Nέα της αγοράς

Goldman Sachs: Ο ΟΠΕΚ είναι πιθανό να παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου τον Ιούνιο

Goldman Sachs: Ο ΟΠΕΚ είναι πιθανό να παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Οι αναλυτές της Goldman ανέφεραν τρεις βασικούς λόγους πίσω από τη μετατόπιση των προσδοκιών τους.

Δεν αναμένουν οι αναλυτές της Goldman Sachs ο ΟΠΕΚ+ να αντιστρέψει εν μέρει τις πρόσφατες εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου τον Ιούνιο.

Αντίθετα, ο κολοσσός της Wall Street προβλέπει τώρα ότι η προσφορά αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα παραμείνει σταθερή στα 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση των 9,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Οι αναλυτές της Goldman ανέφεραν τρεις βασικούς λόγους πίσω από τη μετατόπιση των προσδοκιών τους.

Πρώτον, τα πρόσφατα δεδομένα αποθεμάτων ξεπέρασαν τις προσδοκίες, οδηγώντας το μοντέλο να εκτιμήσει μόνο 37% πιθανότητα αύξησης της παραγωγής τον Ιούνιο.

Δεύτερον, τα πρόσφατα δεδομένα συμμόρφωσης για τις περικοπές παραγωγής δείχνουν ότι η επέκταση της μείωσης κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως της Σαουδικής Αραβίας, ως μέρος της ευρύτερης μείωσης κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, θα ενισχύσει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη πετρελαίου της χώρας.

Τέλος, τα αυξημένα επιτόκια έχουν αυξήσει τη σημασία αυτών των βραχυπρόθεσμων κερδών για τη χρηματοδότηση των φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων της Σαουδικής Αραβίας, όπως σημείωσαν οι αναλυτές.

«Ωστόσο, η υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα συνεπάγεται ότι η ανακοίνωση μιας μέτριας αύξησης της στοχευμένης παραγωγής παραμένει εύλογη», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Goldman Sachs.

«Μετά από μια πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΑΕ για αυξημένη ικανότητα παραγωγής, αυξήσαμε την εκτίμησή μας για τον Μάιο του 2024 όσον αφορά στην παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγή σε 6,5 εκατ.. βαρέλια ημερησίως (έναντι 6,2 εκατ.), πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Θετική για τις τιμές, η μειωμένη παραγωγή Η Goldman Sachs θεωρεί την επίδραση της μειωμένης παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θετική για τις τιμές του πετρελαίου spot σε σύγκριση με τις μακροπρόθεσμες τιμές. Ωστόσο, συνεχίζουν να προβλέπουν ότι το αργό Brent θα είναι κατά μέσο όρο 82 δολάρια ανά βαρέλι το 2025, λέγοντας ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ αντιπροσωπεύει μια απάντηση στα πτωτικά επίπεδα των αποθεμάτων και ότι η υψηλή πλεονάζουσα ικανότητα θα περιορίσει τις μακροπρόθεσμες τιμές του πετρελαίου.

Οι αναλυτές της εταιρείας υποστηρίζουν επίσης ότι το αργό πετρέλαιο Brent είναι πιθανό να παραμείνει μεταξύ 75 και 90 δολαρίων στα περισσότερα σενάρια. «Βλέπουμε γεωπολιτικά εμπόδια στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να αναπτύξει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ως τον βασικό κίνδυνο ανόδου για τις τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments