Πολιτική

Η εκ δεξιών απειλή της ΝΔ

Η εκ δεξιών απειλή της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )

Υψηλά φέρονται τα ποσοστά της Ελεύθερης Λύσης, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα.

Η Νέα Δημοκρατία ηγεμονεύει στον χώρο του Κέντρου, αλλά φαίνεται να έχει πρόβλημα στα δεξιά της. Εκεί που παρουσιάζει μόνιμα πρόβλημα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πριν από τον Βελόπουλο υπήρξαν ο Καρατζαφέρης και ο Καμμένος. Το θέμα είναι αν τα «διαμαρτυρόμενα» αυτά κομμάτια όσων δηλώνουν Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα εξακολουθούν να είναι κομμάτι της Κεντροδεξιάς ή έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο μαζί της

Αν δεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει αυτόν τον ρόλο και μοιάζει περισσότερο με το κεντροαριστερό ΚΚΕ, η ΝΔ είναι κατ’ αρχήν η μακροβιότερη δύναμη: η ΝΔ το έχει καταφέρει επί δεκαετίες, παραμένοντας το σημείο αναφοράς για όσους ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην κεντροδεξιά.

Και αυτή η “κεντροδεξιά” έχει ευρεία εκπροσώπηση. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με επιχειρηματικό πνεύμα. Ταυτόχρονα, είναι και ένα κόμμα που εκπροσωπεί το συντηρητικό στοιχείο με σαφείς αναφορές στην Ορθοδοξία. Ωστόσο, υπάρχουν και κεντρώοι ψηφοφόροι που ταυτίζονται με σημαία τους τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ έχει “πιάσει” από τις παρυφές της κεντροαριστεράς έως και απλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους.  Είναι αυτή η λογική της ευρείας εκπροσώπησης που επέτρεψε στη ΝΔ να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αριστερά είναι το πλειοψηφικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία. Τα αριστερά κόμματα στο σύνολό τους προσελκύουν περισσότερους ψηφοφόρους από τα κεντροδεξιά κόμματα.

Η κεντροδεξιά, λοιπόν, κυβέρνησε, επειδή παρέμεινε ενωμένη ως παράταξη, συσπειρώνοντας γύρω της όλες ή σχεδόν όλες τις φίλιες δυνάμεις. Αν η ΝΔ «χάσει» τα δεξιά της χαρακτηριστικά και σχηματιστεί ένα νέο κόμμα που θα καταφέρει κάτι περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν οι αντίστοιχοι κομματικοί μηχανισμοί του Γιώργου Καρατζαφέρη ή ακόμη και του Αντώνη Σαμαρά της Πολιτικής Άνοιξης, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια νέα περίοδο κυριαρχίας της αριστεράς, όπως στα χρόνια του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Βρισκόμαστε, άραγε, μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη; Είναι πολύ πιθανό

Η ΝΔ έχει κάνει λάθη και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μην πληρώσει το τίμημα στην κάλπη. Πρώτον, και κυριότερο, άφησε άθικτες όλες τις ρωσικές φωλιές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαχρονικά ασυνήθιστοι θύλακες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με χώρους δράσης ορισμένα μοναστήρια.

Η ΝΔ, που φημίζεται για τις φοβίες της, δεν αντιμετώπισε τους υποκείμενους μηχανισμούς της ξενοφοβίας την κατάλληλη στιγμή. Ήταν όμως ένα μεγάλο λάθος! Και το κοινό της φαίνεται να χάνει τη θέση του, να κυριαρχείται από τα ζιζάνια στο χωράφι και να δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να τα ξεριζώσει.

Το δεύτερο λάθος ήταν ο χειρισμός του θέματος του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία εμφανίστηκε περισσότερο ώριμη απ’ ό,τι περιμέναμε όλοι μας στο θέμα της ψήφισης. Εκείνοι που αποδείχτηκαν πολιτικώς ανώριμοι ήταν όσοι καταναλώθηκαν σε ανούσιους πανηγυρισμούς μετά από την ψήφιση.

Μπορούν να λυθούν όλα αυτά; Το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο. Αλλά το δεύτερο πρόβλημα πρόκειται να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αρκεί να είναι “σεμνή και ταπεινή” ως συνήθως. Ας γνωρίζουν αυτοί οι άνθρωποι ότι οι Illuminati στην Αθήνα δεν είναι ένα περιθωριοποιημένο κοινό που το θυμούνται μόνο στις προεκλογικές εκστρατείες. Ας το θέσουμε αλλιώς! Το κλειδί είναι ο σεβασμός. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να διαρκέσει η ενότητα της ευρύτερης κεντροδεξιάς κάτω από τη στέγη του κυβερνώντος κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments