Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Η αντιπολίτευση δεν καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης

Δημοσκοπήσεις: Η αντιπολίτευση δεν καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Κατακερματισμός δυνάμεων στις τάξεις της αντιπολίτευσης.

Σε συνεχή πτωτική πορεία βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις νέες δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά, την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να μην πείθουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Alco, η υποστήριξη της ΝΔ από τους ψηφοφόρους μειώνεται κάθε μήνα φέτος. Τον Ιανουάριο ήταν στο 30,3%, τον Φεβρουάριο στο 28,2% και τον Μάρτιο στο 27%. Τώρα, είναι μόλις στο 25,6%.

Τους τελευταίους μήνες, έρευνες της εταιρείας Pulse δείχνουν ότι λιγότεροι είναι οι πολίτες, που θέλουν να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές. Τον Απρίλιο, το 28,5% των πολιτών δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το κόμμα, έναντι 29,5% τον Μάρτιο, 30,5% τον Φεβρουάριο και 31,5% τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις έρευνες, το κυβερνών κόμμα χάνει υποστήριξη κατά ένα τοις εκατό κάθε μήνα από την αρχή του έτους.

«Καμπανάκι» για την πορεία της ΝΔ προκύπτει και από μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της Public Issue από όπου προκύπτει ότι το 62% θεωρεί πως η ΝΔ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Χειρότερες επιδόσεις τις τελευταίες δεκαετίες είχε η ΝΔ μόνο στις αρχές του 2015 (με 74%) αμέσως μετά την ήττα της στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος του 2009 (με 64%) όταν συνετρίβη στις βουλευτικές κάλπες από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα καλά νέα για το κόμμα της ΝΔ είναι ότι τα άλλα πολιτικά κόμματα, που βρίσκονται στα αριστερά της. αδυνατούν να καρπωθούν τις εν λόγω απώλειες. Αυτή η εξέλιξη διευκολύνει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς του κυβερνώντος κόμματος.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από την έρευνα της εταιρείας ALCO για το κόμμα της αντιπολίτευσης που μπορεί να προσφέρει «την πιο αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης». Σε αυτό το ερώτημα προηγείται το ΠΑΣΟΚ με μόλις 13% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12% και η Ελληνική Λύση με 6%. Την ίδια στιγμή το 44%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες, απάντησε ότι δεν θεωρεί κανέναν κόμμα της αντιπολίτευσης αξιόπιστο για να κυβερνήσει.

Ακραία πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Τούτων δοθέντων, η αναμέτρηση ανάμεσα στις κύριες αντιπολιτευτικές δυνάμεις λαμβάνει διαρκώς και πιο οξυμμένα χαρακτηριστικά.

Παρότι, όπως έδειξε η πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας, τα από κοινού βέλη των δύο κομμάτων -μαζί με τη Νέα Αριστερά που εξίσου απευθύνεται στους λεγόμενους προοδευτικούς ψηφοφόρους- είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλέσουν ρήγματα στην κυβέρνηση, η συμπόρευση -έστω και σε επίπεδο ελαχίστων συμφωνιών- δεν θα συνεχιστεί, καθώς το ζητούμενο και για τα δύο κόμματα είναι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που τον αναδεικνύουν εκ νέου ως δεύτερο κόμμα και βάλλει κατά της Χαριλάου Τρικούπη σε αρκετές περιπτώσεις, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ως ουρά της ΝΔ.

Το δε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιχειρεί με ένα αφήγημα «αξιοπιστίας» του ίδιου και «έλλειμμα σοβαρότητας» από πλευράς Στέφανου Κασσελάκη να παρουσιαστεί ως το μόνο κόμμα που μπορεί να αντιπολιτευθεί με στιβαρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments