Γεωπολιτικά

Μπλίνκεν: Αν δεν υπερψηφιστεί τώρα η βοήθεια προς την Ουκρανία, θα είναι πολύ αργά

Μπλίνκεν: Αν δεν υπερψηφιστεί τώρα η βοήθεια προς την Ουκρανία, θα είναι πολύ αργά

Πηγή Φωτογραφίας: US Secretary of State Antony Blinken speaks with UNESCO Director-General Audrey Azoulay (not pictured) during a meeting at the UNESCO Headquarters in Paris, France, April 2, 2024. Thomas Padilla/Pool via REUTERS

Διακομματικό μπλοκ βουλευτών ενέκρινε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο, παρά την προσπάθεια βουλευτών που πρόσκεινται στον Τραμπ να την μπλοκάρουν.

Η Βουλή των ΗΠΑ προώθησε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, μια σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος μιας ολοένα και πιο αγωνιώδους αναμονής για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η κρίσιμη διαδικαστική ψηφοφορία την Παρασκευή σηματοδοτεί ότι η χρηματοδότηση θα εγκριθεί το Σάββατο, όταν η Βουλή έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που θα αναγκάσει την κινεζική μητρική εταιρεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok να εκχωρήσει ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους Δημοκρατικούς στην ψηφοφορία 316-94 για να ξεπεράσει τον αποκλεισμό από τους συντηρητικούς μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Περισσότεροι Δημοκρατικοί παρά Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της προώθησης του πακέτου βοήθειας, με 165 Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν το διαδικαστικό βήμα. Πενήντα πέντε Ρεπουμπλικάνοι αψήφησαν τον Τζόνσον.

Η καθυστερημένη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της χώρας να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να αμυνθεί ενάντια στις πυραυλικές επιθέσεις που έχουν καταστρέψει μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες υποδομές. Χωρίς τα όπλα, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Κίεβο δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει τις αμυντικές γραμμές του και θα μπορούσε να χάσει στο πεδίο της μάχης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Γερουσία, η οποία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία παρόμοια νομοθεσία, αναμένεται να ψηφίσει τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται ήδη να μεταφέρει γρήγορα βοήθεια στην Ουκρανία μετά από αυτό, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο ακριβή θα γίνει οποιαδήποτε λύση σε αυτή τη σύγκρουση, τόσο σε δολάρια όσο και σε ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος των κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μπέρτζες, ένας Ρεπουμπλικάνος από το Τέξας που υποστήριξε το πακέτο. Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει τώρα μια αντίδραση από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ηγετική του θέση.

«Δεν ανησυχώ. Απλώς κάνω τη δουλειά μου», δήλωσε την Παρασκευή λίγο πριν από την ψηφοφορία. «Δεν αποθαρρύνομαι από τις απειλές». Εξοργισμένοι συντηρητικοί στο House Freedom Caucus προσπάθησαν να σταματήσουν το πακέτο επειδή δεν εξαρτά τη βοήθεια προς την Ουκρανία από αλλαγές στις συνοριακές πολιτικές των ΗΠΑ. Οι ίδιοι συντηρητικοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία ενός συμβιβασμού για την ασφάλεια των συνόρων που προέκυψε στη Γερουσία νωρίτερα φέτος, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ αδύναμος για να ανακόψει τη ροή ρεκόρ παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Είναι επίσημο: ο πρόεδρος Τζόνσον δεν είναι πλέον ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής», δήλωσε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η υποστήριξη των Δημοκρατικών στον Τζόνσον στη διαδικαστική ψηφοφορία της Παρασκευής και η αντιπολίτευση των σκληροπυρηνικών είναι και οι δύο μια εξαιρετική ρήξη με τις παραδόσεις των ΗΠΑ, στις οποίες τέτοιες ψηφοφορίες που καθορίζουν τους όρους της συζήτησης ακολουθούν τις κομματικές γραμμές. Οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί έπρεπε να κάνουν το ίδιο πράγμα τον Μάιο, προκειμένου να περάσουν ένα μέτρο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και την αποτροπή μιας αθέτησης πληρωμών στις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ ΜακΓκόβερν. «Η δημοκρατία κινδυνεύει με την Ουκρανία». Οι Δημοκρατικοί μπορεί επίσης να χρειαστεί να βοηθήσουν τον Τζόνσον να σώσει τη δουλειά του. Η Ρεπουμπλικανή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν της Τζόρτζια θα μπορούσε να προκαλέσει ψηφοφορία για μια πρόταση απομάκρυνσης της προέδρου ανά πάσα στιγμή και θα χρειαζόταν μόνο ελάχιστοι άλλοι συντηρητικοί για να την υποστηρίξει εάν οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν. Ορισμένοι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί έχουν ήδη υποσχεθεί να προστατεύσουν τον ομιλητή από μια τέτοια προσπάθεια ψηφίζοντας να απορριφθεί η πρόταση αποπομπής.

Ο σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικάνος Πολ Γκόσαρ από την Αριζόνα ανακοίνωσε λίγο μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής ότι θα ακολουθήσει τον Γκριν και τον Ρεπουμπλικάνο Τόμας Μάσι στην επιδίωξη της αποπομπής του Τζόνσον. Λόγω της ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, αυτό σημαίνει ότι ο Τζόνσον θα χρειαστεί τουλάχιστον κάποια υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς για να διατηρήσει την ηγετική του θέση. Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα τον υποστηρίξουν και περισσότεροι μπορεί να είναι πρόθυμοι να το πράξουν μετά την έγκριση του πακέτου βοήθειας.

Το πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης διατάξεις εθνικής ασφάλειας και κυρώσεων με διακομματική υποστήριξη. Επιτρέπει επίσης την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικά δολάρια, κάτι που οι επικριτές ισχυρίζονται ότι θα αποδυναμώσει το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok εάν η κινεζική Bytedance δεν αποεπενδύσει από την εταιρεία. Η προθεσμία παρατάθηκε στο τελευταίο σχέδιο έως και 360 ημέρες, πολύ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το πακέτο προβλέπει κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά δεν επιταχύνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου λόγω αντιρρήσεων των Δημοκρατικών. Έχει 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, λόγω της πίεσης από τους Δημοκρατικούς.

Επειδή το περιεχόμενο του πακέτου αποτέλεσε αντικείμενο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία παρά τις συντηρητικές υποσχέσεις εκεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments