Οικονομία

Φρέναραν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, έπεσε στο 1% η αύξηση το α’ 3μηνο

Φρέναραν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, έπεσε στο 1% η αύξηση το α’ 3μηνο

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπα από σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Κολωνού, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η αύξηση του τζίρου ήταν 2,7% το πρώτο τρίμηνο και επιτεύχθηκε κυρίως με τη μεγέθυνση του όγκου πωλήσεων, καθώς ήταν συγκρατημένη η αύξηση των τιμών. Τι δείχνει η έρευνα της NielsenIQ.

Τα μέτρα που έλαβε προ μηνών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σε πρώτη φάση αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση των τιμών και, σε δεύτερο χρόνο, στην αποκλιμάκωση της ακρίβειας. Φαίνεται, με βάση τα στοιχεία της αγοράς, πως αυτή η προσπάθεια ευοδώνεται: Σύμφωνα με τη NielsenIQ, στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση των τιμών στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων έπεσε στο 1%.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και της αγοράς έχουν κατ΄επανάληψη επισημάνει πως σαφής εικόνα για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στο επίπεδο των τιμών θα υπάρξει περισσότερο τον Μάιο παρά τον Απρίλιο -«χρειάζεται ένα τρίμηνο για να αξιολογηθούν τα μέτρα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Γενικότερα πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την πασχαλινή αγορά –η οποία είναι ενταγμένη στην προεκλογική περίοδο κι ως εκ τούτου θεωρείται πολιτικά ευαίσθητη– δεδομένου ότι βασίζεται, μετά από τις σχετικές συζητήσεις που έχει κάνει με επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, στον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Και στην αντίστοιχη πίεση των αλυσίδων προς τους προμηθευτές τους.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την NielsenIQ, το οργανωμένο λιανεμπόριο των τροφίμων αύξησε τις πωλήσεις του κατά 3% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Κι όσον αφορά στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα η αύξηση των πωλήσεων ανέρχεται στο 2,7%. Αυτή η αύξηση, όμως, δεν είναι πληθωριστική. Όπως αναφέρει η εταιρεία «η ανάπτυξη αυτή φαίνεται αναλογικά να προέρχεται κυρίως από την θετική μεταβολή των πωλούμενων όγκων, καθώς η αύξηση των τιμών φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση και να κυμαίνεται γύρω στο 1%, γεγονός που φαίνεται να έχει τονώσει την κατανάλωση».

Και προσθέτει πως «σε σχέση με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον Μάρτιο βρίσκεται στο 3,2%, η αύξηση της μέσης τιμής για τα FMCGs (σ.σ.: ταχυκίνητα αγαθά) είναι σημαντικά χαμηλότερη».

Στις FMCG υπέρ-κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στα «Τρόφιμα & Ποτά», όσο και στις κατηγορίες «Προσωπικής Υγιεινής και Ομορφιάς» η αύξηση των πωλήσεων ανήλθε στο 3,3%, ενώ στη μεγάλη κατηγορία της «Φροντίδας του Σπιτιού» οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,7% – με τη μέση τιμή να παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στα πρόσφατα ρυθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, μία από τις γενικές τάσεις που χαρακτηρίζουν το λιανεμπόριο παραμένει σταθερή. Παρά την περιορισμένη αύξηση των τιμών, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Σύμφωνα με την NielsenIQ το μερίδιο τους από το 24,7%, που ήταν στο τέλος του 2023, ανήλθε στο 25,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 – σύμφωνα με την Circana έχει ανέλθει στο 27%.

Από την άλλη πλευρά, «η προωθητική ένταση συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα υψηλή, από 68,7% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 69,8%» και προσθέτει πως οι 9 στους 10 καταναλωτές επηρεάζονται από τις προσφορές, όταν χρειάζεται να λάβουν απόφαση για τις μάρκες ή ακόμη και τα καταστήματα, που επιλέγουν για τις αγορές τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα του Μαρτίου φαίνεται να ευνόησαν τις πωλήσεις ορισμένων περισσότερο «καλοκαιρινών κατηγοριών», όπως είναι τα παγωτά (21%), τα εντομοαπωθητικά (19,5%), καθώς επίσης οι μπύρες (12,7%) και το εμφιαλωμένο νερό (10,4%).

Πηγή: businessdaily.gr//Δημήτρης Χαροντάκης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments