People

Τζ. Ο. Σίμπσον: Από τη διττή κατηγορία στην αθώωση στη δίκη του αιώνα

Τζ. Ο. Σίμπσον: Από τη διττή κατηγορία στην αθώωση στη δίκη του αιώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Attorney Johnnie Cochran, right, with his arm around O.J. Simpson, center, during Simpson's 1995 trial for the murders of his ex-wife Nicole Brown Simpson and her friend Ronald Goldman in Los Angeles. On April 10, Simpson, 76, died of cancer. Less REED SAXON/AFP

Πέθανε στα 76 από καρκίνο.

Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 76 ετών ο O. J. Simpson (O. Τζ. Σίμπσον),ο αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου και ηθοποιός, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στις δολοφονίες της πρώην συζύγου του και του εραστή της. Δυο δολοφονίες για τις οποίες δεν καταδικάστηκε ποτέ, παρόλο που τα ενοχοποιητικά σε βάρος του στοιχεία ήταν συντριπτικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη O.J. Simpson (@ojsimpsonofficial)

Για χρόνια, οι γνώμες για το αν ο Ο. Τζ. Σίμπσον, διάσημος παίκτης του αμερικανικού φούτμπολ, διέπραξε ένα άγριο διπλό φονικό ήταν μοιρασμένες, ανάλογα με το αν ήσουν λευκός ή μαύρος. Για τους πρώτους ήταν απλά ένα τέρας που «ξεγέλασε» το σύστημα και τη γλίτωσε. Για τους δεύτερους, ο ζάπλουτος αθλητής και ηθοποιός ήταν κάτι σαν οσιομάρτυρας, μόνο και μόνο επειδή πάνω του πρόβαλλαν τις αδικίες και προκαταλήψεις που έδειχνε η Δικαιοσύνη απέναντι στη μαύρη κοινότητα.

Η πολυτάραχη ζωή του Σίμπσον, από το Hall of Fame του NFL στον κινηματογράφο και από εκεί στη δίκη για φόνο και αργότερα στη φυλακή για απαγωγή και ληστεία, απασχολούσε εμμονικά την αμερικανική κοινή γνώμη. Την Πέμπτη, η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ο 76χρονος Σίμπσον πέθανε από καρκίνο.

Από τη μέρα που αθωώθηκε για τις βάναυσες δολοφονίες της πρώην συζύγου του Νικόλ Μπράουν Σίμπσον και του σερβιτόρου Ρον Γκόλντμαν έχουν περάσει 28 χρόνια. Και το διαβόητο έγκλημα παραμένει άλυτο. Για ό,τι κι αν είχε κατηγορηθεί, όσο κι αν ντροπιάστηκε, έδειχνε μια πρωτοφανή ικανότητα να αποτινάζει το «λεκέ» και να συνεχίζει τη χολιγουντιανή ζωή του σαν να μη συνέβη τίποτε.

Τη δεκαετία του 1960, ο Σίμπσον αναδείχθηκε σε αστέρα του κολεγιακού ποδοσφαίρου. Το 1969 ήταν η πρώτη επιλογή στο ντραφτ του NFL κι έγινε διάσημος παίζοντας για τους Buffalo Bills. Το 1979 αποσύρθηκε απ’ το άθλημα και το 1985 μπήκε στο Hall of Fame. Οταν ο Σίμπσον άφησε το αμερικανικό φούτμπολ βρήκε καινούργια καριέρα στο Χόλιγουντ. Στην αρχή πρωταγωνίστησε σε διάφορες δημοφιλείς διαφημίσεις και μετά σε ταινίες, σαν το «Capricorn One» και τις ταινίες «The Naked Gun» («Τρελές Σφαίρες») τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Τη δεύτερη γυναίκα του Νικόλ Μπράουν, που αργότερα βρέθηκε άγρια σφαγμένη, την παντρεύτηκε το 1985 και απέκτησαν δύο παιδιά. Το 1992, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο. Μέχρι να χωρίσουν, η γυναίκα του είχε καταφύγει κάμποσες φορές στην αστυνομία για κακοποίηση. Μαθεύτηκε ότι ο Σίμπσον τής είχε σπάσει το χέρι κι ότι συνήθιζε να την ξυλοφορτώνει δημόσια, όταν έκαναν σεξ, ακόμα και μπροστά σε συγγενείς και φίλους!

Τι συνέβη το βράδυ της 12ης Ιουνίου 1994;

Η ιστορία που θα σφράγιζε τον Σίμπσον συνέβη το 1994. Το βράδυ της 12ης Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, η Νικόλ Μπράουν πήγε για φαγητό μαζί με την οικογένειά της σ’ ένα εστιατόριο στο Λος Αντζελες. Αφότου έφυγαν, ο Ρον Γκόλντμαν, ένας νεαρός σερβιτόρος, πήγε στο σπίτι της για να της επιστρέψει το ζευγάρι γυαλιά που η μητέρα της Μπράουν είχε ξεχάσει στο τραπέζι.

Περίπου τα μεσάνυχτα, η Νικόλ Μπράουν κι ο σερβιτόρος βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου εντός της οικίας. Το έγκλημα ήταν τόσο φρικιαστικό που η κοπέλα ήταν σχεδόν αποκεφαλισμένη.

Ο Σίμπσον βρισκόταν στο Λος Αντζελες το βράδυ της 12ης Ιουνίου, αλλά πήρε μια πτήση αργά τη νύχτα για το Σικάγο. Οταν επέστρεψε στο Λος Αντζελες την επόμενη μέρα, η αστυνομία τού πήρε κατάθεση, αλλά δεν συνελήφθη αμέσως. Τελικά, οι εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψή του στις 17 Ιουνίου 1994, αλλά ο Σίμπσον τράπηκε σε φυγή οδηγώντας ένα λευκό βαν. Η μακρόσυρτη καταδίωξη που ακολούθησε ακινητοποίησε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και 95.000.000 Αμερικανοί καθηλώθηκαν στις τηλεοράσεις τους.

Η δίκη του Σίμπσον ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995 και συγκλόνισε τη χώρα. Ο ίδιος προσέλαβε μια dream team διάσημων δικηγόρων που κατάφεραν να πείσουν τους ενόρκους ότι, παρά τα ενοχοποιητικά πειστήρια, ήταν θύμα φυλετικής προκατάληψης κι έπρεπε να τον αθωώσουν. Στις 3 Οκτωβρίου 1995, ο Σίμπσον αθωώθηκε από όλες τις ποινικές κατηγορίες.

Ομως, το 1997 ένα πολιτικό δικαστήριο έκρινε τον Σίμπσον υπεύθυνο για τη διπλή δολοφονία και τον διέταξε να πληρώσει 33.500.000 δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Εκείνος απλά μετακόμισε από την Καλιφόρνια στη Φλόριντα, όπου η νομοθεσία δεν επέτρεπε κατάσχεση περιουσίας, και δεν πλήρωσε ποτέ.

Τις επόμενες δεκαετίες, ο τηλεαστέρας κάθαρμα, που υπήρξε και κουμπάρος των Καρντάσιαν, προκάλεσε εθνική οργή, βγάζοντας λεφτά από την κυκλοφορία του βιβλίου «Αν το έκανα», όπου «έπαιζε» με την ιδέα ότι αυτός ήταν τελικά ο δολοφόνος. Το 2008 κρίθηκε ένοχος για ληστεία και απαγωγή στο Λας Βέγκας, και καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση. Το 2017 αποφυλακίστηκε «βάσει καλής συμπεριφοράς».

Προχθές, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατός του, υπήρξε μια εκκωφαντική βουβαμάρα. Κανείς δεν απέδωσε κανέναν φόρο τιμής. Καμιά ομάδα και κανένα studio ή sport show που συνεργάστηκε μαζί του δεν εξέδωσε νεκρολογία, έστω δυο λόγια συμπάθειας. Το NFL απλά ανέφερε ξερά την είδηση. Διάσημοι Αμερικανοί αθλητές σαν τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Τομ Μπρέιντι δεν είπαν κουβέντα.

Υστερα από δεκάδες βιβλία best seller, ντοκιμαντέρ και αναρίθμητες ώρες που οι Αμερικανοί έμεναν κάποτε κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους για τη «δίκη του αιώνα», η απόρριψη του κόσμου εκδηλώθηκε με σιωπή.

Κανείς δεν έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα για τους φόνους της Brown και του Goldman…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments