Διεθνή

Στο εδώλιο τη Δευτέρα ο Τραμπ: Ξεκινά η δίκη για τη δωροδοκία της Στόρμι Ντάνιελς

Στο εδώλιο τη Δευτέρα ο Τραμπ: Ξεκινά η δίκη για τη δωροδοκία της Στόρμι Ντάνιελς

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατάφερε να καθυστερήσει την έναρξη της διαδικασίας, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις σε βάρος του. Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατάφερε να καθυστερήσει την έναρξη της διαδικασίας, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις σε βάρος του. Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη

 Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να καθυστερήσει κάποιες από τις δίκες του για να κερδίσει χρόνο, αλλά στην περίπτωση της Στόρμι Ντάνιελς, η τακτική αυτή δεν απέδωσε. Ο πρώην πρόεδρος θα καθίσει στο εδώλιο τη Δευτέρα, κατηγορούμενος ότι παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να αποκρύψει μια πληρωμή για να εξαγοράσει τη σιωπή της σχετικά με τη σεξουαλική τους σχέση. Ο 77χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες. Οπως σημειώνουν οι Times, οι δικηγόροι του άσκησαν τρεις ανεπιτυχείς εφέσεις μέσα σε τρεις ημέρες σε μια προσπάθεια να αναβάλουν την έναρξη της δίκης. Και στις τέσσερις ποινικές υποθέσεις του, ο Τραμπ προσπάθησε να προκαλέσει σύγχυση και τελικά να καθυστερήσει την έναρξη της κάθε δίκης για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αυτή ήταν η τακτική του από την αρχή», είπε ο Ντέιβιντ Σκλάνσκι, πρώην βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ και νυν καθηγητής Nομικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες, λένε ότι ανυπομονούν να αποδείξουν την αθωότητά τους στο δικαστήριο. Αυτή δεν ήταν ποτέ η προσέγγιση του Τραμπ. Νομίζω ότι καταλαβαίνει ότι μια ποινική δίκη είναι καταστροφή για τον ίδιο και έχει κάνει ό,τι μπορεί για να προσπαθήσει να την καθυστερήσει». Ο Τραμπ ξέρει ότι οποιαδήποτε ποινική δίκη μπορεί να απωθήσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ιδίως γυναίκες με παιδιά, που ζουν στα προάστια, στις αμφίρροπες πολιτείες, μια δημογραφική ομάδα που θεωρείται απαραίτητη για την ανάδειξη προέδρου.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 34 κατηγορίες στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, στην οποία κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι πλήρωσε 130.000 δολάρια στην Ντάνιελς, ηθοποιό σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Μια δημοσκόπηση της Ipsos Mori για το Reuters αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 64% των ψηφοφόρων θεωρούσε τις κατηγορίες αυτές «σοβαρές», συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στους 10 Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Ομως, ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει στο «δικαστήριο» της κοινής γνώμης, αναφέρουν οι Times. Σε έξι από τις επτά κρίσιμες πολιτείες, προηγείται του Τζο Μπάιντεν στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αλλες έρευνες δείχνουν ότι κάθε φορά που αντιμετωπίζει μια νέα ποινική κατηγορία, η υποστήριξή του ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς αυξάνεται.

«Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ κάνει εκστρατεία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να κερδίσει την προεδρία, και αυτό είναι ένα πολύ διαφορετικό ερώτημα», δήλωσε ο Σκλάνσκι. «Αυτό δεν αφορά μόνο τους υποστηρικτές του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, αλλά τους αμερικανούς ψηφοφόρους στο σύνολό τους». Η δίκη της επόμενης εβδομάδας αφορά τη λιγότερο σοβαρή από τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ. Στις τρεις άλλες υποθέσεις υπάρχουν συνολικά 54 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές στην Τζόρτζια, κακός χειρισμός απόρρητων κρατικών εγγράφων στη Φλόριντα και απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 σε μια ομοσπονδιακή υπόθεση στην Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ θέλει να καθυστερήσει τις δίκες διότι, αν κερδίσει τις εκλογές, θα είναι δύσκολο να καθίσει στο εδώλιο ένας εν ενεργεία πρόεδρος. «Καθυστερεί όλες αυτές τις δίκες όσο περισσότερο μπορεί», είπε η Νιάμα Ραμάνι, πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας και νυν πρόεδρος της Ενωσης Ποινικών Δικηγόρων της Δυτικής Ακτής. «Είναι ένας αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο». Ο Τζακ Σμιθ, ο ειδικός εισαγγελέας που διορίστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαχειριστεί τις δύο ομοσπονδιακές υποθέσεις, δήλωσε ότι ήθελε μια «ταχεία διαδικασία», φιλοδοξία που ματαιώθηκε από τον Τραμπ και τους δικηγόρους του.

Δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία έναρξης της δίκης του στη Φλόριντα, σχετικά με τα απόρρητα έγγραφα που είχε πάρει μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο. Και στις δύο υποθέσεις, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ως πρόεδρος απολάμβανε ασυλία από τη δίωξη, επιχείρημα που θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο αυτόν τον μήνα. Εάν κερδίσει τις εκλογές, θα είναι και πάλι επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα είναι δύσκολο να διωχθεί ομοσπονδιακά, λένε οι δικηγόροι. Παραμένουν, ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με το τι θα συμβεί στη δίωξη που θα ασκηθεί στην πολιτεία της Τζόρτζια. «Νομίζω ότι είναι απίθανο, ιδίως δεδομένης της συντηρητικής σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να επιτρέψουν μια πολιτειακή δίωξη όταν δεν μπορεί να προχωρήσει μια ομοσπονδιακή δίωξη», δήλωσε ο Ραμάνι. Η υπόθεση αφορά τις υποτιθέμενες προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία. Ο Μπάιντεν κέρδισε εκεί με διαφορά 12.000 ψήφων, με τον Τραμπ να απαιτεί από τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους «να βρουν» τις επιπλέον ψήφους που χρειαζόταν.

Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις, απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του και άλλων 18 συνεργατών του, χρησιμοποιώντας νόμο που έχει γραφτεί για τη μαφία της Ατλάντα, για φερόμενη συμμετοχή σε ευρεία συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020 στην πολιτεία. Ωστόσο, όπως και στις άλλες υποθέσεις, ο Τραμπ κατάφερε να καθυστερήσει την υπόθεση, η οποία δεν έχει ακόμη ημερομηνία έναρξης. Η αποκάλυψη για την ερωτική σχέση της Γουίλις με έναν από τους εισαγγελείς, βοήθησε τον Τραμπ να καθυστερήσει και άλλο την υπόθεση. Ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την εμφάνισή του τη Δευτέρα για να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του, τουλάχιστον για να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στην προεκλογική του εκστρατεία. «Αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, θα είναι πολύ δύσκολο για τους εισαγγελείς να κερδίσουν οποιαδήποτε από τις υποθέσεις», δήλωσε ο Ραμάνι. «Αν όμως, χάσει τις εκλογές, θα πάει φυλακή». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments