Πολιτική

ΝΔ: Τα σημεία – κλειδιά για νέα εκλογική νίκη

ΝΔ: Τα σημεία – κλειδιά για νέα εκλογική νίκη

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα κομπιουτεράκια των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά.

Με τον πρωθυπουργό να θέτει για πρώτη φορά δημόσια των πήχη των ευρωεκλογών στο 33%, δηλαδή στο ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ το 2019 στην όμορη εκλογική διαδικασία, τα κομπιουτεράκια των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πάρει φωτιά, μελετώντας τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, αναλύοντας διεξοδικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οικοδομώντας την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ πάνω σε αυτά.

Έτσι, ξεκινώντας από μια σταθερή εκλογική βάση του 28%, η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις, και στοχεύοντας σε διαφορετικά εκλογικά κοινά, μπορούμε να στοχεύσουμε α) στην κυβερνητική φθορά β) στη δυσαρέσκεια για τις πολιτικές στρατηγικές επιλογές γ) στην πρόθεση κατάρρευσης της αίσθησης αντίδρασης και κυριαρχίας, ώστε να ανακτηθούν ψήφοι που θα μπορούσαν να χαθούν από προσπάθεια εντοπισμού σημείων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει τώρα και στους τρεις αυτούς παράγοντες απομάκρυνσης ψηφοφόρων και θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στην ομιλία του προς τους πολίτες, “οργώνοντας” κυριολεκτικά τη χώρα. Το κεντρικό σύνθημα είναι το “Σταθερά προς την Ευρώπη”, το οποίο “παντρεύει” την ευρωπαϊκή ατζέντα με την ανάγκη σταθερότητας του καθεστώτος για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και παρουσιάζει τους εξής τομείς.

«Η κάλπη την 9η Ιουνίου το πρωί θα είναι άδεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι «πρέπει σε αυτή την κάλπη να βρεθούν αντιμέτωποι στον μόνο ουσιαστικό κίνδυνο και αυτός είναι η αδιαφορία, η αίσθηση ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία». Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να εξασφαλιστεί το 28+5 με τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για τη ΝΔ και να μην διαταραχθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί (28+5+?).

Έτσι, στο γαλάζιο μικροσκόπιο μπαίνουν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που αντέδρασαν στη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – η δυσφορία παραμένει ειδικά στην περιφέρεια- και διαφωνούν κάθετα με την προοδευτική αυτή ατζέντα επιλέγοντας πιο συντηρητικές φωνές. Δεν είναι τυχαία η επιχείρηση αποδόμησης της ακροδεξιάς πολυκατοικίας – όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός – δηλαδή, της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης (χριστιανόμετρο) και των Σπαρτιατών, που τελικά αποκλείστηκαν από τις ευρωεκλογές. Οι διαρροές αποτυπώνονται στα γκάλοπ και η ΝΔ επιχειρεί να επανασυσπειρώσει το συντηρητικό κοινό της, εξηγώντας ότι η γαλάζια παράταξη αποτελεί την πιο αυθεντική πατριωτική φωνή, γεγονός που αποδεικνύεται – όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη – στην πράξη, πχ με το Μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική, την θωράκιση των Ενόπλων δυνάμεων. Το ραντάρ όμως του Μαξίμου είναι στραμμένο και στο κέντρο επιχειρώντας εισροές από το προοδευτικό ακροατήριο που δεν αισθάνεται ότι μπορεί να εκπροσωπηθεί ούτε από τον Στέφανο Κασσελάκη, ούτε από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μεγάλο στοίχημα παραμένει η αποχή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει την κρισιμότητα της ευρωκάλπης και να καλεί όσους το επιθυμούν εντός και εκτός Ελλάδας να ψηφίσουν επιστολικά, αυξάνοντας τη συμμετοχή, δεδομένου ότι αύριο Μεγάλη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία των αιτήσεων στην πλατφόρμα epistoliki. ypes.gov.gr.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments