Διεθνή

Μπλίνκεν σε Κίνα: Σταματήστε την ενίσχυση της Ρωσίας – Διαφορετικά, σας περιμένουν σοβαρές κυρώσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Το θέμα μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλα ηλεκτρονικά και μη μέσα μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης σαφούς αναφοράς του pagenews.gr ως πηγής της συγκεκριμένης είδησης.
Μπλίνκεν σε Κίνα: Σταματήστε την ενίσχυση της Ρωσίας – Διαφορετικά, σας περιμένουν σοβαρές κυρώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις εξαγωγές χημικών πρόδρομων ουσιών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ολοκλήρωσε τις τριήμερες συναντήσεις στην Κίνα την Παρασκευή με μια αυστηρή προειδοποίηση προς την κινεζική ηγεσία – σταματήστε να εξάγετε υλικά που επιτρέπουν στη Ρωσία να ανοικοδομήσει τη βιομηχανική της βάση ή να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες παρέχουν βασικά στοιχεία για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων μικροηλεκτρονικών και εργαλειομηχανών που έχουν «υλική επίδραση κατά της Ουκρανίας» και αποτελούν «μια αυξανόμενη απειλή που η Ρωσία αποτελεί για τις χώρες της Ευρώπης», είπε ο Blinken σε δημοσιογράφους σε Τύπο. ενημέρωση στο Πεκίνο την Παρασκευή.

Ο Blinken είπε ότι, στις συναντήσεις του με τον ηγέτη της Κίνας Xi Jinping και τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξαντλείται από την υπομονή του με την άρνηση του Πεκίνου να σταματήσει αυτή την υποστήριξη.

«Εξετάζουμε τις ενέργειες που είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να λάβουμε εάν δεν δούμε αλλαγή… έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 100 κινεζικές οντότητες, ελέγχους εξαγωγών και είμαστε πλήρως έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα », είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Blinken είπε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη σταθεροποίηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας μετά τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Σι στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, αλλά ότι βασικοί ερεθιστικοί παράγοντες — συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων για το εμπόριο, οι ολοένα και πιο επιθετικές εισβολές της Ταϊβάν και του Πεκίνου στα φιλιππινέζικα ύδατα της Θάλασσα της Νότιας Κίνας — παραμένουν μεγάλα εμπόδια.

Το Πεκίνο δεν έδωσε ούτε μια ίντσα. Οι δεσμοί ΗΠΑ-Κίνας κινδυνεύουν με «επιστροφή σε μια καθοδική πορεία» στις διμερείς σχέσεις επειδή «τα νόμιμα αναπτυξιακά δικαιώματα της Κίνας έχουν καταπιεστεί αδικαιολόγητα και τα βασικά μας συμφέροντα αντιμετωπίζουν προκλήσεις», είπε ο Wang στον Blinken πριν από τη συνάντησή τους την Παρασκευή.

Αυτό το αδιέξοδο αντανακλά την ευθραυστότητα της τρέχουσας μείωσης της διμερούς μνησικακίας μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Ξι τον Νοέμβριο. Και υποδηλώνει ότι οι μήνες εντατικής διπλωματικής προσέγγισης υψηλού επιπέδου της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Πεκίνο – συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων από αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου όπως η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen και η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo – αποτυγχάνουν να αλλάξουν ουσιαστικά τη συμπεριφορά του Πεκίνου.

Το Πεκίνο κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έκανε απαιτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση χωρίς να τηρήσει τη συνεργασία που συμφωνήθηκε από τον Σι και τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «εμπλακούν σε φαύλο ανταγωνισμό. και τιμήστε τα λόγια με πράξεις αντί να λέτε ένα πράγμα αλλά να κάνετε ένα άλλο», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανάγνωση της συνάντησης του Σι με τον Μπλίνκεν.

Παρά τη δημιουργία μιας διμερούς Ομάδας Εργασίας για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση βλέπει περισσότερο ρητορική παρά ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση του ρόλου της Κίνας στην παροχή χημικών ουσιών που τα μεξικανικά καρτέλ επεξεργάζονται σε φαιντανύλη που καταλήγει στους δρόμους των πόλεων των ΗΠΑ. Το Πεκίνο, είπε ο Blinken, πρέπει να αρχίσει «να διώκει όσους πουλάνε χημικά και εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαιντανύλης» και «να διακόπτει τα παράνομα παράνομα δίκτυα χρηματοδότησης» που χρηματοδοτούν αυτό το εμπόριο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί επίσης σκληρή γραμμή για τον κίνδυνο η βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας για προϊόντα όπως ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικά οχήματα να πλημμυρίσει τις ΗΠΑ με κρατικές επιδοτούμενες εξαγωγές χαμηλού κόστους που θα μπορούσαν να βλάψουν τις εγχώριες επιχειρήσεις. «Αυτή είναι μια ταινία που έχουμε δει στο παρελθόν και… ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό στο ρολόι του», είπε ο Μπλίνκεν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα καθίσουν με τους Κινέζους αξιωματούχους τους για μια συνάντηση που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο από τον Μπάιντεν και τον Σι για τη διαχείριση της ανάπτυξης και της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Διμερείς συνομιλίες για «τους κινδύνους και τις ανησυχίες για την ασφάλεια γύρω από την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τον καλύτερο τρόπο διαχείρισής τους» θα πραγματοποιηθούν «τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Blinken.

Πηγή:politico.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments