2η bull market στη διάρκεια του τρέχοντα αιώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Energymag.gr

Ο χαλκός έχει εισέλθει στη δεύτερη ισχυρή bull market αυτόν τον αιώνα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citi, μετά την αναρρίχηση του βασικού μετάλλου σε υψηλό 15 μηνών.

«Η δεύτερη bull market του χαλκού αυτόν τον αιώνα οδηγείται από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης που σχετίζεται με την απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Ο χαλκός έχει εισέλθει στη δεύτερη ισχυρή bull market αυτόν τον αιώνα, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citi, μετά την αναρρίχηση του βασικού μετάλλου σε υψηλό 15 μηνών.

Από την αρχή του έτους η τιμή του χαλκού ενισχύεται περισσότερο από 10%, καθώς τα προβλήματα σε μεγάλα ορυχεία απειλούν την παραγωγή του ραφιναρισμένου μετάλλου στα εργοστάσια της Κίνας, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς. Η αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας στην παγκόσμια οικονομία.

Παρόλα αυτά, η Κίνα εξακολουθεί να ταλανίζεται από την κρίση στην αγορά ακινήτων και την πτώση του καταναλωτικού κλίματος. Τα μεταλλουργεία της χώρας, τα οποία παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του ραφιναρισμένου χαλκού στον κόσμο, εξετάζουν το ενδεχόμενο περικοπών στην παραγωγή, μετά την πτώση των ανταμοιβών στην επεξεργασία κοντά στο μηδέν.

Πλησίον του υψηλού 15 μηνών «Η δεύτερη bull market του χαλκού αυτόν τον αιώνα οδηγείται από την αλματώδη αύξηση της ζήτησης που σχετίζεται με την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Μόνο οι υψηλότερες τιμές θα λύσουν αυτά τα ελλείμματα», γράφουν οι αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Κατά τη διάρκεια της bull market του χαλκού στη δεκαετία του 2000, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από πέντε φορές μέσα σε τρία χρόνια, εξαιτίας της αστικοποίησης και της εκβιομηχάνισης στην Κίνα. Η Citi συνιστά στους εταιρικούς καταναλωτές να αντισταθμίσουν τα ανοίγματά τους στον χαλκό, επειδή υπάρχει πιθανότητα για «εκρηκτική άνοδο των τιμών» και πάλι κατά την επόμενη τριετία.

Η τιμή του χαλκού υποχώρησε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο, πριν ανακάμψει, καθώς τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) έδειξαν ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο. Ο χαλκός σημείωνε άνοδο 0,4% στα 9.449,00 δολάρια ανά τόνο στο LME, αφού οι τιμές έφτασαν τα 9.484,50 δολάρια ανά τόνο χθες Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Κι άλλα βασικά μέταλλα κινούνται ανοδικά, με τον ψευδάργυρο να αυξάνεται κατά 1,4%, καθώς η παραγωγή της Κίνας αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω της κατάρρευσης των τελών επεξεργασίας στα χυτήρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments