Διεθνή

Γιατί η γενιά Ζ καταλαμβάνει τα αμερικανικά Πανεπιστήμια

Γιατί η γενιά Ζ καταλαμβάνει τα αμερικανικά Πανεπιστήμια
Απογοητευμένοι νεαροί Αμερικανοί πρωταγωνιστούν σε αυτό που περιγράφεται ως το πιο σημαντικό, ενδεχομένως, φοιτητικό κίνημα μετά τις διαμαρτυρίες κατά του Βιετνάμ.

«Ομορφο θέαμα»: έτσι χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την έφοδο που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία της Νέας Υόρκης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, κατόπιν αιτήματος της πρυτανικής Αρχής, προκειμένου να απομακρύνει τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει ένα κτίριο. Αντίστοιχα συναισθήματα θα προκάλεσε, το δίχως άλλο, στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο και υποψήφιο επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και το θέαμα των εκατοντάδων αστυνομικών που επέδραμαν χθες, μέσα στη νύχτα, στο UCLA, στο Λος Αντζελες, προκειμένου να διαλύσουν τον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που είχε δεχθεί, ένα 24ωρο νωρίτερα, επίθεση από φιλοϊσραηλινούς αντιδιαδηλωτές.

Με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να απέχουν έξι μήνες, ο Τραμπ και η Σία χρησιμοποιούν το χάος που δημιούργησε η σύγκρουση στη Γάζα στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ για να παρουσιάσουν τον Τζο Μπάιντεν ως έναν αδύναμο ηγέτη που δεν μπορεί να επιβάλει τον νόμο και την τάξη σε μια ανεξέλεγκτη Αμερική. Ως Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, αγωνίζεται να βρει μια ισορροπία μεταξύ της καταγγελίας των διαδηλώσεων που ξεφεύγουν από τον έλεγχο και της μη αποξένωσης των νέων προοδευτικών ψηφοφόρων που χρειάζεται για να πάει στις κάλπες τον Νοέμβριο. Στη χθεσινή του ομιλία τόνισε ότι η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστά.

“Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία”, είπε, “αλλά ούτε και ένα αναρχικό κράτος”. Αλλά δεν είμαστε επίσης ένα αναρχικό κράτος. Η τάξη πρέπει να επικρατήσει”, είπε, απαντώντας μόνο αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν η Εθνική Φρουρά πρέπει να επέμβει για να καταστείλει τις διαδηλώσεις. Οι αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η γενιά Ζ στις ΗΠΑ εξεγέρθηκε.

Όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, αυτή η γενιά ξεχωρίζει ως απαισιόδοξη, τόσο για τη δική της ζωή όσο και για το μέλλον του κόσμου γενικότερα: οι νέοι ηλικίας 18-27 ετών ήταν ήδη παρόντες λόγω της πανδημίας, με χρόνια απομόνωση, έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τάση να περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο ενισχύοντας περαιτέρω αυτές τις τάσεις.

Βγαίνοντας από τις σκοτεινές ημέρες της πανδημίας, οι νέοι Αμερικανοί είδαν τον πληθωρισμό να χτυπάει ρεκόρ 40 ετών, τα δικαιώματα στην άμβλωση να ακυρώνονται από το Ανώτατο Δικαστήριο και τους πολέμους να ξεσπούν και να εντείνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η μόνη πολιτική ανάμνηση είναι η ακραία πόλωση και οι προειδοποιήσεις για το επικείμενο τέλος των πάντων, από την αμερικανική δημοκρατία μέχρι ολόκληρο τον πλανήτη. Και όλη αυτή η αναταραχή έχει γίνει μάρτυρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικές φορές συνοδευόμενη από καυστικές εικόνες και καταστροφικές εκφράσεις.

Πιο απογοητευμένη από κάθε προηγούμενη γενιά, αυτή η γενιά ηγείται αυτού που είναι ίσως το πιο σημαντικό φοιτητικό κίνημα μετά τις διαδηλώσεις κατά του Βιετνάμ στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Όλα ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου, όταν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια έστησαν μια σκηνή στη μέση της πανεπιστημιούπολης σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Μια μέρα αργότερα, η αστυνομία επενέβη και περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν.

Έκτοτε, οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε δεκάδες πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Τα αιτήματα των φοιτητών ποικίλλουν μερικές φορές, αλλά σε γενικές γραμμές ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και τερματισμό των δεσμών των πανεπιστημίων με εταιρείες που έχουν άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με τον ισραηλινό στρατό Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Associated Press, από τις 18 Απριλίου, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 38 επιδρομές και συνέλαβε περισσότερα από 1.600 άτομα σε 30 πανεπιστήμια. Διαδίκτυο, Γιατί η Γενιά Ζ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments