Διεθνή

Ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Μ. Κραχ είχε πρόσβαση σε “ευαίσθητα” έγγραφα

Ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Μ. Κραχ είχε πρόσβαση σε “ευαίσθητα” έγγραφα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Το γραφείο του ακροδεξιού Γερμανού ευρωβουλευτή Maximilian Krah, ο οποίος εμπλέκεται σε καταγγελίες για κατασκοπεία και διαφθορά, έχει πρόσβαση σε «ευαίσθητα» έγγραφα από την εμπορική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω ενός εσωτερικού διαδικτυακού συστήματος, επιβεβαίωσε στο POLITICO ο πρόεδρος της επιτροπής Bernd Lange. «Με τα χρόνια, είχε πρόσβαση σε ορισμένα περιορισμένα/ευαίσθητα έγγραφα στο SharePoint», είπε […]

Το γραφείο του ακροδεξιού Γερμανού ευρωβουλευτή Maximilian Krah, ο οποίος εμπλέκεται σε καταγγελίες για κατασκοπεία και διαφθορά, έχει πρόσβαση σε «ευαίσθητα» έγγραφα από την εμπορική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω ενός εσωτερικού διαδικτυακού συστήματος, επιβεβαίωσε στο POLITICO ο πρόεδρος της επιτροπής Bernd Lange.

«Με τα χρόνια, είχε πρόσβαση σε ορισμένα περιορισμένα/ευαίσθητα έγγραφα στο SharePoint», είπε ο Lange το Σάββατο.

Ο Κραχ, ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ερευνάται για ισχυρισμούς ότι δεχόταν πληρωμές από τη Ρωσία και την Κίνα «για το έργο του ως ευρωβουλευτής».

Ο Lange αρνήθηκε ότι το γραφείο του Krah είχε ανακτήσει έγγραφα με το επίπεδο ταξινόμησης «περιορισμένο» μέσω της εμπορικής επιτροπής. Η ταξινόμηση “περιορισμένη/ευαίσθητη” αναφέρεται σε ευαίσθητο περιεχόμενο που δεν υπόκειται απαραίτητα σε εμπιστευτικότητα.

«Ο Maximilian Krah δεν έχει λάβει ποτέ κανένα έγγραφο περιορισμένης πρόσβασης στην ΕΕ» στην εμπορική επιτροπή, είπε ο Lange. Ωστόσο, ο Λανγκ είπε ότι η πλήρης έκταση του σκανδάλου είναι ακόμα ασαφής.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό που δεν έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία και ονόματα από τον εισαγγελέα ή από τις μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Λανγκ. «Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση δυσπιστίας και αβεβαιότητας».

Οι Γερμανοί εισαγγελείς στην πόλη της Δρέσδης ξεκίνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκαταρκτικές έρευνες για το Krah σχετικά με τις κατηγορίες διαφθοράς που αφορούσαν τη Ρωσία και την Κίνα. Πριν από αυτό, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα έναν από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του Krah, που ταυτοποιήθηκε ως Jian G., για ισχυρισμούς ότι κατασκόπευε υπέρ της Κίνας.

Ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας κατηγορεί τον Jian G. ότι είχε διαβιβάσει πληροφορίες εσωτερικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κίνα. Αυτή η δραστηριότητα περιλάμβανε πιο πρόσφατα πληροφορίες σχετικά με μια πρόταση ψηφίσματος που στρέφεται κατά της δίωξης από την Κίνα σε μειονότητες όπως οι Ουιγούροι και οι Θιβετιανοί, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο WELT. Ο Jian G., Γερμανός υπήκοος γεννημένος στην Κίνα, βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση. Απολύθηκε από τον Krah μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών.

Ο Krah είπε στη Süddeutsche Zeitung ότι μια επανεξέταση που είχε ξεκινήσει αποκάλυψε ότι ο Jian G. δεν είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα.

Η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος της οποίας είναι και ο Krah, διερευνά επίσης εάν έχουν ληφθεί πληροφορίες. Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, Udo Bullmann, είπε ότι ο Krah δεν ήταν σχεδόν ενεργός στο πάνελ. «Από όσο γνωρίζω, δεν έλαβε ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ούτε τις ζήτησε. Αλλά φυσικά η γραμματεία μας έχει ήδη αρχίσει να ελέγχει διπλά και τριπλά τις πληροφορίες», δήλωσε ο Μπούλμαν το Σάββατο.

Το γραφείο του Krah αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

Την Παρασκευή, ο Terry Reintke και ο Philippe Lamberts, ηγέτες της Ομάδας των Πρασίνων, έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ζητώντας μια συνολική εσωτερική έρευνα.

Πηγή:politocp.eu

(CAMILL GOUS)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments