SPOTLIGHTS

Γιατί δεν θα κόψουν το ράλι στα ακίνητα οι αλλαγές στην Golden Visa

Γιατί δεν θα κόψουν το ράλι στα ακίνητα οι αλλαγές στην Golden Visa

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Όμως, περίπου έναν χρόνο μετά τις αλλαγές, οι τιμές στην Πορτογαλία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με ρυθμό που ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πρόβλημα της αγοράς βρίσκεται στην έλλειψη προσφοράς, και δεν αντιμετωπίζεται από την απόσυρση του προγράμματος από την αγορά κατοικίας.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα Χρυσής Βίζας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή πρόσφατα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης για τα ακίνητα αλλά δεν ανοίγουν τον δρόμο για μείωση των τιμών, αν κρίνουμε από το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

Στη Λισαβόνα, το Μάρτιο πέρυσι, οι αρχές αποφάσισαν να αποσύρουν τα ακίνητα από τη Golden Visa σε μια προσπάθεια να προσφέρουν «ανακούφιση» στην αγορά ακινήτων όπου οι τιμές ανέβαιναν με ιλιγγιώδη ρυθμό. Οι κάτοικοι τρίτων χωρών που διεκδικούν την πολυπόθητη άδεια διαμονής αναγκάζονται πλέον να στραφούν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια (funds), και να εγκαταλείψουν την αγορά ακινήτων που έχει γίνει απροσπέλαστη στον μέσο Πορτογάλο.

Όμως, περίπου έναν χρόνο μετά τις αλλαγές, οι τιμές στην Πορτογαλία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με ρυθμό που ξεπερνάει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πρόβλημα της αγοράς βρίσκεται στην έλλειψη προσφοράς, και δεν αντιμετωπίζεται από την απόσυρση του προγράμματος από την αγορά κατοικίας.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι οι τιμές των σπιτιών στη Πορτογαλία εξακολουθούν να είναι χαμηλές για τους ξένους που προσελκύονται στη χώρα και από το καλό κλίμα, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και τα συστήματα υγείας και παιδείας που προσφέρονται.

«Παρά τις αλλαγές στη Golden Visa, έχουμε δει μια αύξηση στο ενδιαφέρον από ξένους αγοραστές για ακίνητα στην Πορτογαλία. Ακόμα και με την πτώση στις αγοραπωλησίες που παρατηρείται, αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν φτάνει η προσφορά να καλύψει την ζήτηση», τονίζουν κύκλοι της αγοράς. Σημειώνεται ότι το δ΄τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών στη Πορτογαλία σημείωσαν αύξηση κατά 7,8% σε ετήσια βάση, επιβραδύνοντας μετά από άνοδο που ξεπερνούσε το 10% το α’ τρίμηνο του 2023.

Αν και μένει να φανεί το πώς θα αντιδράσει η ελληνική αγορά στις αλλαγές της Χρυσής Βίζας, η απόφαση της Ισπανίας να αποσύρει το δικό της αντίστοιχο πρόγραμμα δείχνει ότι η Golden Visa αποτελεί εύκολο στόχο για τις κυβερνήσεις που δεν έχουν τις λύσεις σε ένα τεράστιο πρόβλημα στέγασης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι η Ισπανία θα τερματίσει το πρόγραμμα Golden Visa για τους ξένους που επενδύουν περισσότερα από 500.000 ευρώ για να αγοράσουν σπίτι στη χώρα.

Ο τερματισμός του προγράμματος θα συμβάλει στο να καταστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή κατοικία «δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση», δήλωσε ο ίδιος.

Νέα άνοδος τιμών στην Αθήνα Στην Αθήνα, οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να εισέλθουν σε νέα τροχιά ανόδου για το 2024 παρά τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Η ελληνική αγορά ακινήτων συνέχισε και το 2023 να προσελκύει επενδυτική ζήτηση, ιδιαίτερα για τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα οι τιμές να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά», σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

«Οι αβεβαιότητες που προέκυψαν κατά την τελευταία διετία από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια δεν ανέκοψαν την ανοδική τάση των τιμών των ακινήτων και δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζουν σημαντικά την οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα», ανέφερε ο διοικητής.

Στο μεταξύ, ο δείκτης ζητούμενων τιμών που παρακολουθεί η εταιρεία Spitogatos υποδηλώνει ότι η αγορά παραμένει σε υπερθέρμανση το α’ τρίμηνο της χρονιάς. Βάσει αυτού, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ενισχύθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση και 2,9% σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2023, ενώ για πώληση κατοικίας η άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής έφθασε στο 11,4% και 2,3% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές του Πειραιά, ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση των ενοικίων στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments