Policy Briefs

Η Μελόνι στη Λιβύη για το μεταναστευτικό

Η Μελόνι στη Λιβύη για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, η Μελόνι στη Λιβύη

Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας επιδιώκει η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Κατά τη συνάντησή της με τις δύο αντίπαλες λιβυκές διοικήσεις την Τρίτη (7 Μαΐου), η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni επέμεινε στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης ενισχύοντας τη συνεργασία με χώρες της Βόρειας Αφρικής, μια κίνηση που επικρίθηκε από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καλούν την Ιταλία να σταματήσει να χρηματοδοτεί τις λιβυκές πολιτοφυλακές .

Φτάνοντας στη Λιβύη την Τρίτη, η κα Μελόνι συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό της, Πρωθυπουργό Abdul Rahman al-Dbeibeh, και τον πρόεδρο του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνούς αλ-Μενφί.

Σύμφωνα με πηγές από το γραφείο του Πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ως ένα από τα κύρια θέματα. Θα είχε τονίσει την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί.

Η Μελόνι κάλεσε επίσης τη Λιβύη να συμμετάσχει στις ομάδες εργασίας της «Διαδικασίας της Ρώμης», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι για να συντονίσει τις πολιτικές ενέργειες για τη μετανάστευση, την αντιμετώπιση βαθύτερων αιτιών όπως οι συγκρούσεις, οι οικονομικές δυσχέρειες και η κλιματική αλλαγή, καταπολεμώντας παράλληλα τους εμπόρους ανθρώπων. Τα πρώτα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να εντοπιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά το παρελθόν έτος, ο κ. Meloni διευκόλυνε ενεργά τον διάλογο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λιβύης, σύμφωνα με τις ευρύτερες προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Αφρικής, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία από τη Λιβύη έχει μειωθεί σημαντικά, από 18.022 τους πρώτους μήνες του 2023 σε 8.271 για την ίδια περίοδο το 2024. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι οι Λίβυοι λαθρέμποροι μπορεί να έχουν ανακατευθύνει ορισμένες αναχωρήσεις προς Ελλάδας, όπως αποδεικνύεται από την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά.

Την ίδια στιγμή, η ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans ζήτησε «να σταματήσει η ιταλική χρηματοδότηση λιβυκών πολιτοφυλακών» και καταδίκασε αυτό που θεωρεί συνενοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τις επόμενες ώρες, το ιταλικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει για άλλη μια φορά την επαίσχυντη χρηματοδότηση του λιβυκού καθεστώτος με αντάλλαγμα τη σύλληψη και κράτηση μεταναστών σε αυτή τη χώρα, εμποδίζοντάς τους έτσι να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη », κατήγγειλε η ΜΚΟ στο Χ.

Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι «από το 2017, αυτό το σύμφωνο μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης έχει καταδικάσει χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά σε θάνατο, βασανιστήρια και διάφορες μορφές ταλαιπωρίας» .

Για να συνεργαστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης, η κα Meloni ταξίδεψε επίσης στη Βεγγάζη για να συναντηθεί με τον στρατηγό Khalifa Belqasim Omar Haftar, ηγέτη του Λιβυκού Αραβικού Εθνικού Στρατού.

Πηγές από το γραφείο της υπουργού επανέλαβαν τη δέσμευσή της για τη σταθερότητα της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των προσπαθειών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη συναίνεσης για τις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η Λιβύη, διχασμένη από εσωτερικές συγκρούσεις, παραμένει διαιρεμένη μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και ηγείται ο κ. al-Dbeibeh, και της κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας στη Βεγγάζη, με την υποστήριξη του στρατηγού Χάφταρ και του κ. Οσάμα Saad Hammad Saleh.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments