Πολιτική

Φαραντούρης για S&P: “Το ΒΒΒ δεν τρώγεται” – Σε παρατεταμένη 4ετή περίοδο νηστείας τα ελληνικά νοικοκυριά

Φαραντούρης για S&P: “Το ΒΒΒ δεν τρώγεται” – Σε παρατεταμένη 4ετή περίοδο νηστείας τα ελληνικά νοικοκυριά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//"H αξιολόγηση BBB- της S&P δεν προβαίνει σε καμία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας" υποστηρίζει

"H αξιολόγηση BBB- της S&P δεν προβαίνει σε καμία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας" υποστηρίζει

Στο στόχαστρο του Νικόλα Φαραντούρη συμβούλου ευρωπαϊκής πολιτικής του Στέφανου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε η κυβέρνηση με αφορμή την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poors.

Όπως τονίζεται στην δήλωση του, η αξιολόγηση BBB- της S&P δεν προβαίνει σε καμία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ακόμη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει επίσης, πέντε κρίσιμα σημεία της έκθεσης της S&P, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το 2023, υποχωρώντας στο 2,0% από 5,6% το 2022, οι επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 13,9% πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (22,2%), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, το σταθμισμένο μέσο κόστος του νέου δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022 και τέλος ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης παρεμποδίζουν το κράτος δικαίου, το επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς, τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Φαραντούρη:

Από χθες διάφοροι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες της ΝΔ ελλείψει άλλων επιδόσεων στην οικονομία και την ακρίβεια, κραδαίνουν την αξιολόγηση BBB- της S&P, η οποία βέβαια ΔΕΝ προβαίνει σε ΚΑΜΙΑ αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Σε 12 μήνες και βλέπουμε…

Η απάντησή μου ήταν ότι το περιφερόμενο ΒΒΒ- ούτε τρώγεται, ούτε έχει επηρεάσει θετικά με οποιονδήποτε τρόπο την ζωή των πολιτών, την καταπολέμηση της ακρίβειας, το κόστος ζωής ή την πρόσβαση των μικρομεσαίων στον τραπεζικό δανεισμό. Με απύθμενο θράσος μιλάει η ΝΔ που έριξε τη χώρα στα βράχια, στην κατηγορία ” ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ” και την ξαναβρήκε το 2019 με γεμάτα ταμεία και την καλύτερη ρύθμιση χρέους που έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με την ίδια την S&P στην έκθεσή της, την οποία μάλλον δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν κατά τις μεταμεσονύκτιες αποδελτιώσεις τους:

1. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το 2023, υποχωρώντας στο 2,0% από 5,6% το 2022.

2. Οι επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 13,9% πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (22,2%).

3. Επισημαίνονται αυξημένες εξωτερικές ανισορροπίες, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023.

4. Το σταθμισμένο μέσο κόστος του νέου δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022.

5. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης παρεμποδίζουν το κράτος δικαίου, το επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς, τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Αυτά. Καλό διάβασμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments