Πολιτική

Γιατί η Τουρκία επιχειρεί να “γκριζάρει” το Αιγαίο

Γιατί η Τουρκία επιχειρεί να “γκριζάρει” το Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Σοβαρός προβληματισμός στην Αθήνα.

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα η αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην προαναγγελία ίδρυσης θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα σπεύδει να επαναφέρει επισήμως θέμα «γκρίζων ζωνών» ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, στα μέσα Μαΐου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στις εξαγγελίες του υπουργού περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας-Αλιείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference»  που οργανώνει η χώρα μας, για ίδρυση των δυο θαλάσσιων πάρκων, ήταν έντονη και μάλιστα εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Σχετικά με τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα ο κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε πως τα όρια θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024. «Δεν θα γίνει με πολιτικούς όρους αλλά θα υποστηριχθεί επιστημονικά η μελέτη, η οποία θα εξειδικεύσει και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Επίσης θα αξιοποιήσουμε για την επιτήρηση τους ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης με drones, ραντάρ και σκάφη σε πραγματικό χρόνο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η Τουρκία στην ανακοίνωση της, ουσιαστικά επαναφέρει την θεωρία των “γκρίζων ζωνών” κάνοντας λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.

Είναι σαφές από αυτή την εξέλιξη ότι η συγκλονισμένη από τις εκλογές κυβέρνηση υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει στα χέρια της αντιπολίτευσης, ιδίως του κεμαλικού, κεντροαριστερού CHP, κανένα διπλωματικό ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν κατηγορεί συστηματικά το CHP, του οποίου μέλη είναι οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας και το οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις δημοτικές εκλογές, ότι αναγκάζει την Ελλάδα να εγκαταλείψει τα νησιά του Αιγαίου. Κατά τις τελευταίες ημέρες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα για έρευνες υδρογονανθράκων που θα διεξαχθούν για τη διερεύνηση σεισμικών ρηγμάτων στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να διαταράξει το κλίμα αυτό και να εκβιάσει την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο τρόπος αντίδρασης του τουρκικού ΥΠΕΞ πάντως δείχνει τα πολύ ευαίσθητα και εύθραυστα σημεία της Διακήρυξης των Αθηνών, καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ύφεση στο Αιγαίο η Ελλάδα θα πρέπει να απέχει από την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών αρμοδιοτήτων της οδηγώντας έτσι σε μια ιδιότυπη φιλανδοποίηση του Αιγαίου.

Το κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δηλοί πως η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό την αναθεωρητική διεκδικητική ατζέντα εναντίον της Ελλάδας αλλά και ερμηνεύει αυθαίρετα τη Διακήρυξη των Αθηνών θεωρώντας ότι  η δέσμευση για αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών, όσον αφορά στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει και την…άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων  και αρμοδιοτήτων της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments