Podcasts | Pagenews Politics #27

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το κράτος σαν λάφυρο

Το κόμμα της ΝΔ χρησιμοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών σαν κομματικό μαγαζί

30.04.2024 | 18:03

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το κράτος σαν λάφυρο

Το κόμμα της ΝΔ χρησιμοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών σαν κομματικό μαγαζί

Για τα θέματα που συγκροτούν την πολιτική επικαιρότητα έδωσε συνέντευξη ο κ. Γιώργος Τσίπρας στο Pagenews.

Πιο ειδικά, μιλώντας στη δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλίτευση την αντίληψη που έχει η Νέα Δημοκρατία για το κράτος και τους κρατικούς μηχανισμούς και ανέφερε τα δύο σημαντικότερα, κατά την εκτίμησή του, ζητήματα όσον αφορά τη σημερινή Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη ένταση της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «σε κάθε εκλογική διαδικασία αυτό που κρίνεται καταρχάς είναι το εσωτερικό της χώρας. Αν η ΝΔ είναι πολύ παρακάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, αυτό θα είναι ένα ζήτημα. Η ΝΔ θέλει να προσδώσει έναν ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, όπου είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης. Άρα, δεν ισχύει το ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Και το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών».

Ερωτηθείς σχετικά με τους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε, λέγοντας: «Επιδιώκουμε το κάτι παραπάνω. Θα ήταν σε κάθε περίπτωση καλό να υπάρχει το 2 μπροστά στο ποσοστό μας. Το ποσοστό του 17% θα είναι ένας πήχης. Ο στόχος μας είναι να νοιώσει την ανάσα μας η ΝΔ. Είναι κακό να υπάρχει τέτοια μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση, πρέπει να αισθάνεται πως «απειλείται» πολιτικά από την αντιπολίτευση».

Κληθείς να τοποθετηθεί εν σχέσει προς τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως «έχουμε εκλογική μάχη και πηγαίνουμε να δώσουμε μια μάχη ενωμένοι. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο. Είναι πολιτικά ενεργός. Υπάρχουν οι συνεδριακές μας θέσεις, οι οποίες μας δεσμεύουν όλα. Και πράγματι, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια παρέμβαση για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει μια παρέμβαση της Ευρώπης ανάλογης με εκείνη στον πόλεμο, που μαίνεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Και αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για το ΝΑΤΟ ισορροπήθηκε στη συνέχεια. Ζούμε σε μια εποχή ευθυγραμμίσεων, οι οποίες δεν είναι σίγουρο πως αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας».

Αναφερθείς στη διαδικασία της διαλεύκανσης των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «σε οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα της Δύσης, το κράτος θα προσπαθούσε να αναζητήσει και να εντοπίσει αιτίες. Και αν οι αιτίες ενέπλεκαν κάποιο πολιτικό πρόσωπο, οι ευθύνες θα αποδίδονταν. Απεναντίας, στην Ελλάδα, υπάρχει μια προφανής προσπάθεια συγκάλυψης. Η εξεταστική θα έπρεπε να έχει περισσότερους μάρτυρες και να έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο. Εδώ υπάρχει ακόμη και ζήτημα για τις πολιτικές ευθύνες. Λέγεται ότι ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες, αλλά αυτές πρακτικά βλέπουμε πως δεν σημαίνει τίποτα. Και έγινε οτιδήποτε δυνατό για να μην αναδειχθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες. Εμείς καταθέσαμε το πόρισμά μας στον Άρειο Πάγο. Νομίζω πως έχουν πάρει την απόφαση, όμως, να μην «καεί» κανένα δικό τους πολιτικό στέλεχος, για να μην «καούν» και οι ίδιοι. Η εντύπωση για τους πολίτες είναι ότι δεν υπάρχει ένα κράτος, το οποίο, έστω μετά το ατύχημα, θα ζητήσει εμπράκτως και ουσιαστικά συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Εμείς αποδείξαμε πως μπορούμε να συνεργαζόμαστε με άλλες, όμορες πολιτικές δυνάμεις, με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας».

Αναφορικά με το λόγο για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα σχετικά με τους Σπαρτιάτες, τονίστηκε ότι «δεν έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των υπομνημάτων. Η ΝΔ κινήθηκε εξ αρχής με ένα μικροκομματικό σκεπτικό και το περιέπλεξε και έκανε τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις. Έτσι, η ΝΔ περιπλέχθηκε».

Ερωτηθείς για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο κ. Γιώργος Τσίπρας απάντησε πως «υπάρχει θέμα και κράτους δικαίου και λειτουργίας των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει το κράτος σαν λάφυρο. Αντιμετωπίζει όλο τον κρατικό μηχανισμό σαν μαγαζί. Συμβαίνουν πρωτοφανή πρόβλημα. Η κυβέρνηση δεν τα βλέπει. Όμως τα βλέπει ο ξένος Τύπος και το State Department. Υπάρχει, για παράδειγμα, το ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, υπάρχει το ζήτημα της διαρροής email προς όφελος της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ, την ίδια στιγμή, ελέγχεται πλήρως το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει μια κυριαρχία συμφερόντων στα ΜΜΕ που συνδέονται με την κυβέρνηση. Και αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Χρησιμοποιούνται τεχνικές για την άνιση μεταχείριση των διαφόρων πολιτικών κομμάτων».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο εάν υπάρχει πράγματι ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών στην Ελλάδα, ο κ. Γ. Τσίπρας σημείωσε πως «δεν υπάρχει θέμα νοθείας. Το θέμα όμως με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και των προσώπων που συνδέονται στη ΝΔ και στο υπουργείο Εσωτερικών δείχνει ότι δεν υπάρχει μια περιφρούρηση διαδικασιών στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο. Η διαρροή email δεν δείχνει σεβασμό στα προσωπικά στοιχεία των πολιτών. Το κόμμα της ΝΔ χρησιμοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών σαν κομματικό μαγαζί».

Τέλος, αναφερθείς στο ποια είναι τα ευρωπαϊκά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους Έλληνες πολίτες ενόψει ευρωεκλογών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «υπάρχουν δυο μεγάλα θέματα. Η Ευρώπη δεν έχει ενιαία εξωτερική πολιτική. Δεν υπάρχει μια πολιτική, που να εξυπηρετεί τον εαυτό της. Η Ευρώπη ακολουθεί άλλους. Επίσης, η Ευρώπη δεν πηγαίνει καλά από οικονομική άποψη. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αρχιτεκτονική ασφάλειας και οικονομική αυτάρκεια. Και η Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διεκδικητική. Το ευρώ θα έφτιαχνε μια συνανάπτυξη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αυτό που συμβαίνει στην πράξη σήμερα είναι μια απόκλιση της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο», κατέληξε ο κ. Γιώργος Τσίπρας.