Podcasts | Pagenews Politics #30

Πανόπουλος: Παραμύθι ότι η σταθερότητα της χώρας κρίνεται από τις ευρωεκλογές

Η Ελλάδα έχει ποσοστιαία τις περισσότερες άρσεις ασυλίας για ευρωβουλευτές και αυτό κάτι λέει, κάτι δείχνει

10.05.2024 | 18:26

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Πανόπουλος: Παραμύθι ότι η σταθερότητα της χώρας κρίνεται από τις ευρωεκλογές

Η Ελλάδα έχει ποσοστιαία τις περισσότερες άρσεις ασυλίας για ευρωβουλευτές και αυτό κάτι λέει, κάτι δείχνει

Ως παραμύθι χαρακτηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα που θέλει τη σταθερότητα της χώρας να διακυβεύεται στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Δημήτρης Πανόπουλος.

Μιλώντας στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο γνωστός δημοσιογράφος ρωτήθηκε αρχικά για τον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου και απάντησε πως «οτιδήποτε παραπάνω σε σχέση με τις εθνικές εκλογές είναι σίγουρα κέρδος. Δε μου αρέσει να βάζω αριθμούς και ποσοστά στο τραπέζι. Πρέπει όμως να γίνει μια ανατροπή δυνάμεων. Και ο κόσμος που μας πλησιάζει αντιλαμβάνεται πως το συμφέρον του είναι εκεί, στο πλάι μας».

Αναφερόμενος στο ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ευρώπη, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε πως «το κόμμα έχει ατζέντα για τα θέματα αυτά. Και ακόμη, υπάρχουν άνθρωποι στο κόμμα που γνωρίζουν τα θέματα αυτά. Το μεταναστευτικό το γνωρίζω ως δημοσιογράφος. Δυστυχώς, όμως, είναι λίγο αργά για να μιλήσουμε για μεγάλα ζητήματα για το μεταναστευτικό. Το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου έχει περάσει. Και όλες οι ρυθμίσεις για τις ζωές μας περνούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Και μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η πράσινη μετάβαση».

Ερωτηθείς για το εάν έχει αμαυρωθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και για το εάν υπάρχει ζήτημα σχετικά με το κράτος δικαίου στη χώρα μας, ο κ. Πανόπουλος απάντησε πως «στην Ε.Ε., η Ελλάδα έχει ποσοστιαία τις περισσότερες άρσεις ασυλίας για ευρωβουλευτές και αυτό κάτι λέει, κάτι δείχνει. Και επίσης, η παραγωγικότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών δεν είναι παράδειγμα για τους άλλους ευρωβουλευτές. Η εικόνα μας θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ καλύτερη. Υπάρχουν ευρωβουλευτές, για τους οποίους δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό έργο από πίσω».

Αναφερθείς στην πρόσφατη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της αριστεράς υπογράμμισε ότι «από την αρχή βρέθηκα κοντά στην υπόθεση ως ρεπόρτερ. Υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη για να καλυφθεί το ρεπορτάζ. Έχω φίλους, που έχασαν περιουσίες. Θυμάμαι πολύ σκληρές εικόνες. Σέβομαι απεριόριστα τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Ποια δικαίωση να βρουν αυτοί οι άνθρωποι από μια  δικαστική απόφαση; Οι ποινές αυτές μού φαίνονται χάδι. Και η δυνατότητα εξαγοράς της ποινής με χρήματα επανήλθε από τον κύριο Γιώργο Φλωρίδη.

Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ είναι να υπηρετώ την αλήθεια. Αυτό συνέβη με το Μάτι. Αυτό συνέβη και με την τραγωδία στα Τέμπη, ως δημοσιογράφος. Σήμερα, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η απονομή δικαιοσύνης είναι σύνθετο ζήτημα. Όταν θα φτάσει στη Βουλή η δικογραφία για το μπάζωμα στα Τέμπη, πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα κρίνει αν οι υπαίτιοι θα δικαστούν από φυσικό δικαστή. Δεν γίνεται να χάνονται ζωές σε αυτή τη χώρα και στο τέλος να μη φταίει κανένας».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο της πολιτικής δυσπιστίας και της εκλογικής αποχής, επισημάνθηκε ότι «είναι αρνητικά πράγματα, που έρχονται στην επιφάνεια και αφορούν την εκλογική διαδικασία. Και αυτά τα αρνητικά πράγματα πρέπει να αποκαλύπτονται. Και οι μέθοδοι που λέγεται ότι χρησιμοποιούνται θυμίζουν εικόνες βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία».

Ερωτώμενος, στη συνέχεια, σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα και το ενδιαφέρον των πολιτών για αυτά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «σε βάθος ο κόσμος δεν τα ξέρει τα ευρωπαϊκά θέματα. Είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται περισσότερο με αυτά τα θέματα. Λίγοι ξέρουν τι σημαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο. Και αυτοί είναι που δεν τρώνε το παραμύθι ότι η σταθερότητα της χώρας κρίνεται από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι πολίτες θέλουν να στείλουν ικανούς ανθρώπους στην Ευρωβουλή. Βέβαια, κάθε αναμέτρηση βρίσκεται σε κάποια αλληλουχία με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Τέλος, αναφορικά με τον τρόπο ανάδειξης και αξιοποίησης των υποψηφίων από τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, ο γνωστός δημοσιογράφος είπε πως «αυτό είναι καθαρά υπόθεση του προέδρου. Τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ βοηθούν σημαντικά στη χάραξη πολιτικής. Νέοι άνθρωποι με ταλέντο και με καλό βιογραφικό πρέπει να αξιοποιούνται. Πρέπει να αφήσουμε και τις νεότερες γενιές να ταυτιστούν με κάποιους και να αναλάβουν δραστικότερες πρωτοβουλίες. Επίσης, αυτοί που είναι πιο αναγνωρίσιμοι θα κριθούν και πρώτοι από όλους τους άλλους και θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από τους υπόλοιπους υποψηφίους», συμπέρανε ο κ. Δημήτρης Πανόπουλος.