Ελλάδα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Ο μυστικός αστυνομικός και το ραντεβού

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Ο μυστικός αστυνομικός και το ραντεβού

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τρεις Έλληνες ηλικίας 52, 54 και 69 ετών συνέλαβε η Αστυνομία έπειτα από έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εκείνη της παράβασης της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εκείνου περί όπλων.

Αντίστοιχο αντικείμενο έχει επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 20.000.000 δολαρίων

Τρεις Έλληνες ηλικίας 52, 54 και 69 ετών συνέλαβε η Αστυνομία έπειτα από έρευνα του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εκείνη της παράβασης της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εκείνου περί όπλων.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα το πρωί της της Πέμπτης σε Μέγαρα, Πεύκη και Οινόφυτα και εντόπισε τα 3 άτομα που κατείχαν παράνομα αρχαία κινητά μνημεία. Είχε προηγηθεί διεξοδική διερεύνηση και αξιοποίηση των πληροφοριών, κατά την οποία μυστικός αστυνομικός κατάφερε να διεισδύσει στο περιβάλλον των αρχαιοκάπηλων και να τους παγιδεύσει, υποδυόμενος τον αγοραστή των πολύτιμων μνημείων που είχαν στην κατοχή τους, προγραμματίζοντας συνάντηση για αγοραπωλησία σε σημείο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Πατρών.

Σε βάρος τριών ημεδαπών ηλικίας 54, 69 και 52 ετών που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και περί όπλων.

Από τις σωματικές και κατ’ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν στους κατόχους των αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  •  Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο 18 χιλιοστά και βάρος 8,5 γραμμάρια,
  •  Κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών,
  •  Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους 33 εκατοστών σε δύο τεμάχια,
  •  Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου 7 εκατοστών,
  •  Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ», Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ»,
  • Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830,
  • Βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values» και Δίκαννο, κυνηγετική καραμπίνα και περίστροφο

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και ακολούθως παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ανυπολόγιστη είναι και η αξία του κορμού του κούρου, που συνιστά κομμάτι αρχαίου αγάλματος. Αντίστοιχο αντικείμενο έχει επιχειρηθεί να πωληθεί σε δημοπρασία στις ΗΠΑ έναντι 20.000.000 δολαρίων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments