Nέα της αγοράς

Ηelleniq Energy: Συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους €1 δισ. με ελκυστικούς όρους

Ηelleniq Energy: Συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δανείων ύψους €1 δισ. με ελκυστικούς όρους

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ VI. 2η ΗΜΕΡΑ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ ΕΛΠΕ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Νέες κινήσεις εξαγορών και εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 600 MW στο τέλος του έτους - Αβεβαιότητα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της ύψους 1 δισ. ευρώ που θα μεταφέρει την λήξη των δανείων της το 2027 και το 2028, πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες η Helleniq Energy.

Από τη συμφωνία θα παραμείνει προς διευθέτηση η αναχρηματοδότηση του ευρωομολόγου των 600 εκατ. ευρώ που λήγει τον προσεχή Οκτώβριο. Μιλώντας χθες στους αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους και μειωμένα περιθώρια επιτοκίου που μετριάζουν την εξάρτηση από τη μεταβλητότητα των διεθνών επιτοκίων αναφοράς.

Αναφορικά με τις επιδόσεις της φετινής χρήσης, σημείωσε ότι η χρονιά δεν θα είναι σαν τις προηγούμενες του 2022 και 2023 αλλά θα είναι καλή, στηριζόμενη στις εξαγωγές που όπως είπε ο κ. Σιάμισιης είναι κινητήριος δύναμη εκτός από το περιβάλλον διύλισης και την ενίσχυση της διεθνούς εμπορίας. Η διοίκηση της Helleniq Energy μίλησε για μεγαλύτερο άνοιγμα στο εξωτερικό με νέες κινήσεις μίας ή δύο εξαγορών στον τομέα της παραδοσιακής δραστηριότητας του ομίλου.

Για τα περιθώρια διύλισης τονίστηκε ότι στο δεύτερο τρίμηνο έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο αλλά παραμένουν σε υγιή επίπεδα και ανέρχονται σε 18 δολάρια το βαρέλι έναντι 22 δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για τον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, το στέλεχος της εταιρίας ανέφερε ότι πιθανώς να υπάρξουν κάποιες μικρές εξαγορές φέτος και ότι στο τέλος του έτους σχεδόν θα διπλασιαστεί η δυναμικότητα της εγκατεστημένης βάσης σε 600 MWαπό 381 MW που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Στόχος για το 2025 είναι η εγκατεστημένη ισχύ να φτάσει το 1 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο. Ωστόσο ο κ. Σιάμιισης επισήμανε ότι η εταιρεία είναι πιο προσεκτική λόγω των προβλημάτων διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης που παραμένουν άλυτα. Παρόλα αυτά, ωριμάζει το χαρτοφυλάκιό της, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 4,3 GW.

Αβεβαιότητα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σχετικά με τις συμμετοχές της εισηγμένης στην Elpedison που ελέγχει το 50% και στην ΔΕΠΑ Εμπορίας το 35%, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο μετοχικών ανακατατάξεων και ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου έδειξαν ότι η συνεισφορά τους ήταν αρνητική κατά 4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA. Όπως αναφέρθηκε η κερδοφορία της Elpedison επηρεάστηκε αρνητικά από την περιορισμένη διαθεσιμότητα του εργοστασίου της Θίσβης και τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Ο κ. Σιάμισιης παρά τις ερωτήσεις των αναλυτών ήταν φειδωλός για το θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Περιορίστηκε να δηλώσει πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την εταιρία λόγω της προσφυγής στη διαιτησία για την συμφωνία με την Gazprom και επισήμανε ότι δεν υπάρχει ορατότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την απόδοση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως και τη διαπραγμάτευση με τους Ρώσους» είπε.

Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων από τις τρισδιάστατες (3D) γεωφυσικές καταγραφές σε 3 θαλάσσιες περιοχές (“Ιόνιο”, “Block 2”, “Block 10”), καθώς και από τις δισδιάστατες (2D) καταγραφές που είχαν πραγματοποιηθεί σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την ερμηνεία τους να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη θαλάσσια περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, ολοκληρώθηκαν, επίσης, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές και θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων.

Αποτελέσματα

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 8% σχεδόν στα 4 εκατ. μετρικούς τόνους εκ των οποίων το 60% προήλθε από εξαγωγές Οι πωλήσεις σε αξία ανήλθαν στα 3,2 δισ (+5%), τα αναπροσαρμοσμένα ebitda (χωρίς την επιρροή από την αποτίμηση των αποθεμάτων) υποχώρησαν κατά 16% στα 338 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά 35% στα 164 εκατ. ευρώ.

Τα 338 εκατ. ευρώ του αναπροσαρμοσμένου EBITDA προήλθαν κατά 289 εκατ. ευρώ από τη διύλιση, κατά 23 εκατ. ευρώ από τα πετροχημικά, κατά 16 εκατ. από τη λιανική, κατά 11 εκατ. από της ΑΠΕ, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες είχαν 1 εκατ. αρνητικό EBITDA.

Για τα αεροπορικά καύσιμα που καταγράφουν ισχυρή ζήτηση (αύξηση 20% σε όγκο το πρώτο τρίμηνο) η διοίκηση ανέφερε πως οφείλεται στη μεγάλη κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος και με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τον τουρισμό οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες και για το σύνολο του έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments