Policy Briefs

Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι αντίθετοι σε συνεργασία φον ντερ Λάιεν και ακροδεξιάς

Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι αντίθετοι σε συνεργασία φον ντερ Λάιεν και ακροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Όταν η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για επανεκλογή στις 21 Φεβρουαρίου, τόνισε την προθυμία της να συνεργαστεί με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη σεβόταν τους τρεις όρους της: να είναι φιλοευρωπαϊκή, φιλοουκρανική και να σέβεται το κράτος δικαίου.

Τα σοσιαλιστικά, πράσινα και φιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν σκοπεύει να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (CRE) μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής λίστας που πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ στις 29 Απριλίου, ο σημερινός πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας δεν απέκλεισε να συνεργαστεί με το CRE, την πολιτική οικογένεια του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni ( Fratelli d’Italia ) και το Πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS). Οι διάφορες πολιτικές ομάδες αντέδρασαν έντονα σε αυτές τις δηλώσεις.

«Εξαρτάται πολύ από τη σύνθεση του Κοινοβουλίου και ποιος είναι σε ποια ομάδα », εξήγησε η κ. φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της λίστας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προτού προσθέσει: «Το Κοινοβούλιο είναι αυτό που κάνει την πλειοψηφίες. »

Εάν μια δεξιά πλειοψηφία που αποτελείται από το ΕΛΚ, το CRE και την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) είναι πολύ απίθανη, οι δεξιές δυνάμεις θα μπορούσαν ακόμα να συνεργαστούν κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο για να μπλοκάρουν ορισμένα νομοθετικά αρχεία, όπως αυτό ήταν η περίπτωση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης .

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), οι Πράσινοι/EFA και οι Φιλελεύθεροι (Renew Europe), των οποίων η υποστήριξη θα είναι απαραίτητη για να αποκτήσει η κ. von der Leyen την απαραίτητη πλειοψηφία για τον επαναδιορισμό της ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, κατέστησαν σαφές ότι Δεν θα συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με την ομάδα CRE.

Σε δήλωση με ημερομηνία 4 Μαΐου, το PES αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με την ακροδεξιά, συμπεριλαμβανομένων των CRE και ID. «Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα κάνουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά! Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία ή συμμαχία με την CRE ή την ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο », αναφέρεται στη δήλωση που υπογράφουν οι ηγέτες των εθνικοσοσιαλιστικών κομμάτων.

Προκαλώντας ξεκάθαρα το ΕΛΚ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές απαιτούν από όλα τα κόμματα να συμπεριλάβουν την ίδια «επίσημη και ξεκάθαρη» δέσμευση κατά των ομάδων CRE και ID σε μια «κομματική δήλωση» .

Οι Φιλελεύθεροι εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία με την ακροδεξιά.

Τη Δευτέρα (6 Μαΐου), η πρόεδρος της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe, Valérie Hayer, είπε ότι είχε «την ευκαιρία» να πει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι εάν επαναδιοριστεί, δεν θα έπρεπε να υπάρξει «σύνδεσμος, καμία διαπραγμάτευση». ” με την ομάδα CRE.

Πρόσθεσε ότι, σε αντίθεση με το ΕΛΚ, θεωρεί ακροδεξιούς τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την ομάδα CRE ευρύτερα.

Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι συμφωνούν ότι η παραδοσιακή «φιλοευρωπαϊκή» πλειοψηφία με το ΕΛΚ θα πρέπει να επικρατήσει στην επόμενη διαμόρφωση του ημικυκλίου.

Όσο για τους Πράσινους, εξέφρασαν την προθυμία τους να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εάν δεσμευτεί για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα από την άποψη του κλίματος.

«Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι όχι μόνο αποκλείουμε το ενδεχόμενο να σχηματίσουμε πλειοψηφία εάν το CRE είναι στο κόμμα, αλλά θα ασκήσουμε πίεση και στις άλλες ομάδες », δήλωσε ο Terry Reintke, επικεφαλής της λίστας των Ευρωπαίων Πρασίνων και συν- πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/EFA στο Κοινοβούλιο.

Πολλές εθνικές αντιπροσωπείες του ΕΛΚ προτιμούν την πλειοψηφία με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το γερμανικό κόμμα στο οποίο ανήκει η κ. von der Leyen, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU), εάν τα άλλα κόμματα αναγνωρίσουν ”  ότι είμαστε η πιο ισχυρή δύναμη” , κάτι που “πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται στην περιεχόμενο των συμβιβασμών », εξήγησε ο Ντάνιελ Κάσπαρι, επικεφαλής του CDU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, πριν αυτό υποσχεθεί ότι θα είναι μια πολύ κοντινή ψήφος για τη Γερμανίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εάν επιλεγεί προηγουμένως από το Συμβούλιο (τα κράτη μέλη) – θυμηθείτε ότι το 2019, εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με περιθώριο μόνο εννέα ψήφων — Ο κ. Caspary αναγνώρισε την ανάγκη το ΕΛΚ να είναι ανοιχτό σε εναλλακτικές λύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα συνεργασίας με ορισμένες αντιπροσωπείες της CRE που θεωρούνται πιο «  μετριοπαθείς» , όπως η Fratelli d’Italia και το Τσεχικό Δημοκρατικό Κόμμα (ODS), προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία στο ημίκυκλο.

Όταν η κ. von der Leyen ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία στις 21 Φεβρουαρίου, τόνισε την προθυμία της να συνεργαστεί με κάθε πολιτική δύναμη που σέβεται τρεις προϋποθέσεις: να είναι φιλοευρωπαϊκή, φιλοουκρανική και να σέβεται το κράτος δικαίου.

Επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η ακριβής σύνθεση του μελλοντικού κοινοβουλίου παραμένει αβέβαιη, ενώ εγείρει την πιθανότητα ορισμένες αντιπροσωπείες του CRE να μετακινηθούν στο ΕΛΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments