Πολιτική

Λεπτές ισορροπίες στο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Λεπτές ισορροπίες στο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ορισμένα γεγονότα "θολώνουν" τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται το τετ α τετ Μπάιντεν – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, η Αθήνα βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό για τον φόβο η νέα εστία έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να επηρεάσει αρνητικά και την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση ήλπιζε ότι δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και να αλλάξουν την ατζέντα των συνομιλιών.

Ωστόσο, καταγράφονται η αντίθεση της Άγκυρας στην κατασκευή θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, η αναβίωση του δόγματος της “γαλάζιας πατρίδας”, η εισαγωγή του δόγματος αυτού ως διδακτέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και, μόλις πρόσφατα, η απόφαση να λειτουργήσει η Μονή της Χώρας ως ισλαμικό τέμενος.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν σιώπησε για την κίνηση αυτή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές, ανέφερε ότι η απόφασή τους “διαστρεβλώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα του χώρου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που ανήκει στην ανθρωπότητα και αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα για τη διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα των μνημείων και την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη”.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία και, όπως τόνισε, δείχνει πρόθυμος να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, εφόσον τηρούνται οι αρχές του δικαίου και οι συμφωνημένες αρχές.

Υποστηρίζει τον διάλογο ως παράθυρο διαπραγμάτευσης για όλα τα θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες, αρκεί “να δοθεί στη διπλωματία χώρος για διαπραγμάτευση”. Τα υπόλοιπα μπορούν πάντα να γίνουν με λίγη προσπάθεια και θυσίες”.

Ήδη σε διπλωματικό επίπεδο, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις συνομιλίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ίδια μέρα την Άγκυρα σε μια ηλεκτρισμένη επίσκεψη και δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Καππαδοκία, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να διερευνήσουν την εφαρμογή περισσότερων από δεκαπέντε συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, με τελευταία τη “Διακήρυξη των Αθηνών”.

Μέσω των λεγόμενων “χαμηλής πολιτικής” θεμάτων, οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τις “κόκκινες γραμμές”, αλλά και να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές συνεννόησης και τους διαύλους επικοινωνίας σε περίπτωση εντάσεων με αβέβαιες παρενέργειες και επιπτώσεις.

Για άλλη μια φορά, οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να συζητήσουν θέματα μετανάστευσης. Εν τω μεταξύ, σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρωτοβουλία για κοινή προσέγγιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πυρόσβεσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που περιλαμβάνει ανταλλαγή δυνάμεων μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών αρχών πολιτικής προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments