Policy Briefs

Σκωτία: Παραίτηση του πρωθυπουργού μετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού

Σκωτία: Παραίτηση του πρωθυπουργού μετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο Εθνικό Κόμμα Σκωτίας και τους Πράσινους.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χούμζα Γιουσάφ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (29 Απριλίου) ότι θα παραιτηθεί μετά την απόφασή του να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ του κόμματός του, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και των Πρασίνων της Σκωτίας την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία κατανομής της εξουσίας του Bute House, μια ένωση μεταξύ κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας, έληξε, εν μέρει, επειδή το SNP έκανε πίσω τους στόχους μείωσης των εκπομπών του 2030.

«Νόμιζα ότι ο τερματισμός της Συμφωνίας του Bute House ήταν η σωστή απόφαση για το κόμμα που ηγούμαι και εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό », ανακοίνωσε ο κ. Γιουσάφ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση για τη χώρα. »

Ο κ. Yousaf είπε ότι είχε την πρόθεση να παραμείνει πρωθυπουργός, οδηγώντας τη Σκωτία και το SNP σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ συνεργαζόταν με τους Πράσινους υπό μια «λιγότερο επίσημη συμφωνία».

«Δυστυχώς, τερματίζοντας τη συμφωνία Bute House με τον τρόπο που έκανα, υποτίμησα σαφώς το επίπεδο του πόνου και της ενόχλησης που προκάλεσα στους συναδέλφους μου Πράσινους », είπε ο κ. Yousaf.

Ωστόσο, έγινε σαφές ότι ο κ. Yousaf και το SNP αγωνίζονταν να κυβερνήσουν ως μειοψηφία: τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σκωτίας ζήτησαν πρόταση δυσπιστίας στον κ. Yousaf και το κόμμα του, και αυτό δεν ήταν αναμενόμενο να υποστηρίξουν οι Πράσινοι στον κ. Γιουσάφ.

Σύμφωνα με το BBC , ο Alex Salmond, ο ηγέτης του Alba, ενός κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας, πρότεινε ότι το Alba θα μπορούσε να βοηθήσει τον κ. Yousaf να επιβιώσει από την πρόταση μομφής αν το SNP βοηθούσε να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών υπέρ της ανεξαρτησίας ή υποστήριζε τις νομοθετικές προτεραιότητες του «Άλμπα, αλλά ο κ. Γιουσάφ δεν δέχτηκε αυτή την πρόταση.

Υποθέτοντας ότι όλοι οι άλλοι βουλευτές θα τον είχαν καταψηφίσει, ο κ. Yousaf, του οποίου το SNP έχει 63 έδρες στις 129 του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, θα χρειαζόταν την υποστήριξη του μοναδικού βουλευτή της Άλμπα, Ash Regan, για να πετύχει ισοπαλία 64-64 κατά την πρόταση μομφής. . Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος της συνεδρίασης πιθανότατα θα είχε αποφανθεί υπέρ του κ. Γιουσάφ.

«Για να κυβερνά μια κυβέρνηση μειοψηφίας αποτελεσματικά και αποδοτικά, είναι σαφές ότι η εμπιστοσύνη στη συνεργασία με την αντιπολίτευση είναι θεμελιώδης », είπε ο κ. Γιουσάφ.

«Και ακόμα κι αν ήταν απολύτως δυνατό να υποβληθώ στην πρόταση μομφής αυτής της εβδομάδας, δεν είμαι διατεθειμένος να εγκαταλείψω τις αξίες και τις αρχές μου, ούτε να καταλήξω σε συμφωνίες με κανέναν, απλώς για να διατηρήσω την εξουσία. »

Οι βουλευτές του SNP έχουν 28 ημέρες για να επιλέξουν νέο αρχηγό, διαφορετικά θα πρέπει να διεξαγάγουν εκλογές. Ο κ. Yousaf κάλεσε την εθνική γραμματέα του SNP Lorna Finn να ξεκινήσει έναν διαγωνισμό ηγεσίας το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Γιουσάφ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί διάδοχος.

Το BBC ανέφερε επίσης ότι οι βουλευτές των Εργατικών της Σκωτίας θα διατηρήσουν την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, ακόμη και αν ο κ. Γιουσάφ παραιτηθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments