Γεωπολιτικά

Μπλίνκεν: Η Χαμάς να αποδεχθεί την συμφωνία εκεχειρίας που υπάρχει στο τραπέζι

Μπλίνκεν: Η Χαμάς να αποδεχθεί την συμφωνία εκεχειρίας που υπάρχει στο τραπέζι

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks during a press conference at the U.S. Embassy in China, Friday, April 26, 2024, in Beijing, China. (AP Photo/Tatan Syuflana)

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά το πέρασμα του Ερέζ για να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα υπολογίζει ότι περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα, περίπου ο μισός πληθυσμός, «παλεύουν με την καταστροφική πείνα και τον λιμό».

Από την Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» προς την κατεύθυνση της παροχής περισσότερης βοήθειας.

Επισκέφτηκε το πέρασμα Kerem Shalom με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ για να συζητήσουν τρόπους επέκτασης της ανθρωπιστικής επιχείρησης.

«Μία από τις εναπομείνασες προκλήσεις είναι να διασφαλίσουμε ότι όταν η βοήθεια περάσει, θα μπορεί να διανεμηθεί αποτελεσματικά στη Γάζα. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν παρεμποδίζεται από τη Χαμάς, τόνισε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στην έβδομη διπλωματική του περιοδεία στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία που παρουσίασαν Αιγύπτιοι μεσολαβητές. Κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε 33 Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης αναστολή των εχθροπραξιών με τη δυνατότητα να γίνουν βήματα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός αργότερα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι το Ισραήλ είχε κάνει «σημαντικούς συμβιβασμούς» αναφορικά με τη συμφωνία εκεχειρίας και ότι η Χαμάς «θα πρέπει να δεχθεί την συμφωνία».

«Αν η Χαμάς νοιάζεται αληθινά για τους Παλαιστίνιους και θέλει να δει να αμβλύνονται τα δεινά που υπομένουν άμεσα, πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, που η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε να επαναλειτουργήσει τον περασμένο μήνα για να αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

Οι χώρες που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— αναμένουν την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 40 ημέρες και ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές του Ισραήλ.

«Πολύ σαφείς όροι»

Η Χαμάς θα απαντήσει «πολύ σύντομα», διαβεβαίωσε ανώτερο στέλεχός της, ο Σουχάιλ αλ Χίντι, υπογραμμίζοντας πως το κίνημα συνεχίζει να αξιώνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη μικρή παραθαλάσσια παλαιστινιακή περιοχή.

Η Χαμάς είναι ανοικτή «σε όλες τις πρωτοβουλίες για να τερματιστεί ο πόλεμος (…) όμως με την επιφύλαξη πως δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι πολύ σαφείς όροι» που έχει θέσει, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, το Ισραήλ επρόκειτο να περιμένει ως το βράδυ της Τετάρτης την απάντηση, προτού αποφασίσει αν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για την έγκριση της συμφωνίας.

«Ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός που θα ξαναφέρει ομήρους σπίτι και να την εξασφαλίσουμε τώρα. Και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να μη γίνει αυτό θα ήταν η Χαμάς», είπε στον κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους νωρίτερα χθες στο Τελ Αβίβ ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ανακωχή μιας εβδομάδας επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 80 Ισραηλινών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Έκτοτε, οι προσπάθειες των μεσολαβητών παρέμειναν άκαρπες.

Η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαιτεί «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός προτού δεχθεί να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Το Ισραήλ αρνείται, δηλώνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις ως την «απόλυτη νίκη» επί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Προχωράει το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα

Οι εργασίες κατασκευής από τον αμερικανικό στρατό τεχνητού, προσωρινού λιμένα, ο οποίος αναμένεται να επιτρέψει την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και πλέον, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Μπροστά στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε στις αρχές του Μαρτίου το σχέδιο για την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει κατά 50% και πλέον την εγκατάσταση του λιμανιού» αυτού, είπε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο λιμένας, το κόστος της κατασκευής του οποίου αναμένεται να ανέλθει σε κάπου 320 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να είναι επιχειρησιακός στις αρχές του τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις παραδόσεις μέσω χερσαίων οδών, επιμένει παράλληλα η Ουάσιγκτον.

«Θα μπούμε στη Ράφα»

Στην Ιερουσαλήμ, ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου την αμερικανική αντίθεση στην χερσαία επίθεση στη Ράφα, πόλη που έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό ενάμισι εκατομμυρίου Παλαιστινίων προσφύγων, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως η Ουάσιγκτον υπέδειξε «καλύτερες λύσεις» στο Ισραήλ από «ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση» στη Ράφα για την «αντιμετώπιση» της Χαμάς.

Ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να διατάξει την επίθεση στην πόλη, που ο ίδιος θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, παρά τις ανησυχίες και τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, που φοβάται πολύ βαριές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Η ιδέα πως θα σταματήσουμε τον πόλεμο προτού επιτύχουμε τους στόχους μας είναι εκτός συζήτησης. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς, με ή χωρίς συμφωνία» κατάπαυσης του πυρός, επέμεινε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, της πιο δεξιάς στην ιστορία της χώρας.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 129 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τουλάχιστον 34 πιστεύεται πως είναι νεκροί.

Στην ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, υποσχόμενο να αφανίσει τη Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.568 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε χθες βομβαρδισμούς στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ.

Ισραήλ: Ανοίγει το πέρασμα του Ερέζ για την είσοδο φορτηγών στη Γάζα

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου την Τετάρτη 1η Μαΐου το μοναδικό πέρασμα στο βόρειο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, το πέρασμα του Ερέζ, επιτρέποντας στα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν εκεί, μετά τις απαιτήσεις των ΗΠΑ να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το άνοιγμα του περάσματος συμπίπτει με την επίσκεψη, στο Ισραήλ, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το πέρασμα του Ερέζ, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κυκλοφορία των πεζών, παρέμενε κλειστό από τότε που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι το πέρασμα του Ερέζ θα ανοίξει ξανά.

Επικεφαλής της ισραηλινής διοίκησης συντονισμού και διασύνδεσης για τη Γάζα, ο συνταγματάρχης Moshe Tetro ελπίζει ότι το πέρασμα θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα και θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου να εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα 500 φορτηγά με βοήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ανθρωπιστικά θέματα προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα ήταν πολύ υψηλός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments