Podcasts | Pagenews Politics #24

Σέρμπος: Η Ελλάδα ζει σήμερα την πιο ουσιαστική και χειροπιαστή αναβάθμισή της

Το 70% των νόμων επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

15.04.2024 | 19:26

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Σέρμπος: Η Ελλάδα ζει σήμερα την πιο ουσιαστική και χειροπιαστή αναβάθμισή της

Το 70% των νόμων επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Στα ζητήματα που συνθέτουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, επέμεινε ιδιαίτερα ο κ. Σωτήρης Σέρμπος.

Μιλώντας στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες τουρκικές αναφορές και προκλήσεις στο Αιγαίο, λέγοντας πως «η Τουρκία προχώρησε σε μια τακτική αναδίπλωση, όχι σε μια αλλαγή στρατηγικής. Συνεχίζει να εμφορείται από αναθεωρητισμό. Υποχρεώθηκε να «τραβήξει χειρόφρενο». Αυτό έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, κατάσταση που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Η Ελλάδα είναι Δύση, ανήκει στη Δύση. Και η Ελλάδα κινήθηκε ορθά κατά τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός υπηρέτησε το σκληρό πατριωτικό συμφέρον και διατήρησε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ είναι σαφές πως εμφορείται από φιλελεύθερα αξιακά ιδεώδη. Η Ελλάδα του σύγχρονου πατριωτισμού είναι μια αλλαγή παραδείγματος, που πιστώνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Στη συνέχεια, κληθείς να τοποθετηθεί για το εάν μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αλλάξει τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Σέρμπος απάντησε, ισχυριζόμενος πως «η Αμερική είναι μια ναυαρχίδα της Δύσης, η οποία, ωστόσο, αντιμετωπίζει εσωτερικά ζητήματα δημοκρατίας. Θυμίζω ότι επί Τραμπ άρχισε να σφυρηλατείται πιο έντονα ο στρατιωτικός δεσμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Ο Πομπέο είχε μια πολύ καθαρή αντίληψη για τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Η Δύση μας χρειάζεται περισσότερο, εμείς τη χρειαζόμαστε περισσότερο. Το Αιγαίο έχει πλέον ένα πρόσημο γεωπολιτικό.  Οι συσχετισμοί μετά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν αλλάξει. Πραγματικά, πιστεύω ότι συνδέουμε ένα δεσμό της οικονομίας με την ασφάλεια. Η Ελλάδα ζει σήμερα την πιο ουσιαστική και χειροπιαστή αναβάθμισή της, μετά από ένα διάστημα που σφραγίστηκε από το τέλος του Ψυχρού πολέμου. Και πρόκειται για ζητήματα (ασφάλεια, οικονομία κ.λπ.), που φτάνουν στην καθημερινότητά της».

Αναφερόμενος στους εκλογικούς στόχους της ΝΔ εν όψει της επερχόμενης ευρωκάλπης, ο υποψήφιος με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος υπογράμμισε πως «για τον μέσο πολίτη, σε Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρόκειται για πολύ σημαντικές εκλογές. Το 70% των νόμων επηρεάζονται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερχόμενες ευρωεκλογές είναι σημαντικές για δύο λόγους. Κατά πρώτον, η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ στην Ε.Ε. Η Ελλάδα πρέπει να στέλνει μια ομάδα πρώτης γραμμής. Υπάρχει λοιπόν διακύβευμα. Κατά δεύτερον, έχουν ζορίσει τα γάλατα ακόμη και για την Ε.Ε, όπως είναι τα ζητήματα ασφάλειας. Από τον καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μπορούν να αντληθούν μαθήματα, διδάγματα για μια καλύτερη πορεία στο μέλλον, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στο ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία. Και ίσως χρειαστούν δύο «καλές πενταετίες» στην Ευρώπη αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους στρατηγικής συμπληρωματικότητας προς τις ΗΠΑ. Χρειάζεται μια νέα κατανομή εργασίας ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το εάν έχει υποστεί φθορά και ρωγμές η εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο κ. Σωτήρης Σέρμπος είπε: «Έχουμε υποστεί μια ζημιά στο brand. Για εμάς η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ. Άρα, ασφαλώς χρειάζεται ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα. Όμως, πολλές φορές, υπάρχουν και ετερόκλιτα συμφέροντα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ενεργητική κοινωνία πολιτών. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι πολλοί θα ήθελαν να «κοντύνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη  μέσα στο ΕΛΚ. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη τις διάφορες στρατηγικές και συμφέροντα πολιτικών ηγεσιών. Θα πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στον αιμοσταγή λαϊκισμό, ο οποίος αναπτύσσεται σήμερα. Το να «κοντύνουμε» την Ελλάδα και την ελληνική δημοκρατία δεν είναι ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης σε υπαρκτές παθογένειες».

Τέλος, αναφερόμενος στο τι σκέπτεται να πράξει σε περίπτωση εκλογής του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σημείωσε πως «ένα ζήτημα πολύ κρίσιμο για μένα είναι το κομμάτι της ευρωπαϊκής άμυνας, και λόγω της Τουρκίας και λόγω του πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η θέση μας προοπτικά. Επίσης, ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Έχουν γίνει, σε αυτόν τον τομέα, πολλά λάθη. Η ανταγωνιστικότητά μας δεν βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται, ιδιαίτερα έναντι της Κίνας. Είναι ανάγκη να φέρουμε πιο κοντά την οικονομία με την ασφάλεια. Θυμάμαι, τέλος, τα λόγια του Ζακ Ντελόρ, ο οποίος έλεγε πως δεν πρέπει να είναι κανείς ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, αλλά να είναι ακτιβιστής», κατέληξε ο κ. Σωτήρης Σέρμπος.