Policy Briefs

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ Ταγιάνι σε ανοιχτή κόντρα με τον Σαλβίνι

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ Ταγιάνι σε ανοιχτή κόντρα με τον Σαλβίνι

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Διαφορετικά οράματα για την Ευρώπη.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αποκλίνουν όλο και περισσότερο ως προς τα οράματά τους για την Ευρώπη. Και οι δύο ανήκουν στον ίδιο κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, αλλά αναφέρονται σε αντίπαλες ομάδες στις Βρυξέλλες – την ID και το ΕΛΚ.

Ο κ. Tajani, αρχηγός της Forza Italia και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, εξέφρασε την έγκρισή του σχετικά με την υποστήριξη της Λέγκας για τον αποκλεισμό του γερμανικού κόμματος AfD από την ID. Όμως ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο το AfD, αλλά και η Εθνική Συσπείρωση (RN)».

«Η [Marine] Le Pen θέλει να φύγει από το ΝΑΤΟ και σίγουρα δεν είναι ευρωπαϊστή. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε να κυβερνήσουμε την Ευρώπη ενώ είμαστε εναντίον της. Πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη; Υπερασπιζόμαστε το ΝΑΤΟ και την ενωμένη Ευρώπη », είπε ο κ. Tajani.

Σε αντίθεση με την ελπίδα της Giorgia Meloni για μια δεξιά συμμαχία μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Tajani είναι μάλλον υπέρ μιας «συμμαχίας μεταξύ του ΕΛΚ, των φιλελεύθερων και των συντηρητικών».

Ο κ. Salvini απάντησε στα σχόλια του κ. Tajani λίγες ώρες αργότερα.

«Ελπίζω να ξαναχτίσω την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, αλλά νομίζω ότι ο κ. Ταγιάνι κάνει λάθος που επιτίθεται στη [Μαρίν] Λεπέν. Εργαζόμαστε για την ενοποίηση », είπε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πηγές της Lega είχαν παρατηρήσει: «Είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο φίλος μας Αντόνιο Ταγιάνι προτιμά τον πολεμοχαρή Εμανουέλ Μακρόν από τη Μαρίν Λεπέν. Προκαλεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι επέκρινε το σύνθημα «λιγότερη Ευρώπη» της Λέγκας, δεδομένου ότι ήταν επίσης η φράση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την προεκλογική εκστρατεία της 25ης Μαΐου 2014, όταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος».

Ο κ. Tajani ηγείται του Forza Italia, του κόμματος που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λέγκα «παραμένει σταθερά πεπεισμένη ότι το κεντροδεξιό μοντέλο, που κυβερνά με επιτυχία στην Ιταλία, θα πρέπει να προταθεί και στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments