Nέα της αγοράς

Alibaba: Πόλεμος με την Temu για την πρώτη θέση

Alibaba: Πόλεμος με την Temu για την πρώτη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: euronews.com//Ένα σημείωμα ενθάρρυνσης από τον Ma προς την Alibaba αυτή την εβδομάδα ανέβασε τις μετοχές – οι οποίες βρίσκονταν σε καθοδική πορεία από το 2020 – 6%. Αλλά το τοπίο του τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκο από τότε που έφυγε ο Ma.

Ένα σημείωμα ενθάρρυνσης από τον Ma προς την Alibaba αυτή την εβδομάδα ανέβασε τις μετοχές – οι οποίες βρίσκονταν σε καθοδική πορεία από το 2020 – 6%. Αλλά το τοπίο του τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκο από τότε που έφυγε ο Ma.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που ο ιδρυτής της Alibaba Jack Ma έφυγε από τον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά μπορεί ακόμα να επηρεάσει την πορεία της μετοχής, σύμφωνα με τους FT.

Ένα σημείωμα ενθάρρυνσης από τον Ma προς την Alibaba αυτή την εβδομάδα ανέβασε τις μετοχές – οι οποίες βρίσκονταν σε καθοδική πορεία από το 2020 – 6%. Αλλά το τοπίο του τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκο από τότε που έφυγε ο Ma.

H Alibaba ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης για σχεδόν μια δεκαετία. Αλλά η PDD Holdings, ιδιοκτήτρια της Temu, έχει ταρακουνήσει τη βιομηχανία. Η PDD Holdings ξεπέρασε την Alibaba τον Δεκέμβριο ως ο πιο πολύτιμος εγχώριος όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ανάκτηση της θέσης της καθώς η Temu συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην αγορά των ΗΠΑ, είναι ένα δύσκολο έργο.

Κάθε μέρα, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Temu και ο κινεζικός όμιλος γρήγορης μόδας Shein στέλνουν περίπου 600.000 πακέτα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Κογκρέσου που δημοσιεύθηκε το 2023. Η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα από αυτές τις πλατφόρμες προκαλεί ελλείψεις χωρητικότητας στις αεροπορικές εταιρείες και τους μεταφορείς εμπορευμάτων και αυξάνει το κόστος

Το πλεονέκτημα της Τemu

Η ένωση μεμονωμένων Κινέζων πωλητών και η προσφορά άμεσης αλληλογραφίας σε πελάτες σε όλο τον κόσμο έδωσε στην Temu την παγκόσμια ανάπτυξή της και την κλίμακα για να δημιουργήσει ανταγωνισμό στις πολυεθνικές εταιρείες. Το μοντέλο της Temu για χαμηλό λειτουργικό κόστος και χαμηλότερες δαπάνες για αποθήκευση και απόθεμα της δίνει ένα πλεονέκτημα.

Οι μετοχές της PDD έχουν κερδίσει 70% το περασμένο έτος. Αντίθετα, η μετοχή της Alibaba έχει υποχωρήσει κατά ένα τέταρτο παρά το γεγονός ότι έχει πολλές πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του cloud και της εφοδιαστικής. Ο δεύτερος μεγαλύτερος αντίπαλος της Temu, η JD.com, δεν έχει επίσης ταιριάξει: άργησε να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες τάσεις αγορών. Η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο την ίδια περίοδο.

Η αγορά PDD δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η πίεση από τους νομοθέτες των ΗΠΑ οδήγησε τους ανταγωνιστές να καταστήσουν αυστηρότερους τους κανόνες σχετικά με τους πωλητές στις πλατφόρμες τους. Οι κινεζικές ρίζες του Temu σημαίνουν ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν τον πιθανό κίνδυνο ευρύτερων γεωπολιτικών επιπτώσεων. Επιπλέον, oι αποστολές στις ΗΠΑ με λιανική αξία κάτω των 800 δολαρίων που εξαιρούνται από τους δασμούς, αποτελούν ζωτικό μέρος της επιτυχίας της Temu.

Οι μετοχές της PDD αντικατοπτρίζουν αυτούς τους κινδύνους: διαπραγματεύεται μόλις 14 φορές τα μελλοντικά κέρδη, μια ευρεία έκπτωση έναντι των παγκόσμιων αντιπάλων και λιγότερο από το ήμισυ αυτής της Amazon. Ωστόσο, ακόμη και με αυτήν τη συντηρητική αποτίμηση, Alibaba και JD.com εξακολουθούν να υστερούν, πραγματοποιώντας συναλλαγές σε πολλαπλάσιο περίπου 9 φορές.

Ο ανταγωνισμός από το TikTok και την πλατφόρμα αγορών του TikTok Shop θα μπορούσε να μειωθεί στις ΗΠΑ, καθώς η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο υπόκειται σε ρυθμιστικό έλεγχο εκεί. Η Alibaba διέλυσε μια εισαγωγή για τον βραχίονα εφοδιαστικής Cainiao, ο οποίος οι επενδυτές ήλπιζαν ότι θα έφερνε νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την ταχεία άνοδο της PDD. Προς το παρόν, το χάσμα μεταξύ της PDD και του υπόλοιπου τομέα φαίνεται ότι θα διευρυνθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments