Podcasts | Pagenews Politics #25

Παπαστεργίου: Στόχος μας η πλήρης κατάργηση των πιστοποιητικών

Το επόμενο βήμα είναι να καταργήσουμε τελείως τα πιστοποιητικά, και όχι απλά να τα ψηφιοποιήσουμε

17.04.2024 | 13:06

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Παπαστεργίου: Στόχος μας η πλήρης κατάργηση των πιστοποιητικών

Το επόμενο βήμα είναι να καταργήσουμε τελείως τα πιστοποιητικά, και όχι απλά να τα ψηφιοποιήσουμε

Σε θέματα αιχμής για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης περιστράφηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. Πιο ειδικά, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πορεία ψηφιοποίησης, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε πως «υπάρχει κάτι πάνω και πέρα από αυτά: το να καταργήσουμε πιστοποιητικά. Μεγάλη επιτυχία η ψηφιοποίηση μεγάλων τμημάτων της δημόσιας βίας. Το επόμενο βήμα είναι να καταργήσουμε τελείως τα πιστοποιητικά, και όχι απλά να τα ψηφιοποιήσουμε. Δεν υπάρχει πια λόγος να έχουμε κάποια πιστοποιητικά, τα οποία υπάρχουν σε βάσεις δεδομένων. Και το πιο δύσκολο είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία στο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία».

Στη συνέχεια, η συνέντευξη επικεντρώθηκε στην εξέλιξη του ψηφιακού βοηθού, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να τονίζει πως «ο ψηφιακός βοηθός είναι μια ευχέρεια που δίδεται στον πολίτη να ψάξει και να βρει άμεσα το πιστοποιητικό για το οποίο ενδιαφέρεται. Είναι ένα μοντέλο, μια υλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ψηφιακός βοηθός πηγαίνει πολύ καλά. Οι πολίτες αναζητούν κυρίως διοικητικά έγγραφα».

Αναφερόμενος στο εάν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως «είμαι από τους αισιόδοξους όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τις προκλήσεις της. Μπορεί να δράσει επικουρικά για τον άνθρωπο και όχι να γίνει αυτή που θα διοικεί και να πάει μπροστά την ανθρωπότητα. Μπορούμε να σκεφτούμε την περίπτωση της υγείας, στο επίπεδο της οποίας η τεχνητή νοημοσύνη έχει υψηλό επίπεδο προσφοράς.

Το ζήτημα είναι η τεχνητή νοημοσύνη να μας βοηθήσει να βρούμε χρόνο για εμάς και τους φίλους μας. Τα επιτεύγματα είναι, πράγματι, εντυπωσιακά, αλλά τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει ένα παιχνίδι με τους φίλους μας, μια αλάνα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.λπ. Θα πρέπει να βρούμε τα όρια της τεχνολογίας. Και αυτό ισχύει για κάθε τεχνολογία, είτε έχει τεχνητή νοημοσύνη, είτε όχι».

Κληθείς να διευκρινίσει το εάν θα έχει διάρκεια το ψηφιακό εισιτήριο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε πως «είναι μεγάλο στοίχημα. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι αυτό θα αλλάξει πλήρως τη βία στη γήπεδα. Αυτό που κάνουμε είναι να «κουμπώνουν» εισιτήρια με ορισμένο αριθμό. Περίπου 30% των φιλάθλων χρησιμοποίησε ήδη το ψηφιακό εισιτήριο. Εμείς θέλουμε να μάθουν οι Έλληνες πολίτες πώς δουλεύει στην πράξη το ψηφιακό εισιτήριο. Το ψηφιακό εισιτήριο έχει ζητήματα και με τους πιο ηλικιωμένους και με όσους δεν έχουν την απαραίτητη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες».

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν και άλλοι τομείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ψηφιοποιηθούν, τονίστηκε ότι «πάντα θα υπάρχουν καινούργια πράγματα, που αλλάζουν τις ζωές μας. Σημασία έχει να μη χάνουμε το στόχο. Και ο στόχος δεν είναι να φτιάχνουμε απλώς πιο γρήγορα μηχανήματα. Σημασία έχει να φτιάχνουμε τεχνολογία, που αλλάζει τη ζωή μας προς το καλύτερο. Μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, μας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο κρίσιμο και χρήσιμο για εμάς και τις οικογένειές μας. Και θα πρέπει να υπάρχει ένα minimum γνώσεων στην τεχνολογία. Αλίμονο αν προχωράμε σε τεχνολογία, στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν πιο στενή σχέση με την τεχνολογική γνώση. Και η τεχνητή νοημοσύνη – ο ψηφιακός βοηθός – συμβάλλει σ’ αυτό. Πρέπει να φτιάξουμε απλή τεχνολογία για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών».

Αναφερόμενος στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς την ευρωκάλπη, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «τα πράγματα είναι πάντα δύσκολα. Δυσκολίες υπάρχουν για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες. Πρέπει λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι πολιτικοί, που μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να πάνε τη χώρα μας μπροστά. Και η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πως διαθέτει την κατάλληλη πολιτική ομάδα. Ο δρόμος της αποχής δεν είναι ο δρόμος που επιλέγω στη ζωή μου. Το όπλο των πολιτών είναι η ψήφος. Όμως η ψήφος πρέπει να χρησιμοποιηθεί στοχευμένα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στον τόπο μας», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.