Πολιτική

Χαμόγελα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση

Χαμόγελα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πήχης του 33% αποδεικνύεται εφικτός στόχος.

Τα μηνύματα, που τις τελευταίες 15 ημέρες, φθάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, επιστρέφουν και τις θετικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως πήχη για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2019, στις προηγούμενες ευρωεκλογές και πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ένα ποσοστό που φθάνει το 33,1%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη καταγράψει πτώση κατά το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας της και τώρα επιστρέφει σε αυτό το ποσοστό. Το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι τουλάχιστον δύο παράγοντες ήταν καθοριστικοί για την αλλαγή του δυσμενούς πολιτικού κλίματος.

Πρώτον, η επανεμφάνιση του ζητήματος της πολιτικής σταθερότητας και η διαφαινόμενη απουσία εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση και το “κλείσιμο” του ανοιχτού μετώπου, το οποίο ήταν σημαντικό για σημαντικά τμήματα της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι εκκλησίες, και το οποίο είχε στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία τον περασμένο Ιούνιο και προηγουμένως είχε καταγραφεί στη “γκρίζα ζώνη Πρόκειται για τη συσπείρωση δυνάμεων που προηγουμένως είχαν καταγραφεί στη “γκρίζα ζώνη”.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκοπική έρευνα της Marc, η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στη δεύτερη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις με 33,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στη δεύτερη θέση με 14,7%, υπολειπόμενος του “φράγματος” του 17% που είχε θέσει η Κουμουνδούρου.

Μετά το Πάσχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει σειρά περιοδειών, με κορυφαίους υπουργούς να βρίσκονται σε “ειδική αποστολή” στις εκλογικές περιφέρειες και τα στελέχη του κόμματος να συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία με ειδικές ενημερώσεις στην Πειραιώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη νέα Δημοκρατία και έχει θέσει “τη βελτίωση της καθημερινότητας, τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον πολυπαραγοντικό εκσυγχρονισμό” στην πρώτη γραμμή των προεκλογικών του ομιλιών.

Το δίλημμα “επιστροφή στην καθήλωση ή συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας” θα αποτελέσει βασικό ερώτημα και η κριτική της αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι έντονη, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά. Με το σύνθημα “Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη”, ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της καθημερινότητας, της υγείας, της παιδείας και του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, με στόχο όχι μόνο να συσπειρώσει τις δυνάμεις των τελευταίων εκλογών, αλλά και να συσπειρώσει όσους βρίσκονται στη “γκρίζα ζώνη”.

Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περίπου στο 10%, οι περισσότεροι από αυτούς αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και έχουν υπερψηφίσει τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας κατά το παρελθόν.

Οι κεντρώοι, όπως επισημαίνεται, θέλουν ένα σαφές και υλοποιήσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, σαφείς αναφορές στην Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις και ένα όραμα για την επόμενη ημέρα για τη χώρα, και όχι επάνοδο στη ρητορική τοξικότητα και τις ακοστολόγητες υποσχέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό και έως το «παρά ένα» της εκλογικής αναμέτρησης, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της και επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι μεν σημαντικό, ωστόσο δε κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης, που θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, το 2027.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments