Αλλάζει το μέλλον της ανθρωπότητας; – Οι προβλέψεις Έλον Μασκ και Τζέιμι Ντάιμον για την ΑΙ
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι προβλέψεις ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και του επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών θα καρποφορήσουν ή θα αποδειχθούν υπερεκτιμημένες. Αυτή την εβδομάδα πολλά στελέχη επιχειρήσεων - κολοσσών, ανάμεσά τους και ο Έλον Μασκ και ο Τζέμι Ντάιμον έκαναν τολμηρές προβλέψεις σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να επιφέρει δραματικές αλλαγές.
Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι προβλέψεις ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και του επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών θα καρποφορήσουν ή θα αποδειχθούν υπερεκτιμημένες. Αυτή την εβδομάδα πολλά στελέχη επιχειρήσεων – κολοσσών, ανάμεσά τους και ο Έλον Μασκ και ο Τζέμι Ντάιμον έκαναν τολμηρές προβλέψεις σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να επιφέρει δραματικές αλλαγές.
«Υποθέτω ότι θα έχουμε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο πιθανότατα γύρω στο τέλος του επόμενου έτους», είπε ο Έλον Μασκ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα που μεταδόθηκε από το Χ.
Ο Μασκ, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Tesla και διευθύνει επίσης τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν η ταχύτερα εξελισσόμενη τεχνολογία που έχει δει ποτέ. Προέβλεψε ότι πιθανότατα θα ξεπεράσει τη συλλογική νοημοσύνη των ανθρώπων μόλις μέσα σε πέντε χρόνια.
Ο Ντάιμον από την πλευρά του, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, είπε στους επενδυτές τη Δευτέρα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι τόσο μετασχηματιστική όσο οι κορυφαίες τεχνολογικές εφευρέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια.
«Σκεφτείτε το τυπογραφείο, την ατμομηχανή, την ηλεκτρική ενέργεια, τους υπολογιστές και το internet, μεταξύ άλλων», έγραψε ο Ντάιμον στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους τη Δευτέρα. Η ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους αναμένεται με ανυπομονησία κάθε χρόνο και διαβάζεται ευρέως στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στο ίδιο κείμενο είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει τις μελλοντικές γενιές να εργάζονται μόνο 3 ½ ημέρες την εβδομάδα.
Οι διαφορετικές απόψεις των κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, δήλωσε ότι η εφεύρεση της τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι πιο θεμελιώδης από την εφεύρεση της φωτιάς ή του ηλεκτρισμού. Ο Βινόντ Κόσλα, ιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Khosla Ventures, δήλωσε πέρυσι ότι μέσα σε 10 χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει «το 80% του 80% των θέσεων εργασίας που υπάρχουν σήμερα».
«Η ανάγκη για εργασία στην κοινωνία θα εξαφανιστεί μέσα σε 25 χρόνια στις χώρες που προσαρμόζουν αυτές τις τεχνολογίες», δήλωσε ο Kόσλα σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν φόβοι και έντονες προειδοποιήσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας και η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας προειδοποίησαν σε ένα μανιφέστο ότι αν δεν περιοριστεί η τεχνητή νοημοσύνη, «στο χειρότερο σενάριο, η δημοκρατία και η κοινωνική τάξη θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, με αποτέλεσμα πολέμους».
Στο μανιφέστο που δημοσίευσαν κάλεσαν τις αρχές της Ιαπωνίας να εγκρίνουν νομοθεσία για τον περιορισμό της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας την αυξανόμενη ανησυχία για τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουν οι εταιρείες με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι προβλέψεις για τις μετασχηματιστικές δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ξεπεραστεί.
Ο Γκάρι Μάρκους, ένας επιστήμονας που πούλησε μια startup τεχνητής νοημοσύνης στην Uber το 2016, είπε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μια μέρα να πλησιάσει ένα επίπεδο όπου μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία. Αλλά πρέπει να υπάρξουν τεράστιες βελτιώσεις για να προσεγγίσουμε το επίπεδο αλλαγής που προκαλείται από την εφεύρεση του ίντερνετ ή ακόμα και των smartphone.
«Είναι πιθανό καθώς κάνουμε νέες ανακαλύψεις και χτίζουμε καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη, πολύ καλύτερη από ό,τι έχουμε τώρα, ότι τελικά η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει προς το καλό», είπε ο Μάρκους σε μια συνέντευξη. «Υπάρχουν πολλά θεμελιώδη προβλήματα στην κατανόηση του φυσικού και ψυχολογικού κόσμου που αυτές οι μηχανές δεν έχουν ακόμη λύσει», συμπλήρωσε.
«Υπάρχει πολλή διαφήμιση στην τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή», λέει η Έιντζελ Βόσσου, συνιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της BetterAI. Σύμφωνα την επιχειρηματία, τα συστήματα AI είναι καλά στην ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων και μπορούν να κάνουν προβλέψεις ή να επιταχύνουν την παραγωγικότητα, αλλά δεν είναι τόσο έξυπνα όσο οι άνθρωποι, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης νοημοσύνης είναι η συναισθηματική νοημοσύνη.
«Πρέπει να συνδέεται, να κατανοεί και να ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα με τρόπο που να αισθάνεται πραγματικά αυθεντικό και ουσιαστικό», είπε. «Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό», είπε.
Mε πληροφορίες από Wall Street Journal
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας